Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Informasjon om Kostverktøyet

Den 1. april ble Kostverktøyet flyttet over til St. Olavs hospital sine nettsider. Du finner fortsatt mye av det samme innholdet som før, men i oppdatert versjon. Målet er at det skal være enklere å finne frem. Her vil du få informasjon om oppbygging av siden, hva som er nytt og praktiske tips for bruk.

Bær

Foto: Colourbox

Struktur

Hovedsiden er delt inn i fire hovedområder, i tillegg er det en egen side for helsepersonell.

Hovedsiden

Her er all informasjon til foresatte samlet. Siden kan også benyttes av helsepersonell, både for økt kunnskap, underveis i veiledning og for å kunne gi råd til foresatte om hvilke deler av Kostverktøyet de kan ha nytte av å bruke. Hovedsiden er delt inn i fire hovekategorier: 

1. Starthjelp

Her kan de som er nye på siden eller ønsker å lære mer om overvekt få en innføring i temaet og støtte til å komme i gang. Her finner du fortrinnsvis filmer og e-læringskurs som kan være en støtte til å etablere nye levevaner i familien og hvordan du kan snakke med barn om dette på en skånsom og ivaretakende måte. 

2. Levevaner

Her finner du mer kunnskap og praktiske tips om kosthold, aktivitet, søvn, kropp og følelser.

3. Verktøy

Her finner du verktøyene du kjenner fra før. Det som tidligere var faktaark heter nå praktiske tips og ligger på samme side som øvelser.

4. Andre målgrupper

Her vil det i løpet av 2025 publiseres innhold for andre målgrupper som voksne, personer med utviklingshemming og for andre språk og kulturer. I første omgang vil det komme informasjon om arabisk og samisk matkultur. 

 

Helsepersonell

På helsepersonellsiden ligger det tilleggsinformasjon som kan være nyttig for helsepersonell. Blant annet informasjon behandling av fedme, lenker til retningslinjer og andre ressurser. Denne siden er under revidering og det vil komme mer informasjon i løpet av 2025. 

Samtaleverktøyet

Dette er et praktisk støtteverktøy som kan benyttes i møte med familier som har barn med overvekt eller fedme. Samtaleverktøyet skal gi støtte til hvordan man kan skape en god allianse og trygge rammer for samtale om gode levevaner. Det gir støtte til hvordan man kan kartlegge familiens leveveaner og inneholder også en presentasjon som kan benyttes for veiledning på kosthold og fysisk aktivitet. 

Brosjyre

Brosjyren er oppdatert og kan printes ut og deles ut til forsatte, pasienter eller andre. 

Brosjyre forside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barn 0-5 år

Her finner du informasjon om overvekt og fedme blant de yngste barna. 

Hvordan bruke Kostverktøyet i veiledning?

Her har vi samlet noen tips til hvordan man kan få familier til å benytte seg av siden hjemme.  

  • Del ut brosjyren. I brosjyren er det plass til at man kan skrive ned mål eller avtaler man lager underveis i samtalen.
  • Bruk Kostverktøyet aktivt underveis i samtaler hvor man veileder på levevaner. 
  • Bildebanken, filmer, e-læringskurs og øvelser er nyttige å bruke underveis. 
  • Samtaleverktøyet og tilhørende powerpoint kan brukes
  • Print ut øvelser og praktiske tips
  • Gi råd om hva familien kan ha nytte av å se på frem til neste time. Tilpass rådene ut fra familiens behov. Har de behov for støtte til hvordan de kan snakke om overvekt kan filmene være nyttig, har de behov for praktiske tips på kosthold kan e-læringskurs være nyttige. 

Dine tilbakemeldinger er vikitig!

Gi oss tilbakemelding på epost om hva du synes om den nye nettsiden: kostverktoyet@stolav.no  

Sist oppdatert 13.05.2025