Behandling
Brystrekonstruksjon med eget vev, sekundær
En sekundær brystrekonstruksjon betyr at brystet rekonstrueres etter avsluttet brystkreftbehandling. Å få rekonstruert brystet med eget vev gir ofte det mest naturlige resultatet. Du kan da få rekonstruert brystet med vev fra for eksempel rygge, magen, eller bruke hud og fett fra området omkring brystet.
Det er flere fordeler med denne metoden:
- ingen forsinkelser i kreftbehandlingen
- operasjonen deles opp og du kommer deg ofte raskere etter kreftoperasjonen
- du får mer tid til å vurdere om du vil ha rekonstruksjon og hvilken type du ønsker
- du får litt mindre å ta stilling til nå mens du er midt oppe i oppstart av kreftbehandlingen
Sykehusene bruker forskjellige teknikker:
Før
Før operasjonen blir du innkalt til å ta en CT angiografi. Det er en røntgenundersøkelse av blodårene i magen eller den delen av kroppen hvor vi skal hente vev fra.
Før operasjonen får du et innkallingsbrev der det står viktig informasjon om hva du må gjøre før operasjonen. Som regel møter du opp for innleggelse dagen før operasjon. På denne dagen får du en samtale med mottakslege, sykepleier, operatør/plastikkirurg og fysioterapeut. Du får god informasjon om operasjonen og om sykehusoppholdet. Det blir tatt blodprøver og foto. Operatøren kommer også til å tegne på deg. Anestesilegen vil i noen tilfeller prate med deg, men oftest går de kun igjennom journalen din.
Uforutsette forhold før operasjonen
Hvis du har blitt forkjølet eller har fått annen sykdom før operasjonsdagen må du ta kontakt med avdelingen.
Oppmøte
Klokkeslett som er oppgitt i innkallingsbrevet, gjelder når du skal møte i avdelingen. Vi gjør oppmerksom på at operasjoner kan bli utsatt også etter oppmøte på grunn av plutselige kapasitetsproblemer eller andre uforutsette hendelser.
For å forebygge infeksjon er det viktig at du:
- tar av smykker og piercing før operasjonen
- dusjer og vasker håret på morgenen før du kommer til sykehuset
- vasker armhuler, navle, kjønnsorgan og føtter godt
- pusser tennene godt
- ikke bruker bodylotion, sminke eller neglelakk (dette gjelder også shellac og støpte negler)
- fjerner hår under armene noen dager før operasjonen
- tar på rent tøy som er behagelig å ha på
Støttestrømper og luftstrømper
For å redusere risikoen for blodpropp under og etter operasjonen får du på deg støttestrømper og «luftstrømper» som er koblet til en maskin som stimulerer blodsirkulasjonen i bena.
BH og panty
Du må ta med spesial-BH og kompresjons-panty til sykehuset. Dette får du kjøpt på apoteket.
Medisiner
Det er en rekke medisiner som du ikke skal ta på operasjonsdagen. Noen medisiner skal du heller ikke ta i dagene før operasjonen. Les nøye informasjonen om medisiner i innkallingsbrevet og ta kontakt hvis noe er uklart. Du skal uansett ta med dine faste medisiner til sykehuset.
Røyking
For at operasjonssåret skal gro best mulig, og for å redusere infeksjonsfare, må du ikke røyke de siste 6 ukene før operasjon.
Faste
Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml).
Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.
Under
Etter at du er klargjort til operasjon blir du kjørt i seng til operasjonsstua. Her blir du tatt imot av en anestesisykepleier og en operasjonssykepleier.
Selve operasjonen foregår i narkose og varer i 4 -6 timer, og du blir godt ivaretatt av operasjonsteamet.
Etter
Kontrollhyppighet:
- Dag 1: hver time
- Dag 2: hver 2. time
- Dag 3: hver 3. time
- Dag 4: hver 4 time.
Vær oppmerksom
Når du har kommet hjem er det liten risiko for at alvorlige komplikasjoner skal oppstå. Det kan oppstå mindre komplikasjoner, som sårinfeksjon, som kan behandles.
Typiske symptomer på infeksjon er
- rødhet
- hevelse
- smerter
- at det åpner seg små sår og/eller at det lekker puss fra et av de opererte områdene
- feber
Dersom du får noen av disse infeksjonssymptomene eller opplever andre problemer relatert til det nye brystet eller feltet lappen er hentet fra, bør du kontakte avdelingen på sykehuset. Vi vurderer da om det er nødvendig med en time hos oss eller om du kan følges opp hos fastlegen din. Etter en DIEP operasjon kan noen kvinner oppleve svakhet i bukmuskulaturen.