Hopp til hovedinnhold

Advarer mot sterke sener

Sterke sener utspiller seg når ortopedene henter dem ut fra ulike knær – for å rekonstruere korsbånd.

Av Christina Yvonne Olsen

Telefon: 975 48 580


Ortopeder fra hele Norge øvde denne uken på de vanligste kneinngrepene i landet, korsbånd- og meniskoperasjoner. 30 deltakere er i sving på knekursets dag to, som arrangeres i disseksjonssalen i Laboratoriesenteret på St. Olavs Hospital.

Operasjonssykepleier Kari Hofstad, overlege Cato Kjærvik, overlege Karl Lorentzen og overlege Jon Olav Stokke er sammen med instruktør Jon Olav Drogset godt i gang med sitt utdelte kne. Det advares mot sterke s(c)ener.

Fra venstre: Operasjonssykepleier Kari Hofstad, overlege Cato Kjærvik, overlege Karl Lorentzen og overlege Jon Olav Stokke er sammen med instruktør Jon Olav Drogset godt i gang med sitt utdelte kne. Det advares mot sterke s(c)ener. Foto: Christina Yvonne Olsen

Knær er hentet og fløyet inn fra USA. Dr. Charles Brown er spesialist på korsbåndsskader i kneet, og er på besøk fra Abu Dhabi Knee & Sports Medicine Center.

– For de som er i ferd med å lære, er det en stor gevinst i å lære av de mest erfarne. Her får de også faglige innspill og muligheten til å ta disse med seg tilbake til eget sykehus, sier instruktør og overlege i ortopedi ved St. Olav, Jon Olav Drogset.

Operasjon av korsbånd 
Dr. Charles Brown (til høyre) og Jon Olav Drogset rekonstruerer korsbånd. Foto: Christina Yvonne Olsen 

Korsbåndskvinner på banen
Skade på menisk og korsbånd er de vanligste kneskadene i Norge. Unge, ballspillende kvinner ligger øverst på statistikken over røkne korsbånd, og det er ofte fremre korsbånd som ryker. Disse gror ikke av seg selv, og de må opereres. Etter en rekonstruksjon av fremre korsbånd, må man regne med alt fra seks til tolv måneder utenfor banen.

– På kvinnesiden i håndball har vi tall som viser at én spiller per lag per år ryker ut på grunn av fremre korsbånd. Er det ti lag i serien, vil det samlet si et helt lag med korsbåndsskadede spillere i løpet av ett år, sier Jon Olav Drogset, samtidig som han poengterer at forebyggende øvelser faktisk kan redusere risikoen med hele 70 prosent.

– Det krever mye egeninnsats, men når det har vært kampanjer med fokus på forebyggende øvelser og styrke, så ser vi effekten i form av at færre kommer inn med røket korsbånd. Og de aller fleste som får satt inn en sene for å rekonstruere fremre korsbånd, blir helt bra igjen, forklarer han.

Operasjon av korsbånd vist på storskjerm på kurs for ortopeder

Operasjonen ble vist på storskjerm i auditorium, slik at alle deltakerne fikk et innblikk. Foto: Christina Yvonne Olsen

Knær stoppet av askesky
Smith & Nephew er til stor hjelp med utstyr og personell. St. Olav besørger lokaler, infrastruktur, kunnskap og pasienter å operere. Dr. Brown opererte første kursdag et ødelagt korsbånd hos en pasient ved å høste sener fra innsiden av låret, mens kursdeltakerne så på operasjonen på storskjerm i auditorium. I tillegg til å rekonstruere røket korsbånd, får kursdeltakerne også øvd seg på å reparere menisker, bruskkirurgi og å stabilisere kneskål.

– Det er viktig å vedlikeholde kompetansen, i tillegg til at opplæringen er verdifull for de som skal lære dette, sier seksjonsoverlege på ortopedi og kursleder Grete Sofie Hortemo, som er ekstra glad for at kurset endelig ble arrangert.

– I fjor ble det avlyst på grunn av askeskyen. Preparater og instrumenter var på tur, men ble stoppet. Frakkene og annet utstyr ble lagt bort i påvente av nytt kurs, og nå er vi veldig glade for at alt går som det skal. Kurs som dette er svært nyttig, både for spesielt interesserte og for de som trenger trening, sier Hortemo.

Tilbakemelding på denne siden

Publisert: 15.04.2011 12:01

Christina Yvonne Olsen

Følg St. Olavs Hospital:

Facebook

Twitter

Vimeo

Flickr

Blogg


RSS nyheter fra St. Olav Hospital RSS-feed

Abonner på nyheter

Har du tips? Ta kontakt: kommunikasjon@stolav.no

 
Redaksjonen består av kommunikasjonsavdelingen ved sykehuset.

Ansvarlig redaktør:
Kommunikasjonsdirektør
Marit Kvikne

 
Diskuter gjerne nyheter og bloggposter, men sett deg inn i våre retningslinjer på forhånd.

 
Leter du etter bilder av og fra sykehuset? Sjekk ut vår konto på Flickr:
www.flickr.com