Matvarevalg
E-læringskurs
Det anbefales å gjennomføre kurset på PC
Det er anbefalt å ha et variert kosthold og være bevisst på hverdagsmat og "av og til mat". Det er foreldre sin oppgave å legge til rette for gode matvarevalg.
E-læringskurs
Det anbefales å gjennomføre kurset på PC
Hvis du følger kostrådene vil du få i deg det kroppen trenger av de ulike næringsstoffene igjennom en hel uke. Et konkret hjelpemiddel for å få det til, er å bruke tallerkenmodellen:
Det finnes flere grep du kan ta for å gjøre måltidene sunnere. Hvordan du lager maten påvirker både smak og hvor sunn den er. Bruk begrenset mengde olje eller myk margarin når du lager mat fremfor smør, da får du i deg mindre mettet fett. Å koke eller dampe mat er sunnere enn å steke maten. Det er også fint å ovnssteke mat med litt olje.
Nøkkelhullet er en merkeordning som gjør det enklere å ta sunnere valg når du handler. Matvarer med nøkkelhullet inneholder mer kostfiber, mindre sukker,
salt og fett og er sunnere enn tilsvarende produkter uten nøkkelhull.
Nøkkelhullsmerkede matvarer er bedre for helsa, og kan gjøre det enklere å regulere vekten.
Når en matvare er merket med nøkkelhull, betyr det at den matvaren er et bedre valg enn andre matvarer innenfor samme matvaregruppe.
Innenfor hver matvaregruppe finnes det noen sunnere valg:
Lag gjerne mat fra bunnen av og spis lite bearbeidet mat som inneholder mye sukker, salt og mettet fett.
Foto: Helsenorge.no
Kilde: Helsedirektoratet. Slik setter du sammen et sunt kosthold. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 15. august 2024 [hentet mandag 13. januar 2025]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/slik-setter-du-sammen-et-sunt-kosthold/
Inkluder grønnsaker, frukt og bær i alle måltider. Det er bra for helsa og jo mer du spiser av disse matvarene jo lavere er risikoen for å utvikle sykdommer. Grønnsaker, frukt og bær inneholder lite energi, mye vann og kostfiber. Det er særlig gunstig ved overvekt og et kosthold med mye grønnsaker gir god metthetsfølelse.
Foto: Kostverktøyet
Grovt brød og fullkornsprodukter av ris og pasta inneholder vitaminer, mineraler og kostfiber. Fiberrik mat er mettende, gunstig for fordøyelsen, blodsukkerregulering og kan være gunstig ved overvekt og fedme når det spises i passe mengder.
Praktiske tips brødmat:
Brødskalaen:
Foto: Baker- og konditorbransjens Landsforening https://www.bklf.no/
Praktiske tips når du velger potet, ris og pasta
Dette er matvarer som er viktige kilder til protein i kostholdet. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt som for eksempel pølser, salami og bacon.
Fisk og sjømat er viktig for inntak av vitamin D, jod og omega-3 fettsyrer og kan forebygge livsstilssykdommer. I Norge anbefales tilskudd av 10 mikrogram vitamin D daglig for alle barn og voksne. Tran inneholder vitamin D og omega-3.
Belgfrukter og nøtter bidrar med kostfiber, vitaminer og mineraler. Belgfrukter er en samlebetegnelse for bønner, linser og erter. Nøtter inneholder i tillegg en god del fett, og mengden bør begrenses.
Egg inneholder alle vitaminer og mineraler bortsett fra vitamin C.
Egg kan for eksempel brukes som pålegg, i matlaging, eggerøre og omelett.
Kjøtt og fugl er en viktig kilde til jern og vitamin B. Rødt kjøtt (svin, storfe og sau) inneholder en del mettet fett og et stort inntak er vist å ha negativ innvirkning på helsa. Kylling inneholder mindre mettet fett enn rødt kjøtt, her anbefales det å velge rene produkter av kylling og ikke bearbeidede produkter som for eksempel pølser.
Melk er en viktig kilde til kalsium, jod og inneholder flere andre viktige næringsstoffer. Melk anbefales som en del av det daglige kostholdet.
1 glass (1,5 - 2 dl) melk/syrnet melk |
1 brødskive med to skiver lett hvitost (20 gram) |
1 lite beger yoghurt |
100 g cottage cheese/kvarg/skyr |
1 porsjon frokostblanding med melk/yoghurt naturell |
1 porsjon havregrøt med mager melk |
Kroppen trenger fett, men i begrensede mengder. Fett har derfor fått en liten plass i kostsirkelen. Et høyt inntak av fett kan fort tilføre kroppen for mange kalorier.
Det finnes ulike typer fett. Umettet fett omtales ofte som det sunne fettet og er reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom.Umettet fett kjennetegnes ved at det holder seg flytende i kjøleskapet og finnes i matvarer som fet fisk, tran, planteoljer, avocado og nøtter.
Mettet fett kjennetegnes ved at det blir hardt ved kjøleskapstemperatur og finnes blant annet i: fete meieriprodukter (for eksempel smør, fløte og rømme), i rødt kjøtt og bearbeidede produkter (for eksempel pølser og kjøttdeig) og i produkter som sjokolade, kaker, kjeks og potetgull.
Ved å redusere mengden mettet fett reduseres risikoen for å utvikle hjerte-karsykdommer.
I praksis betyr det at det er anbefalt å bruke myk plantemargarin eller olje, spise mer fet fisk og samtidig begrense inntaket av kaker, kjeks, potetgull, pommes frites og ferdigmat blant annet. Det anbefales å velge kjøtt og melkeprodukter med mindre fett
Foto: Kostverktøyet
Vann er den beste tørstedrikken. Inntaket av sukkerholdige drikker bør begrenses da de kan gi energioverskudd og hull i tennene. Kunstig søtet drikke er et bedre alternativ, men det bør også begrenses da det kan gi syreskader på tennene.
Den minste delen av kostsirkelen er godteri, snacks og søte bakevarer, også omtalt som «av og til mat». I et ellers sunt kosthold er det plass til dette i små mengder av og til.
Dette er matvarer som inneholder lite nyttige næringsstoffer, men ofte mye salt, sukker, fett og energi. Et stort eller hyppig inntak øker risikoen for overvekt, hull i tennene og livsstilssykdommer.
Illustrasjon: Kostverktøyet