Gastrisk sleeve reseksjon er den vanligste fedmeoperasjonsmetoden. Operasjonsmetoden har vist seg å gi tilfredsstillende vekttap og god effekt på eventuelle tilleggssykdommer, som ofte følger med overvekt. Risikoen for bivirkninger og komplikasjoner er også noe mindre enn ved andre fedmeoperasjoner.
Ved gastrisk sleeve reseksjon fjerner vi ca. 80 prosent av magesekken din. Magesekken blir som et rør mellom spiserøret og tolvfingertarmen (se bilde under). Dette medfører at du spiser mindre ved hvert måltid og bli fortere mett. Maten tømmes raskere over til tynntarmen, noe som påvirker hormoner i tarmen og gjør at du får nedsatt appetitt. Operasjonen er ikke reversibel (kan ikke gjøres om).
På operasjonsdagen blir du lagt inn på sykehuset. Denne dagen får du kun intravenøs væske.
Med tanke på den betydelige overvekten er en operasjon i øvre del av bukhulen alltid anstrengende. Det er viktig at du så tidlig som mulig etter operasjonen kommer deg opp på beina og at du følger fysioterapeutens instruksjoner om pusteøvelser. Dette for å unngå lungekomplikasjoner og blodpropp. Vi forventer derfor at du er oppe og står/går om kvelden operasjonsdagen.
Mange komplikasjoner kan oppstå etter fedmeoperasjon, både på kort og på lang sikt. Tidlig etter operasjonen er blødninger, blodpropp, lekkasje fra gjenstående magesekk og infeksjoner det mest aktuelle. Etter som tiden går er faren for komplikasjoner avtagende, men særlig refluksplager (sure oppstøt) kan oppstå etter denne type operasjon. Kontakt lege dersom dette oppstår, du føler deg syk eller mistenker at ikke alt er som det skal være etter operasjonen.