Behandling, Ablasjon - kirurgisk
Kirurgisk behandling av atrieflimmer
Atrieflimmer kan være skremmende, særlig første gang du opplever det. Hjertet slår veldig raskt. Anfallet kan gå over av seg selv, eller du kan trenge behandling for å få jevn hjerterytme igjen. Ved noen tilfeller er operasjon nødvendig.Før
Forberedelser hjemme:
Ved innkallelse til operasjon vil du motta informasjon om hvilke medisiner du må slutte med noen dager før innleggelsen. Dette gjelder i hovedsak blodfortynnende medisiner for å redusere blødningsfare ved operasjon.
Innleggelse til operasjon:
For mange kan ventetiden før innleggelsen føles lang og vanskelig. Selv om du er kommet på plass i avdelingen, er det fortsatt en situasjon preget av spenning og mange tanker rundt den forestående operasjonen. Dette er helt normalt, og du vil treffe andre pasienter som har det på samme måte.
De fleste pasienter opereres 1 - 2 dager etter innkomst, men på grunn av øyeblikkelig hjelp-operasjoner kan det bli endringer i oppsatte operasjoner.
Den dagen du legges inn vil du ha samtale med sykepleier samt, få snakke med legen som tar opp journal. Fysioterapeuten vil informere om hvordan du lettest skal komme opp etter operasjonen, samt hva du selv kan gjøre for å forebygge komplikasjoner. Før operasjonen vil du få informasjon av den kirurgen som skal operere deg og anestesilegen som skal gi deg narkosen.
Du har anledning til å ha med en av dine pårørende når du mottar informasjon. Husk å skrive ned spørsmål på forhånd da en har lett for å glemme dem underveis!
Prøvetaking:
Som en del av rutinene før operasjonen vil det bli tatt:
- Blodprøver
- Lungerøntgen
- EKG (hjerterytmeprøve)
Forberedelser kvelden før operasjonen:
- Dersom du ikke har hatt magevirkning dagen før operasjonen, vil du få et lite klystèr om kvelden.
- Operasjonsområdet blir barbert for å minske infeksjonsrisikoen.
- Du skal dusje og vaske håret like før du legger deg. Det er ikke nødvendig å bruke noen spesiell såpe. Etter dusjen skal du ha på rent sykehustøy. Husk å ta på tøfler/sko dersom du må opp, f. eks. på WC.
- Eventuelt neglelakk og sminke fjernes.
- Du får tilbud om sovemedisin om kvelden.
- Etter kl. 24.00 må du faste, dvs. ikke spise, drikke, røyke, bruke snus eller suge på pastiller.
Operasjonsmorgenen:
- Du blir veid.
- Ta av smykker og klokke. Den tiden du er på operasjon-og intensivavdelingen vil bagasje og verdisaker være innlåst i pasientgarderobe. Toalettmappe, evt. briller, hostepute og pustefløyte skal du ikke pakke ned, dette skal du ha med når du blir kjørt til operasjon.
- De fleste får en "likegladsprøyte" ca. 1 time før man blir kjørt til operasjonsavdelingen. Denne gjør at du blir avslappet, døsig og litt tørr i munnen.
- Eventuelle tannproteser taes ut like før du blir kjørt inn på operasjonsstua.
Under
Når du kommer til operasjonsavdelingen vil du bli tatt i mot av den legen og sykepleieren som skal gi deg narkosen. Du får innlagt en kanyle i en åre på hånden, og du fårsatt medisiner som gjør at du sovner. Operasjonen varer vanligvis 2-3 timer, men dette kan variere.
Når operasjonen er ferdig, vil du bli flyttet inn på intensivavdelingen.
Etter
Etter operasjonen har du en slange i luftrøret. Denne er koblet til en respirator som hjelper deg med å puste. Når du våkner opp, vil du ikke kunne snakke pga. røret i halsen. Dette vil bli fjernet når du er våken og stabil nok til å puste selv. En sykepleier vil sitte ved sengen og passe på deg hele tiden.
Vær oppmerksom
Vær oppmerksom dersom du får vedvarende feber eller andre infeksjonstegn.
Kontakt
Akutten og Hjerte-lunge-senteret
Klinikk for thoraxkirurgi
Besøkstider
-
Mandag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00
-
Tirsdag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00
-
Onsdag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00
-
Torsdag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00
-
Fredag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00
-
Lørdag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00
-
Søndag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00
Akutten og Hjerte-lunge-senteret
Prinsesse Kristinas gate 3
7030 Trondheim