Kartlegging og forebygging av ulykker og nestenulykker knyttet til gjødselgass
Håndtering av husdyrgjødsel utgjør en betydelig risiko for ulykker og nestenulykker i landbruket. Før denne kartleggingen, så var det store mørketall når det gjaldt omfanget av slike hendelser. Mangel på god statistikk over slike hendelser gjorde det vanskelig å jobbe forebyggende. Dette var bakgrunnen for at vi ønsket å gjennomføre en slik kartlegging. Basert på denne kartleggingen skal det lages informasjonsmateriell. Sikrere tall og kjennskap til risikoene vil gi et uunnværlig kunnskapsbidrag inn i landbrukets nullvisjon for ulykker.

Foto: Colourbox
Gjødselgass
Gass fra husdyrgjødsel (gjødselgass) omfatter flere forskjellige gasser. I dette prosjektet har vi fokus på gassene ammoniakk, metan og hydrogensulfid. Gassene blir dannet ved nedbryting av gjødsel og har stort ulykkepotensiale. Ammoniakk er en svært irriterende gass og kan omdannes til lystgass, som er en potent klimagass. Hydrogensulfid er en svært giftig gass som gir umiddelbar fare for liv og helse til de som blir eksponert. Metan er brann- og eksplosjonsfarlig. Hydrogensulfid og ammoniakk kan også være brann- og eksplosjonsfarlig i visse konsentrasjoner.
Datainnsamling
Ved hjelp av blant annet gjennomgang av forskning på området ble det utformet et spørreskjema, som ble kvalitetssikret ved hjelp av fokusgruppeintervjuer med aktører i næringen (arrangert i samarbeid med Ruralis). Spørreskjemaet ble sendt til alle storfe (kjøtt og melk) og svineprodusenter i Norge. Ut fra kunnskapen som kommer ut av dette skal det lages informasjonsmateriell og det skal gjennomføres testing av gassmålere i fjøs.
Mål for prosjektet
Hovedmålet med prosjektet er å bidra til at det norske jordbruket i fremtiden kan redusere risikoen for slike ulykker ved å:
- Kartlegge omfanget av ulykker og nestenulykker knyttet til gjødselgass blant bønder som håndterer bløtgjødsel.
- Få bedre kunnskap om hva som kan assosieres med lav eller høy risiko for ulykker eller nestenulykker med gjødselgass fra bløtgjødsel.
- Gjennomføre testing av gassmålere i reelle fjøsmiljø
- Fra kunnskapen samlet fra punktene ovenfor; foreslå og utvikle tiltak for å redusere sannsynligheten for gjødselgasshendelser og spre dette ved å:
- Utarbeide et undervisningsopplegg
- Oppdatere veilederen «Sikkerhet ved håndtering av bløtgjødsel» fra 80-tallet
- Lage en brosjyre og en animasjonsfilm
Spørreundersøkelsen
I juli 2024 ble det sendt ut en spørreundersøkelse til alle bønder (12 539) som var registrert med enten storfe (kjøtt og melk) eller svin i produsentregisteret. I undersøkelsen kunne bøndene svare på spørsmål om de hadde hatt hendelser på gården med gjødselgass hvor enten dyr eller mennesker har omkommet eller hatt symptomer som følge av eksponering for gjødselgass. Videre kunne bøndene beskrive eventuelle hendelser og svare på hva de tror kunne ha forhindret hendelsen. Les mer om spørreskjemaundersøkelsen her.
Status per desember 2025
Punkt 1 og 2 av målene for prosjektet er gjennomført. Spørreundersøkelsen er avsluttet, og rapporten fra denne er publisert (se link nedenfor).
Vi opplever et stort engasjement for temaet i næringen, og ønsker å takke alle som så langt har bidratt inn i prosjektet! Vi har fått flere sterke historier fra bønder med gjødselgasshendelser. Flere av respondentene påpeker et ønske og behov for mer informasjon og veiledning når det kommer til håndtering av bløtgjødsel, bruk av gassmålere og håndtering av gjødselgasshendelser.
De viktigste funnene fra spørreundersøkelsen
- Blant gårder med bløtgjødsel rapporterte ca. 21 % å ha opplevd minst én hendelse i perioden 2000 - 2024
- Hendelser oppstår oftest ved omrøring om våren
- Blant hendelser hvor dyr omkommer så er svinebesetninger og ungdyr mest utsatt
- Større gjødselmengder er forbundet med økt risiko for hendelser med døde dyr
- Alvorlighetsgraden av hendelsene varierer fra hodepine og svimmelhet, til besvimelse og dødsfall hos dyr og mennesker.
- En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført på 1980-tallet, og forekomsten per gård, og årlige dyredødsfall i dag fremstår som høyere
Eksterne samarbeidspartnere
Norges Bondelag, Norsk Mat, Norsk Landbruks Rådgivning (NLR), NORSØK, Mattilsynet, RURALIS.
Omtale
Undersøkelsen er omtalt i "Norsk Landbruk" i en artikkel av Knut Houge (Norsk Landbruk | Nr 12/13 | side 14-15 | 2024).
Les artikkelen her: Aktuelt: Vil ikke snakke om gjødselgassulykker
Rapporter fra prosjektet
2025-gjodselgassulykker-i-norsk-landbruk-2000-2024-sammendrag-ver-1.pdf
2025-hovedrapport---gjodselgassulykker-i-norsk-landbruk-2000-2024---ver-1.pdf
2025 Hovedrapport - Gjødselgassulykker - Vedlegg A og B - ver 1.pdf
Presentasjoner
St Olavs Hospital - Smarbeidsforum for HMS i Landbruket - 2 des 2025 ver 1.pdf
St Olavs Hospital - Jubileumskonf NYF - sept 2025 Ellen ver 2.pdf
Finansiering
Prosjektet er finansiert av Landbruksdirektoratet (Kartlegging av hendelser og utvikling av informasjonsmateriell) og Norges Bondelag og Gjensidiges Bærekraftsfond (innkjøp av gassmålere til testing).
Kontaktinformasjon
Ellen Kristina Baclayon Johansen (ellen.kristina.baclayon.johansen@stolav.no)