- 24-timers EEGDette er en undersøkelse av den elektriske aktiviteten i hjernen. 24-timers EEG er et viktig hjelpemiddel i epilepsidiagnostikken. Undersøkelsen bruker vi også der det er mistanke om epilepsianfall om natten.
- Ablasjon av hjerteflimmer (atrieflimmer)Ablasjon er en nyere behandlingsmetode for atrieflimmer hvor medisinsk behandling ikke er tilstrekkelig eller gir uheldige bivirkninger.
- Ablasjonsbehandling av atrieflutterAblasjon er en nyere behandlingsmetode for atrieflutter når medisinsk behandling ikke er tilstrekkelig eller gir uheldige bivirkninger.
- Ablasjonsbehandling av ventrikkeltakykardiVentrikkeltakykardi (VT) er en type hjerterytmeforstyrrelse som kan føre til ubehag, besvimelse eller hjertesvikt. Ablasjonsbehandling av denne type hjerterytmeforstyrrelse blir vurdert hos pasienter med gjentagende hendelser av VT, til tross for medikamentell behandling.
- AbortI Norge har kvinner lovfestet rett til selvbestemt abort innen utgangen av 12. svangerskapsuke. Senere i svangerskapet må søknaden behandles av abortnemnda ved sykehuset.Ta kontakt med gynekologisk poliklinikk på telefon 72 57 49 90 dersom du ønsker å bestille time for samtale.
- Abort - Spontan abort og missed abortionSpontanabort vil si at svangerskapet blir avbrutt før fosteret er levedyktig. Dette skjer i 10 til 20 prosent av alle erkjente svangerskap. 97 prosent av alle spontanarborter skjer i løpet av de første 12 ukene, men kan også skje så sent som i 22. svangerskapsuke.
- ADHD hos barn og ungeVed mistanke om ADHD hos deg som er barn/ungdom, kan de foresatte kontakte barnehagen, skolen, helsesykepleier eller fastlegen. Eller disse tar kontakt med de foresatte ved mistanke om ADHD. De vurderer i fellesskap om det er grunn til å gå videre til kommunale tjenester, som for eksempel PPT eller fastlegen, som igjen vurderer behovet for å henvise til spesialisthelsetjenesten.
- ADHD hos voksneADHD står for attention-deficit/hyperactivity disorder og kjennetegnes ved uttalt oppmerksomhetssvikt, uro, rastløshet og impulsivitet. ADHD-diagnosen kan også stilles når symptombildet hovedsakelig er kjennetegnet ved oppmerksomhetssvikt (ADD).
- Aksept- og forpliktelsesterapi (ACT)Aksept- og forpliktelsesterapi (ACT) er en retning innen kognitiv terapi som vektlegger mindfulness som metode. Tanke- og følelsesmessig smerte ses på som en uunngåelig del av livet, og som oftest normale psykologiske reaksjoner på det som skjer i livet.
- Aktiv overvåkning prostataHvis du har en lavrisiko prostatakreft, det vil si en lite aggressiv kreft, kan det beste alternativet være aktiv overvåkning med jevnlige blod- og vevsprøver. På denne måten sikrer vi at du får behandling hvis sykdommen utvikler seg.
- Aktiv overvåkning testikkelkreftHvis du har lav risiko for tilbakefall av testikkelkreft, kan det beste alternativet være aktiv overvåking med jevnlige kontroller, blodprøver og MR-undersøkelser. Dette gjør vi for raskt å påvise et eventuelt tilbakefall.
- Akutt funksjonssviktAkutt funksjonssvikt er ikke en sykdom, men en samling symptomer og en vanlig grunn til innleggelse på sykehus.
- Akutt funksjonssvikt - fysioterapeutisk undersøkelseUndersøkelsen kartlegger ditt funksjonsnivå.
- Akutt leukemiLeukemi (blodkreft) er kreft som oppstår i celler i blodet eller i bloddannende celler i beinmargen. Mellom 200 og 250 personer får påvist akutt leukemi årlig i Norge. Selv om akutt leukemi er en av de vanligste kreftformene blant barn, er de fleste som får akutt leukemi eldre.
- Akutte ansiktsskaderDe hyppigste årsakene til ansiktsskader er trafikkulykker, fall, overgrep og idrett. Dersom du har brudd i ansiktet, og bruddkantene står fra hverandre, vil du som oftest bli operert.
- Akutte magesmerterDet er mange årsaker til akutt oppståtte magesmerter. For noen av disse er det viktig at du kommer tidlig til behandling. Vent derfor ikke for lenge med å oppsøke fastlege / legevakt.
- Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD)AMD er en øyesykdom som kan medføre varig skade i skarpsynområdet (makula). På folkemunne blir sykdommen ofte kalt forkalkning i øyet eller skarpsynsvekkelse. Vi skiller mellom tørr og våt AMD. Verken tørr eller våt AMD kan kureres, men våt AMD kan behandles med injeksjoner. Våt AMD innebærer for de fleste behandling med jevne mellomrom livet ut.
- AllergitestPrikktest er en allergitest som vi bruker for å avklare om du er allergisk for ulike stoffer. Testen viser om det blir en reaksjon i huden når det blir lagt på forskjellige dråper som inneholder stoffer som folk ofte reagerer på.
- Allergivaksinering voksneAllergivaksinering er aktuelt for deg som har uttalt allergi, særlig mot pollen og bie- og vepsegift, men også mot dyrehår eller husstøvmidd. Allergivaksinasjon kan redusere eller kurere en allergisk sykdom.
- AmmingInformasjon om ammestart og ammeråd som kan være nyttige den første tiden etter at barnet ditt er født.
- Angina pectoris (hjertekrampe)Angina pectoris skyldes at en eller flere av kransårene i hjertet er trange. Kransårene er de blodårene som forsyner hjertemuskelen med oksygenrikt blod. Når kransårene blir trange, får hjertemuskelen tilført for lite oksygenrikt blod, og det oppstår smerter i brystet. Dette kaller vi angina pectoris.
- Angiografi og intervensjonAngiografi er en røntgenundersøkelse hvor vi framstiller kroppens blodårer ved hjelp av kontrastmiddel. Intervensjon er den delen av undersøkelsen hvor vi via blodårene behandler pasienten.
- Angst hos barn og ungeAngst er en følelse av uro, anspenthet og nagende forventning om at noe farlig kan hende, eller en overdreven fryktreaksjon på en hendelse. Angst kan også prege barn/unge i en slik grad at det er nødvendig med oppfølging i helsevesenet.
- Angstlidelser - fobiske og panikkangstAngstlidelser er en samlebetegnelse for tilstander som omfatter mer enn forbigående uro eller frykt. Hos personer med en angstlidelse forsvinner ikke den irrasjonelle frykten eller uroen, og den kan bli verre over tid.
- AntibiotikainfusjonAntibiotika dreper eller hemmer veksten av bakterier. Det brukes mot mange typer infeksjonssykdommer eller som forebygging mot infeksjon. Dette kan gis som tabletter eller som væske rett i blodet (infusjon).
- Arbeids-EKGArbeids-EKG gir informasjon om hjertefunksjonen din under belastning. Undersøkelsen skal avklare om du har hjertesykdom forårsaket av for trange blodårer til hjertemuskelen eller hjerterytmeforstyrrelse påvirket av fysisk aktivitet. I tillegg gir undersøkelsen et mål på fysisk kapasitet. Testen skjer på ergometersykkel eller tredemølle med gradvis økende belastning. Vi registrerer hjerterytme (EKG) og blodtrykk underveis.
- Arbeidsmedisinsk utredningArbeidsmedisinsk utredning går i hovedsak ut på å vurdere om du har sykdom som har oppstått som følge av påvirkninger i arbeidet du har eller at sykdommen har blitt forverret av denne påvirkningen.
- Arbeidsrettet behandlingTiller DPS tilbyr arbeidsrettet behandling til unge voksne i alderen 18 - 25 år med psykiske lidelser.
- Arbeidsvurdering etter ervervet hjerneskadeEn ervervet hjerneskade kan medføre både kognitive og fysiske utfall. Formålet med arbeidsvurdering er å utrede muligheter for å komme tilbake til arbeid eller utdanning, helt eller delvis, etter en skade/sykdom.
- Arteriell blodgassArteriell blodgass er en blodprøve som brukes til å vurdere lungefunksjon og balansen mellom oksygen og kulldioksid i blodet. Blodprøver blir vanligvis tatt fra en vene. Denne typen blodprøve er litt spesiell fordi vi må ta blod fra en arterie (pulsåre). Oftest bruker vi pulsåren som ligger i håndleddet.
- Artroseskolen - St. Olavs hospitalOrtopedisk avdeling tilbyr artoseskole til en del pasienter med artrose i hofte eller kne. Dette er undervisning over to timer i gruppe, i stedet for tradisjonell poliklinisk time. Vi har ingen kur for artrose, men det finnes behandling som kan redusere smertene og gjøre det lettere å bevege seg. På artroseskolen får du tverrfaglig informasjon om sykdommen og ulike behandlingsalternativer av ortoped, fysioterapeut og farmasøyt.
- Asperger syndrom hos barn og ungeNoen mennesker strever fra de er små med å forstå hvordan de skal være sammen med andre. De kan også være veldig opptatt av spesielle ting, og har vansker med endringer i rutiner. Asperger syndrom er en funksjonsnedsettelse forårsaket av en medfødt utviklingsforstyrrelse, og kjennetegnes av vansker med gjensidig kommunikasjon, sårbarhet ved sosialt samspill og organisering av livet.
- AstmaAstma er en kronisk sykdom med overømfintlige eller betente luftveier. Tilstanden behandles oftest med ulike typer inhalasjonsmedisiner, og i noen tilfeller tabletter. Med riktig behandling, trening og forebygging, kan de fleste astmatikere leve et helt normalt liv med lite plager.
- Atferdsvansker hos barn og ungeAtferdsvansker eller atferdsforstyrrelser hos barn og ungdom kjennetegnes av ulike former for regelbrytende eller utagerende atferd. Atferden gjentas over tid og er tydelig utenfor det som vurderes som sosialt akseptabelt. Begrepet antisosial atferd brukes dersom denne atferden er svært alvorlig.
- Atopisk eksemAtopisk eksem er den vanligste eksemformen hos barn og kan ramme opp til 20 prosent av barn i førskolealder. De fleste får symptomer på hudsykdommen før fylte to år, mange får plager allerede i spedbarnsalder. Mange blir kvitt plagene før de blir voksne. Hos enkelte blusser sykdommen opp igjen i tenårene. Enkelte vil ha eksemplager livet ut. Personer som har hatt atopisk eksem som barn er spesielt utsatte for å få håndeksem som voksne.
- Barn med komplekse nevrologiske utviklingsforstyrrelser 0 – 6 årBarn med komplekse nevrologiske utviklingsforstyrrelser har sammensatte hjelpebehov på grunn av store bevegelsesvansker og utfordringer knyttet til samspill, språk, kommunikasjon og læring. Barna trenger tverrfaglig behandling og oppfølging. Familien får tilbud om dette.
- BarnekreftKreft forekommer sjelden hos barn. I Norge får hvert år rundt 200 barn og ungdommer fra 0 til 18 år diagnosen kreft. Barn og unge får helt andre krefttyper enn voksne. Derfor er barnekreft annerledes enn kreft hos voksne.
- BCG-instillasjon i blæreUndersøkelser viser at det er funnet kreft i urinblæren din. Du er operert med fjerning av svulsten. For å motvirke dannelse av nye svulster gir vi av og til instillasjon med BCG (Bacillus Calmette Guerin) i urinblæren. Bakterien som brukes er den samme som brukes ved vaksinasjon mot tuberkulose. Behandlingen brukes ved overfladisk voksende kreft med tendens til nye svulster etter operasjon.
- Behandling for akutt oppståtte psykiske lidelser ved avd ØstmarkaAkuttpostene på Østmarka tar i mot pasienter i alle kategorier som øyeblikkelig hjelp 24 timer i døgnet 7 dager i uken. Typisk dreier det seg om pasienter med akutte psykoser eller andre alvorlige psykiatriske sykdommer, men også pasienter som er i alvorlig krise eller er selvmordstruet. Mange har ledsagende rusproblemer.
- Behandling med CO2 laserCO2-laserbehandling blir brukt i behandlingen av ulike hudlidelser. Særlig til behandling av hidrosadenitt (svettekjertelbetennelse), ulike utvekster i huden og enkelte karforandringer (venous lakes).
- Behandling med InfliximabInfliximab er biologisk medisin som blokkerer proteinet TNF-alfa og motvirker dermed betennelsesprossen i kroppen. Medikamentet blir blant annet brukt mot psoriasis, psoriasisartritt, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, ankyloserende spondylitt og revmatoid artritt. Effekten kan komme relativt raskt, ofte i løpet av 2-4 uker.
- Behandling når kreftsykdommen ikke kan helbredesSelv ved kreftsykdom som ikke kan helbredes, kan behandling forsinke sykdomsutviklingen og lindre plager. Det kan være aktuelt med cellegiftbehandling, immunterapi, hormonbehandling eller såkalt «målrettet behandling». Ofte benyttes også symptomlindrende strålebehandling.
- Behovsstyrt oppfølging ved epilepsiBehovsstyrt oppfølging ved epilepsi er et tilbud til deg som er utredet og får behandling for epilepsi. Det forutsetter en stabil anfallssituasjon, slik at du ikke lenger har behov for hyppige legekontroller. Tilbudet er digitalt og blir gjennomført i HelsaMi.
- BekkenbunnstreningBekkenbunnstrening bidrer til at musklaturen i underlivet blir styrket. Dette bidrar til å hindre urinlekkasje, og senere nedsig av livmoren. Det er lurt å gjøre slike øvelser under og etter svangerskap, eller dersom du sjeneres av urinlekkasje.
- BekkenreservoarBekkenreservoar er en operasjon som innebærer at tykktarmen og endetarmen blir fjernet. Av nederste delen av tynntarmen konstruerer vi et reservoar (beholder) som blir sydd ned til endetarmsåpningen hvor lukkemuskelen er intakt. Dette blir gjort i to eller tre operasjoner over flere måneder.
- Bekymringsfullt skolefravær og alvorlig funksjonstap hos barn og ungeBarn og unge med bekymringsfullt skolefravær og alvorlig funksjonstap er en pasientgruppe som er vanskelig å definere. Årsakene fremstår ofte sammensatt og utfordrende å utrede poliklinisk, for deretter å plassere inn i en diagnostisk kategori. Det er ofte nødvendig å igangsette tiltak tidlig, parallelt med utredning. Dette skal skje i samarbeid med hjem og skole.
- Ben- og bløtvevssvulster (sarkom)Sarkom er svulster som oppstår i ben eller bløtvev (bindevev, fettvev, muskelvev, hud/underhud, sener, blodårer, nerveskjeder og liknende). Disse svulstene er sjeldne og utgjør bare omlag 1 prosent av alle nye krefttilfeller.
- BenmargskreftBenmargskreft eller myelomatose er en sykdom som kan ha et svært ulikt forløp fra person til person. Det er en alvorlig sykdom som starter i plasmacellene i benmargen. Vanligvis behandles benmargskreft med cellegift og/eller strålebehandling.
-1
Side1av 10
3