Forebygging av håndeksem

Hvordan ta vare på hendene dine og forebygge håndeksem. Her er noen gode råd.

Nedenfor finner du noen gode råd om hvordan ta vare på hendene dine. Først en en kort instruksjonsfilm med råd for å unngå håndeksem laget ved Oslo universitetssykehus som et samarbeid mellom Avdeling for smittevern, Seksjon for miljø- og arbeidsmedisin og Seksjon for hudsykdommer (1).

Redusere eksponering for vått arbeid

Det kan hende du trenger støtte fra arbeidsgiver for å få innført faste, forebyggende rutiner. Vi anbefaler at du snakker med din leder om dette og at dere sammen lager en skriftlig plan som du prøver ut en tid og så evaluerer og evt. reviderer på områder hvor det ikke fungerer. Dette er viktige forebyggende tiltak som vil gagne alle kollegaene dine også, men hvis du synes det er vanskelig, kan det være lurt å kontakte bedriftshelsetjenesten og få bedriftslegen med som støtte i dette.

Det aller viktigste er å redusere vått arbeid så mye som mulig.

Vått arbeid defineres som arbeid hvor hendene er i kontakt med væsker i mer enn to timer i løpet av arbeidsdagen, at man vasker hendene mer enn 20 ganger per arbeidsdag, eller bruker vanntette hansker som f.eks nitrilhansker i mer enn to timer per arbeidsdag.

Noen tips:

  • Brukt alltid hånddesinfeksjon med glyserol fremfor håndvask, kun håndvask der det er påkrevd av smittevernhensyn. Avklar gjerne dette med smittevernsansvarlig slik at du slipper å være usikker på hvilke situasjoner som krever håndvask.
  • Når du må vaske hendene, gjør det skånsomt! Fukt hendene før du tar på såpe, bruk lunkent vann, tørk hendene skånsomt tørre etterpå.
  • Bruk gjerne bomullshansker under hanskene. Om fingerførlighet er et problem, kan du prøve med å klippe av fingertuppen på bomullshanskene. Ved behov for hyppig hanskeskift, kan man bruke doble hansker og skifte kun den ytterste slik at bomullshansken kan beholdes på under hele prosedyren/stellet. Det er lurt å ha mange par slik at bomullshanskene kan skiftes hyppig/ved behov. Bomullshanskene kan kokvaskes og gjenbrukes. Bomullshansker beregnet på å ha under plast- og eller gummihansker kan man få kjøpt på apotek og hos verneutstyrsleverandører som f.eks Granberg.
  • Du må alltid være tørr på hendene når du tar på hansker. Snakk gjerne med arbeidsgiver om hvordan dere kan «finne tid» til å bli tørr før du tar på hansker.
  • Kartlegg gjerne arbeidsdagene dine litt og tenk på om du har oppgaver og/eller perioder hvor du får ekstra stor belastning på hendene dine. Kan noe gjøres med dette?

Forebyggende smøring av hendene

Vi anbefaler at du smører etter et fast regime – også dette bør inngå i en plan for forebyggende tiltak. Når du kan, f.eks om morgenen, før lunsj, på slutten av arbeidsdagen og om kvelden før du legger deg, bør du smøre med en skikkelig fet krem som er parfymefri, inneholder lite vann og som inneholder 60-70 % fett (det står typisk petrolatum, paraffin, paraffin liquidum, glycerin el.l. på ingredienslista). Apotekene har ofte gode utvalg og det kan være lurt å rådføre seg med dem.

Et par eksempler:

Anbefaler at du også har en krem du kan smøre deg med etter hver håndvask og etter at du har holdt på med vått arbeid på arbeid. Hvis du ikke klarer å bruke de skikkelig fete kremene i løpet av arbeidsdagen, kan du prøve å ha en litt mindre fet til dette. Også her er det viktig med en parfyme- og fargefri krem. Velg en krem, ikke en lotion, rådfør deg gjerne på apoteket.

Et par eksempler:

Et annet råd kan være å bruke en lanolin/vaselin krem/salve som man kan «flekksmøre» med i løpet av arbeidsdagen f.eks på knoker eller andre spesielt utsatte/tørre flekker. Også her er det lurt å rådføre seg med apoteket og prøve seg frem til produkter man liker, men eksempler kan være:

Andre råd

Referanser

1) Vestre Viken HF. Arbeidsrelatert håndeksem. Vimeo 14.4.2023. https://vimeo.com/817593664 Lest 14.01.2024.

Sist oppdatert 25.01.2024