Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kostråd barn 0-5 år

Små barn anbefales balanse mellom energiinntak fra mat og drikke, og hvor mye kroppen bruker til aktivitet, vekst og utvikling. Rask vektøkning er ofte et tegn på at barnet får i seg for mye energi, og da vil det bli nødvendig å justere matinntaket.

Et barn som drikker av et glass

Foto: Colourbox

Barna skal følge sin egen vektkurve. Hvis barnet har en rask vektoppgang, ligger forklaringen oftest i matinntaket. Det kan være så enkelt som at barnet får for store porsjoner eller for mye melk eller annen energirik drikke.

Vanlige utfordringer hos små barn med overvekt og fedme:

  1. Store porsjoner.
  2. Vanskelig å kjenne metthet.
  3. For mye energiholdig drikke.
  4. Kompakt mat med lite grønnsaker.
  5. Småspising og snacks.

Kartlegging

Kartlegging av kosthold på helsestasjonen gir grunnlag for å gi individuelt tilpassede råd basert på Nasjonale faglige retningslinjer for spedbarnsernæring og Helsedirektoratets kostråd.

Spør foreldrene hva barnet spiser og drikker med utgangspunkt i en vanlig dag. 
Samtalen bør inkludere følgende temaer:

  • Amming, morsmelkerstatning og introduksjon av fast føde.
  • Mengder mat og porsjonsstørrelser, stopper barnet å spise av seg selv?
  • Måltidsrytme, inkludert tidspunkt for måltider.
  • Rammer rundt måltidet: Spiser familien sammen? Måltider foran skjerm?
  • Utfordringer knyttet til spising.

Still åpne spørsmålene for å få en best mulig oversikt over familiens og barnets spisevaner. 
Bruk 24 timers recall eller be foreldre fylle ut kostregistrering i forkant.  

Kostråd

Matvarevalg

  • Hos små barn er det viktig med næringsrik og variert mat. 
  • Ved introduksjon av fast føde og i tidlige barneår er det viktig å legge til rette for at barn får smake på frukt og grønnsaker i naturlig form og at dette inkluderes i alle måltider.
  • Det bør etableres gode vaner for inntak av "av og til mat" ved å begrense tilgang, hyppighet og mengde. 

Måltidsrytme

  • Regelmessige måltider er grunnleggende i veiledningen.
  • Fire måltider per dag er passelig for de fleste. I tillegg kan noen trenge 1-2 små mellommåltider. Det bør ikke gå mer enn 3 til 4 timer mellom måltidene.
  • Unngå inntak av energiholdig drikke eller annen snacks/småspising mellom måltidene. 
  • Det må være rom for individuelle tilpasninger. Det finnes ikke en måltidsrytme som nødvendigvis passer for alle.

Porsjonsstørrelse

  • Det er viktig at foreldre legger til rette for passe porsjoner og respekterer når barnet gir uttrykk for at det er mett eller ikke vil ha mer mat. 
  • For å være i stand til å veilede foreldrene, er det viktig å ha kunnskap om hvilke porsjoner barn i ulike aldre trenger. 
  • Det er utarbeidet flere aldersinndelte kostplaner som kan brukes som  utgangspunkt for porsjonsstørrelser til barn med overvekt/fedme.
  • Disse kostplanene er energiredusert for å legge til rette for en vektstagnering.
  • Friske normalvektige barn kan ha høyere energibehov.

Se også utfyllende informasjon på Kostverktøyet.

barn vs voksen

Illustrasjon: Kostverktøyet

Barnekroppen tåler mindre mat. 1 kroneis til et barn tilsvarer at en voksen spiser ca. 2,5 is. 

Dagsmenyer 0-5 år

Her finner du kostplaner for barn 0-5 år. Dette er kun generelle forslag, og mengden kan justeres ut i fra barnets vektutvikling. 

Dagsmenyer 0-5 år
En baby som holder en frukt

E-læringskurs Kosthold

I kursene vil du lære om hvordan du kan legge til rette for et sunt kosthold for hele familien.
E-læringskurs kosthold
Diagram, teknisk tegning

  1. Danielsen , Y.S. (2014). Fedme hos barn. Intervensjoner og atferdsendring i praksis. Oslo: Kommuneforlaget.
  2. Helsedirektoratet(2010). Nasjonal faglig retningslinje for forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge. IS-1734.
  3. Helsedirektoratet(2011). Kostråd for å fremme folkehelse og forebygge kroniske sykdommer.
  4. Helsedirektoratet(2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.
  5. Helsedirektoratet(2016). Kosthåndboken – Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. IS-1972. 
  6. Helsedirektoratet (2017). Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring.
  7. Helsedirektoratet(2018). Mat og måltider for spedbarn.
  8. Henriksen, C., Kcammen, J.A. & Thomassen, R.A. (2011). Bare barnemat! Riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom. Oslo: J.M. Stenersen forlag.
Sist oppdatert 04.02.2025