Diagnose
For tidlig fødte barn (premature)
I Norge fødes ca. 5 prosent av alle barn for tidlig, men i mange land er tallene høyere. For tidlig fødte barn kalles også premature. Prematur betyr «før moden», det vil si født før uke 37. Årsakene til for tidlig fødsel er i stor grad ukjent. Flere risikofaktorer kan bidra til tilstanden. Dersom du har født for tidlig en gang, har du en økt risiko for å føde for tidlig i senere svangerskap.Introduksjon
Barn som fødes for tidlig er ikke fullt utviklet og kan ha behov for ekstra hjelp den første tiden. Graden av umodenhet, eller hvor mye for tidlig barnet er født, er svært avgjørende for det medisinske forløpet. De aller mest umodne barna kan trenge intensiv hjelp med livsviktige funksjoner (for eksempel pustemaskin og næring direkte i blodet) i lang tid etter fødsel, mens barn som fødes bare noen få uker før tiden kan trenge hjelp til å holde seg varme og ta til seg næring. For tidlig fødte barn må oftere få behandling med fototerapi («lysbehandling») for gulsott enn barn født til termin.
Utredning
Komplikasjoner som skyldes for tidlig fødsel er hyppigst hos de mest umodne barna. Nyfødtintensivavdelingen har rutiner for hvor hyppig ulike undersøkelser skal gjøres for å oppdage slike komplikasjoner.
Barn med risiko for hjerneblødning eller andre typer skader i hjernen som kan ramme premature undersøkes med ultralyd av hjernen under oppholdet på nyfødt intensiv. Vanligvis er dette skader vi ikke kan gjøre så mye med etter at de er oppstått, men det er viktig å vite om for at foreldre og helsepersonell skal kunne lage en god plan for videre oppfølging.
Ekkokardiografi, eller ultralyd av hjertet, gjøres hvis legen hører en bilyd ved lytting på hjertet, eller barnet har andre symptomer på at noe er galt med hjertet. Noen svært for tidlig fødte barn har det vi kaller en åpenstående ductus arteriosus, som må behandles med medisin eller, i sjeldne tilfeller, med operasjon.
Nyfødt intensiv arrangeres foreldremøte hver uke hvor det gis informasjon og veiledning, samt gis mulighet for spørsmål og diskusjon.
Behandling

Familie-sentrert behandling
Når et nyfødt barn innlegges i nyfødtintensivavdeling, er det en hel familie som påvirkes. Nybakte foreldre kan bli kastet ut i en helt ukjent tilværelse som de ikke har fått tid til å forberede seg på. Noen foreldre har fått barn som er svært syke og kanskje har livstruende tilstander over lang tid. Vi som jobber på en slik avdeling ønsker at hele familien skal føle seg velkommen hos oss. Vi vet at alle nyfødte barn trenger å ha foreldrene sine hos seg, samme hvor små og syke de er. Det er gjennom samvær mellom foreldre og barn at grunnlaget for et godt liv skapes.
Det å bli kjent med et svært for tidlig født barn som er koblet til overvåkningsutstyr og forskjellig type utstyr kan være svært utfordrende, og foreldre trenger tid og støtte for å venne seg til en slik situasjon. Foreldre er velkomne på avdelingen hele døgnet, og vi ønsker at de er til stede og gradvis overtar en større del av omsorg og stell for barnet sitt. Personalet har alltid det medisinske ansvaret for barnet. Foreldre skal ta del i alle viktige beslutninger som gjelder deres barn.
Oppfølging
Nyfødt ambulerende sykepleietjeneste NAST
Dette er et tilbud om tidlig hjemreise for barn i spisetreningsperioden eller for barn som har spesielle behov, og som ikke trenger overvåking lengre. Disse barna blir fulgt opp med hjemmebesøk av pleiere fra Nyfødt intensiv.
Poliklinikk og tverrfaglig oppfølging i team
Barne- og ungdomsklinikken følger nasjonale retningslinjer for oppfølging og kontroll av barn som er født for tidlig. Retningslinjene er utarbeidet av Helsedirektoratet og gjelder både for sykehus og helsetjenesten i kommunen. Grad av oppfølging avhenger av hvor for tidlig født barnet var eller om barnet har spesielle behov.
Barn født før svangerskapsuke 28 eller barn som har andre risikofaktorer for utviklingsvansker, får tilbud om oppfølging av et tverrfaglig team med barnelege, fysioterapeut, spesialpedagog, kontaktsykepleier og andre faggrupper etter behov. Første kontroll er vanligvis rundt 3 måneder etter termin, og kontrollene settes videre opp etter behov og kan vare helt fram til året før skolestart.
En viktig funksjon for det tverrfaglige temaet er å samarbeid med dere foreldre, helsesykepleier, kommunefysioterapeut og eventuelt andre instanser i barnets hjemkommune slik at lokal tilrettelegging blir best mulig for det enkelte barnet og familien. De som jobber i det tverrfaglige teamet kan i noen tilfeller også besøke barnets barnehage for å bistå med tilrettelegging der.
Vi har også en nyfødt poliklinikk der de som er født etter svangerskapsuke 28 eller der det er behov for noe legeoppfølging etter hjemreise, får tilbud om kontroll etter en individuell vurdering.
Du finner informasjon om oppfølgingsprogrammet i den Nasjonal faglig retningslinje for oppfølging av for tidlig fødte barn (se lenke under).
Ved behov for tiltak ut i fra funn ved kontrollene vil aktuelle fagpersoner i sykehuset eller kommunen bli kontaktet med anbefalinger for videre oppfølging.
De barna som er hjemmehørende i Møre og Romsdal eller Nord-Trøndelag, følges vanligvis opp poliklinisk ved sin hjemmeavdeling.
Helsestasjonen har en viktig rolle i oppfølgingen av barn som er født for tidlig.
Læring og mestring.
Lærings- og mestringssenteret ved Barne- og ungdomsklinikken tilbyr kurs til foreldre/foresatte som har fått barn med hjelpebehov uansett diagnose. Foreldre/foresatte får møte andre i samme situasjon og det er anledning til å invitere med fagpersoner fra kommunen, som for eksempel helsesøster eller ansatte i barnehage. Familiene mottar informasjon om kurs i posten. Foreldrene kan også invitere med fagpersoner i kommunen som for eksempel helsesøster eller barnehagepersonell.
Lærings- og mestringssenteret ved Barne- og ungdomsklinikken
Kontakt
Kvinne-barn-senteret
Nyfødt intensiv
Oppmøtested
2. etasje i Kvinne-barn-senteret, østfløya.
Bruk hovedinngangen og følg skiltene til riktig heis eller trapp.
Du finner oss til venstre når du kommer ut at heisen i 2. etasje.
Til info: Avdelingen vår er for tiden under ombygging. Det kan forårsake noe støy innimellom. Når ombyggingen er ferdig i 2020 vil avdelingen ha enerom til alle pasienter med mulighet for foreldre til å overnatte.
Besøkstider
- Mandag DØGNÅPEN
- Tirsdag DØGNÅPEN
- Onsdag DØGNÅPEN
- Torsdag DØGNÅPEN
- Fredag DØGNÅPEN
- Lørdag DØGNÅPEN
- Søndag DØGNÅPEN
Kvinne-barn-senteret
Olav Kyrres gate 11