Hel-Kost 1
Tidsperiode 2019-2021
Hel-Kost 1 er et forprosjektet som kartlegger utfordringsbildet hva gjelder helsefremmende kosthold til personer med utviklingshemning. Arbeidet danner grunnlag for utvikling av kunnskap og verktøy for ansatte som jobber i tjenesten.
Samarbeidspartnere: Stjørdal, Ørland, Meråker og Rissa kommune i samarbeid med brukerorganisasjoner, Unge kokker, Tjukkasgjengen og styringsgruppa for Hel-Kost.
Resultat: Forskningen viser at brukere generelt hadde lite kunnskap om kosthold og ernæring. Kognitive utfordringer knyttet til deres grunnleggende utviklingshemming skapte utfordringer med å ta til seg kunnskap samt omsette kunnskap til praksis.
Det var stort fokus på opplæring av ansatte i lovverket om makt, tvang og selvbestemmelse (helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9) og lite fokus på Lov om pasient- og brukerrettigheter kapittel 4A, som handler om hvordan ansatte i tjenestene skal yte nødvendig helsehjelp for å hindre vesentlig helseskade. Dette synes å gi høy grad av selvbestemmelse og mange brukere med utviklingshemming ender derfor opp med uheldige matvaner og kostholdvalg.
HEL-KOST-studien tyder på at det er viktig å øke kunnskapen om kosthold og ernæring for utviklingshemmede hos ansatte i tjenesten og i relevante utdanninger.
Publikasjoner: Rapport HEL-KOST: Retten til et helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemming som bor i egen bolig, 2020. ISBN-nummer: 978-82-999018-6-4.
Hel-Kost 2
Tidsperiode 2021-2022
Hel-Kost 2 bygger videre på resultatene fra Hel-Kost 1.
Målet med dette prosjektet er å få mer kunnskap om hvordan drive systematisk kommunetilpasset kompetansehevende arbeid om tematikken kosthold og ernæring for personer med utviklingshemming.
Samarbeidspartnere: Stjørdal, Ørland og Meråker kommune i samarbeid med brukerorganisasjoner og styringsgruppa for Hel-Kost.
Resultat: Kommunene har økt fokus på kosthold og ernæring i handlingsplan, møter, fagdager og som en del av årshjulet til personalmøter. Det har blitt opprettet ernæringskontakter, matgrupper og refleksjonsgrupper for ernæring. Kommunene har gjennomført kartlegging av kosthold med registrering i skjema tilpasset den enkelte beboers situasjon. De har utviklet egne verktøy som f.eks. kursperm for ansatte som arrangerer kostholdskurs for beboere, individuelle matplaner, ukesmeny for fellesmåltid, maler for handlerutiner og andelsjordbruk i samarbeid med beboere.
Hel-Kost covid
Tidsperiode 2021-2022
Prosjektet gir kunnskap om hvordan brukere har fått påvirket sitt kosthold, ernæring og aktivitet under Covid-19-pandemien. Det skal utvikles (digitale) kompetanseverktøy og arbeidet skal bidra til en mer systematisering av ernæringsarbeidet i tjenesten.
Samarbeidspartnere: Ørland, Meråker, Røros, Namsos og Heim kommune i samarbeid med Unge kokker.
Resultat: Covid-19 har påvirket kosthold, aktivitet og livsglede for personer med utviklingshemming i en viss grad negativt. For å redusere disse negative effektene er det nødvendig at man jobber systematisk med ernæring- og veiledningsarbeid, og lager en beredskapsplan
Publikasjoner: under arbeid