Porsjonsstørrelser
Kroppens behov for mat er individuell og påvirkes blant annet av alder, kjønn, gener og aktivitetsnivå. Barn kan ha behov for støtte fra sine foreldre for å kunne lytte til kroppens signaler og spise passe porsjoner.
Hva påvirker hvor mye vi spiser?
Det er flere faktorer som påvirker hvor mye mat vi spiser til et måltid eller over tid. I dagens samfunn er det god tilgang på mat og fristelser. Noe kan vi kontrollere selv mens andre faktorer påvirker oss ubevisst. Porsjonsstørrelsene har økt og det gjør at synet på hva som er en passe porsjon har endret seg. Når vi får servert større porsjoner spiser vi også mere.
Hva er en passe porsjon?
Det kan være vanskelig å vite hvor mye mat barn i ulike aldersgrupper trenger. For å støtte barnet i å regulere mengde mat og drikke, er det viktig å ha kunnskap om hvilken mengde barnet trenger for å dekke behov for næringsstoffer.
En tommelfingerregel er:
- Små barn trenger mindre mat enn voksne.
- Yngre barn trenger mindre mat enn eldre søsken.
Bruk gjerne hånden eller knyttneven til å illustrere for barnet at større kropper (voksne, eldre barn) trenger mer mat en mindre kropper (yngre barn).
Sett sammen mettende måltider:
- Inkluder grønnsaker og frukt i alle dagens måltider. Det bidrar med volum og gir god metthetsfølelse som varer.
- Velg grovt eller ekstra grovt brød, knekkebrød, havregrøt eller fullkornsvarianter av ris og pasta. Fiberrike matvarer gir bedre metthetsfølelse. Kokt potet har også god metthetsverdi.
- Inkluder en proteinkilde som fisk, kylling, magert kjøtt, egg, magre meieriprodukter eller belgvekster.
Følg tallerkenmodellen til middag. Server mer grønnsaker enn pasta, ris og potet.
