Seksualitet etter ryggmargsskade

Avdelingen har gjennom et prosjekt jobbet med å styrke informasjon og kunnskap om seksualitet etter ryggmargsskade

illustrasjonbilde av mann og kvinne som holder rundt hverandre

​Prosjektet resulterte i blant annet to hefter om seksualitet etter ryggmargsskade - ett for kvinner og ett for menn. I disse heftene har vi samlet viktig informasjon som kan hjelpe deg videre på veien.

Det er svært mange grunner til at vi ønsker å informere om akkurat dette temaet. En skade på ryggmargen fører til store omveltninger i livet. Med litt tid, kunnskap og erfaring kan hverdagen sakte, men sikkert vende tilbake.
Til å begynne med krever tanker og følelser mye tid og energi. Bekymring og undring kan bli til tankespiraler som behøver svar og informasjon. Flere av kroppens funksjoner er i endring og det er vanskelig å forutsi hvordan fremtiden vil se ut.

Hos mange er seksualitet en sentral del av identiteten og kan ha stor innvirkning på livskvalitet, mens for andre har den ikke like stor betydning. Uansett vil en god seksuell helse påvirke selvtillit og redusere risikoen for depresjon. I tillegg kan seksuell aktivitet ha positiv innvirkning på flere fysiske forhold.
Blant annet kan seksuell aktivitet være smertelindrende, redusere risiko for hjerte- og karsykdom og bedre immunforsvar. Noen rapporterer også bedring i kontroll av blære og tarm som følge av seksuell aktivitet.
Det er altså ingen grunn til å gi opp sexlivet!

 

 

Seksualitet etter ryggmargsskade, menn.

Seksualitet etter ryggmargsskade Menn siste.pdf
bilde av forsiden på heftet, en mann og kvinne og tittel

Seksualitet etter ryggmargsskade, kvinner

Seksualitet etter ryggmargsskade Kvinner siste.pdf
bilde av forsiden av heftet - en kvinne og mann og tittel
Sist oppdatert 26.11.2018