Praktisk tilrettelegging

Ved å se nærmere på hvordan hjemmet er møblert, kan dere finner smarte løsninger som kan gjøre hverdagen enklere. Vurder hvordan rom og utstyr er organisert, slik at dere kan unngå unødige løft og vanskelige arbeidsstillinger.

Ergoterapeuten i kommunen eller i sykehuset kan hjelpe dere å vurdere muligheter for praktisk tilrettelegging hjemme.

Fordel husarbeidet over lengre perioder
For å gjøre daglige gjøremål mindre energikrevende og for å minske belastningen på leddene, kan det være hensiktsmessig å

  • dele opp arbeidsoppgavene
  • ta pauser
  • beregne lenger tid på de mest belastende aktivitetene du må gjøre i løpet av dagen

Til tross for at du har dager med god dagsform, er det viktig at du ikke presser deg til å gjøre for mye fysisk arbeid. Da kan du ende opp med å klappe sammen på sofaen.

Bæring og løfting
Når du løfter, sørg for å

  • bruke hele kroppen din
  • bøy i knærne
  • ha litt vinkel i albuene

Dersom du har mye plager fra håndleddene, kan bruk av håndleddsstøtter minke belastning og smerte. Det er også avlastende for leddene å bære tett inntil kroppen. Et alternativ til bæring kan være å bruke en vogn til innebruk. Da unngår du å bære så mye.

Noen synes det er tryggest å bruke en lett babybag for å bære med seg den lille babyen når de må gå i trapper. Babybagen har bærehemper som kan tres inn på underarmen, slik at de større leddene i armen kan ta belastningen.

Bæreseler eller bæresjal kan avlaste hender og håndledd. Velg utstyr som

  • gir lite belastning på skuldre
  • gir god støtte i ryggen
  • du enkelt kan regulere barnets stilling
  • du kan forskyve eller flytte på tyngdepunktet/belastningen mens barnet er i selen

Før du skaffer deg bæresele eller sjal, bør du prøve ut selen eller sjalet med en tyngde oppi. Slik kan du vurdere om du faktisk vil klare å bære babyen på denne måten. Litt større barn venner seg fort til å klatre opp i stedet for å bli løftet opp, og lærer seg raskt til å holde seg fast i den som løfter eller bærer.

Mating
Det er viktig å finne en god sittestilling når barnet skal mates, ettersom dette ofte tar litt tid og du kan bli sittende lenge i samme stilling. Bygg gjerne opp med puter under albue og underarm, slik at skulder og underarm hviler mot underlaget.

En stol med passende høyde og regulerbare armlener kan også gi god avlastning for skuldre og hender når du gir barnet mat. Noen synes det gir god avlastning for leddene å legge seg på sengen med barnet tett inntil for å gi flaske eller amme. Det finnes bæreseler i vanlig handel hvor barnet kan sitte i bæreselen mens det får mat.

Når barnet blir litt større og kan sitte i fanget, kan det støttes opp med puter slik at du slipper å holde barnet ved mating. Andre igjen anbefaler å la barnet sitte i egen tilpasset stol, og ikke på fanget, slik at du unngår å være samme stilling over lang tid.

Stell og bading
Stellebordet
Innred stelleplassen slik at klær, bleier og annet nødvendig utstyr er lett å få tak i. For å unngå en “halvbøyd” stilling i ryggen, kan det være lurt med et stellebord i riktig høyde. Blir det tungt å stå lenge, kan du avlaste beina ved å sitte mens du steller barnet.

Når du skal snu barnet på stellebordet, kan det være lettere å rulle eller vende barnet rundt i stedet for å løfte det rundt. Dersom du må skifte på barnet om natten, kan du stelle det i senga med et vanntett frottélaken som underlag.

Til større barn anbefaler mange en påkledningsbenk.

Bading
Det kan være lurt å planlegge bading av barnet til den tiden av døgnet der du føler seg minst stiv, eventuelt når du også kan få hjelp av partneren.

Ved bading er det viktig å ha badekaret i en høyde som gir en god arbeidsstilling for den som skal holde barnet. Det kan også være hensiktsmessig med en tømmeslange fra badekaret, slik at du ikke behøver løfte karet med vannet i for å tømme det. Det finnes også egne stellebord med badebalje integrert, som du får kjøpt i vanlig handel.

Noen foretrekker å bade barnet i kjøkkenvasken der det er lett å tappe i og ut vannet, og med en stellematte rett ved siden av. Mange er redde for å miste grepet rundt barnet ved bading. Du kan få kjøpt badeseter for barn fra 0 til ca. 6 måneder som kan brukes i badebaljen. Setet er justerbart og har sugekopper slik at det står støtt i badekaret.

Ved bruk av slikt sete får du avlastet skuldre og frigjort hendene til å leke med barnet, og du kan også få avlastet vonde ledd. Det finnes også såkalt “badeskum” til å legge i bunnen av badekaret. Dette er egentlig en myk skumgummimatte som understøtter og holder barnet litt på plass under badingen.

Sist oppdatert 29.08.2024