Sult og metthet
Kroppens regulering av sult- og metthet er et samspill mellom hormoner og nervesignaler. Noen kropper sender tydelige signaler når man har spist passe mengde mat, mens andre kropper ikke sier like godt ifra.
Indre regulering av sult og metthet
Det er viktig at barn utvikler en god indre regulering av sult og metthet. For å lykkes med dette er det viktig å la små barn få ta ansvar for eget matinntak. Det er de voksne som skal bestemme hvilken type mat som skal tilbys og når, mens barna selv skal bestemme hvor mye de skal spise.
Unngå for eksempel å si: "Ikke gå i fra matbordet før du har spist opp all maten!". Det kan overstyre barnets indre signaler på sult og metthet, og dermed føre til at de spiser selv om de ikke er sulten. La heller barnet gå fra bordet når det er mett, selv om det ligger igjen mat på tallerkenen.
Foreldre som ytre regulering
Klinisk erfaring viser at en del barn med overvekt har dårligere regulering av indre sult og metthetsfølelse. Noen kjenner mye på sultfølelse og noen opplever å ikke kjenne på metthetsfølelse. Du kan støtte barnet med å spise passe mengde mat ved å:
-
Etablere gode rammer rundt måltider, ha faste måltider.
-
Servere mindre porsjoner og la barnet få muligheten til å lytte til kroppens signaler før porsjon nummer to.
-
Servere mat som metter godt, for eksempel ved å alltid ha grønnsaker på middagstallerkenen.
-
Ikke ha fristelser tilgjengelig da det ikke kan forventes at barnet klarer å stå imot.
Spis sakte
For å stoppe og spise når man er mett er det nyttig å senke spisetempoet. Det gjør at signaler fra tarmen rekker å gi beskjed til hjernen om at man begynner å bli mett.
Det tar omtrent 15-20 minutter før kroppen er i stand til å kjenne metthet, og det er derfor viktig å sette av god tid til måltidene, gjerne 30 minutter. Tygg hver munnfull godt, minst 20 ganger. Å spise sakte må øves på, men er noe som er fordelaktig for hele familien.

Foto: Kostverktøyet
Praktiske tips
- Ha skjermfrie måltider, det gjør det enklere å lytte til kroppen da skjermen ofte tar oppmerksomheten vekk fra kroppen.
- Det er ikke farlig å kjenne seg sulten. Det kan være ubehagelig å være sulten, men det er fint at kroppen sier ifra om at den trenger mat.
- Snakk om at metthetsfølelsen kan være vanskelig å kjenne, og at dette ofte er noe man må øve på.
- Sett ord på hvordan sult og metthet oppleves. Det kan oppleves forskjellig, noen kan føle ubehag ved å være sulten, andre kjenner ikke metthet før de føler at magen er full.
- Snakk om hvordan sult og metthet oppleves før måltidet, underveis og etterpå. Om barnet sier at det ikke er mett utforsk om det kjenner en forskjell fra måltidets start.
- Server mindre porsjoner, spis sakte og ta pause før eventuelt påfyll.
- Bruk deg selv som eksempel, vis at det er greit å la det ligge mat igjen på tallerkenen når du er mett.