Behandling
Gastrisk bypass
Ved gastrisk bypass kobler vi ut (sjalter) en større del av magesekken, men fjerner den ikke fra kroppen. I tillegg kobler vi om på tolvfingertarm/tynntarm. Dette resulterer i at når du spiser går maten ned i spiserøret, passerer en meget liten gjenværende del av magesekken og deretter direkte over i tynntarmen. Dette fører til at du må spise små, hyppige måltider da du raskt blir mett. I tillegg påvirker operasjonen forskjellige hormoner i kroppen som gjør at du blir mindre sulten og fortere mett. De samme mekanismene har også gunstig effekt på blant annet diabetes type II.
Før
FORBEREDELSER FØR OPERASJON
Under
På operasjonsdagen blir du lagt inn på sykehuset. Denne dagen får du kun intravenøs væske.
OPERASJONEN
Etter
Med tanke på den betydelige overvekten er en operasjon i øvre del av bukhulen alltid anstrengende. Det er viktig at du så tidlig som mulig etter operasjonen kommer deg opp på beina og at du følger fysioterapeutens instruksjoner om pusteøvelser. Dette for å unngå lungekomplikasjoner og blodpropp. Vi forventer derfor at du er oppe og står/går om kvelden operasjonsdagen.
ETTER HJEMKOMST
Vær oppmerksom
Mange komplikasjoner kan oppstå etter fedmeoperasjon, både på kort og på lang sikt. Tidlig etter operasjonen er blødninger, blodpropp, lekkasje fra gjenstående magesekk og infeksjoner det mest aktuelle. Faren for komplikasjoner blir redusert etter som tiden går, men ved akutte magesmerter kan det ha oppstått internt brokk. Kontakt lege dersom du får sterke magesmerter, føler deg syk eller mistenker at ikke alt er som det skal være etter operasjonen.