Behandling

Gastrisk bypass

Ved gastrisk bypass kobler vi ut (sjalter) en større del av magesekken, men fjerner den ikke fra kroppen. I tillegg kobler vi om på tolvfingertarm/tynntarm. Dette resulterer i at når du spiser går maten ned i spiserøret, passerer en meget liten gjenværende del av magesekken og deretter direkte over i tynntarmen. Dette fører til at du må spise små, hyppige måltider da du raskt blir mett. I tillegg påvirker operasjonen forskjellige hormoner i kroppen som gjør at du blir mindre sulten og fortere mett. De samme mekanismene har også gunstig effekt på blant annet diabetes type II.

Illustrasjon av tarmen etter en gastrisk bypass.

Før

FORBEREDELSER FØR OPERASJON

Vi forventer at du gjør ditt beste for å endre kosthold og komme i gang med en form for fysisk aktivitet før operasjonen. Vi forventer også at du fullfører det obligatoriske gruppebaserte forberedelsesprogrammet og møter til avtalte timer ved sykehuset i forbindelse med utredningen før operasjonen. 

 
Hvis du røyker eller snuser stiller vi krav om at du slutter med det i god tid før operasjon (minst 1 mnd). Grunnen til det er at nikotinbruk øker risikoen for komplikasjoner under og etter fedmeoperasjon.

 
De siste to ukene før operasjonen må du gå på en lavkalori pulverkur. Det er viktig for at leveren skal bli mindre og operasjonen blir enklere å utføre for kirurgen og tryggere for deg. Hvis du ikke får i deg alt innholdet i pulverkuren (pga smak, konsistens, får brekninger eller forstoppelse) er det viktig at du kontakter poliklinikken. Du må også drikke rikelig med vann i denne perioden, helst to liter per dag.

 
Dersom du bruker blodfortynnende medisiner er det viktig at du opplyser legen om dette ved de innledende konsultasjonene. Unngå acetylsalisylsyre (f.eks Albyl- E) og alle medisiner som inneholder dette i minst 10 dager før operasjonen. Urtemedisiner som Johannesurt, Ginkgo biloba, hvitløk etc., bør du stoppe med, da disse tynner ut blodet ditt. 

 
Det er viktig at huden på operasjonsstedet er hel og intakt, og at du opprettholder god hygiene ved å holde huden ren og tørr. Særlig i dagene før operasjonen.

 
Kvelden før operasjonen skal du ta den første sprøyten med Klexane 40 mg.


 

Under

På operasjonsdagen blir du lagt inn på sykehuset. Denne dagen får du kun intravenøs væske.

OPERASJONEN

Operasjonen blir gjort i narkose og utført med kikkhullskirurgi. De små snittene vi har gjort på huden din blir lukket med stifter.

Etter

Med tanke på den betydelige overvekten er en operasjon i øvre del av bukhulen alltid anstrengende. Det er viktig at du så tidlig som mulig etter operasjonen kommer deg opp på beina og at du følger fysioterapeutens instruksjoner om pusteøvelser. Dette for å unngå lungekomplikasjoner og blodpropp. Vi forventer derfor at du er oppe og står/går om kvelden operasjonsdagen. 

Er du operert ved Orkdal Sykehus blir du utskrevet direkte fra avdelingen dag to etter operasjonen. Du får med deg resepter og sykemelding.

 

ETTER HJEMKOMST

Det er normalt å føle at det river og sliter litt i stingene når du beveger deg de første to til tre ukene. Dette er helt ufarlig, og plagene gir seg gradvis. Stiftene som vi lukket operasjonssårene med blir fjernet av fastlegen din 12-14 dager etter inngrepet.

 

Etter operasjonen må du gjøre endringer i ditt spisemønster. Dagen etter operasjonen får du drikke. På dag to kan du drikke klare væsker som vann, eplejuice og buljong. Fra den tredje dagen kan du gå over fra flytende kost til myk mat. Det vil si mat som kan moses med gaffel eller tygges til en tynn grøt. Du kan innta 1-2 dl, eller maks et knekkebrød. 

 
  • Spis små måltider; 1-2 dl eller 1 knekkebrød.
  • Tygg godt (15-20 ganger) før du svelger.
  • Spis minst 6 måltider i døgnet.
  • Bruk lang tid på måltidet, ca 15 minutter.
  • Drikk mellom måltidene, ikke samtidig som du spiser.

 Anbefalt væskeinntak er minst 1,5- 2 liter væske per dag.

 Det er viktig at du følger disse retningslinjene, hvis ikke kan det føre til uheldig strekk på magesekken din og i verste fall at stingene løsner. Det er utarbeidet en egen pasientinformasjon om kosthold etter operasjonen. Viktig at du leser denne. 

Du må være i aktivitet etter operasjonen, så mye som du klarer, minst 30 minutter daglig. Unngå tunge løft de første to ukene. 

 

Du skal fortsette med Klexane 40 mg, en sprøyte daglig, i 10 dager etter operasjon

 

En fedmeoperasjon kan medføre mangeltilstander som kan gi ny sykelighet i årene etter operasjonen. Du vil derfor trenge livslang oppfølging fra helsevesenet. De første årene foregår denne oppfølgingen ved Fedmepoliklinikken, etter hvert overtar fastlegen. Det er viktig at du møter til disse oppfølgingstimene også når du synes det er vanskelig å gjøre de rette valgene etter operasjonen.

 
Vi anbefaler at du bestiller deg time hos fastlegen i forbindelse med fjerning av sting etter 12-14 dager. Det er viktig at du allerede tidlig etablerer kontakt med din fastlege for jevnlig oppfølging. Fastlegen er en viktig samarbeidspartner i den livslange oppfølging du trenger etter denne type operasjon. 

 
Oppfølgingen dreie seg om å følge med blodverdiene dine for å unngå mangelsykdommer. I tillegg får du under oppfølgingen hjelp til å opprettholde de endringene av levevaner som må gjennomføres for at vekttapet skal vedvare. 

 
De første fem årene får du tilbud om oppfølging i forhold til operasjonen ved fedmepoliklinikken. Denne oppfølgingen består av gruppesamlinger og individuelle konsultasjoner. Det er flere kontakter i løpet av det første året. Etter dette er det kontroll etter 2 år, 3 år og 5 år. Dersom du har følgesykdommer/ andre sykdommer, vil oppfølgingen av disse skje hos fastlege/ annen poliklinikk. Hensikten med kontrollene er å hjelpe de som ikke har forventet vekttap eller som har utviklet plager/ komplikasjoner til operasjonen. 


 

Gastrisk bypass reseksjon fører til endringer i kroppens evne til å ta opp vitaminer og mineraler. Du må derfor ta:
  • Multivitamin-mineraltilskudd: 2 tabletter daglig
  • B12- tilskudd: Dette tar du enten som injeksjoner hver 2. til 3. måned, eller Behepan-tabletter: 1 tablett daglig.
  • Kalsiumtabletter med D-vitamin (Calcigran Forte): 1 tablett daglig
  • Omega-3-kapseler eller tran: 2 kapseler daglig (i form av tran eller trankapsler). 
  • Noen må i perioder ta jerntilskudd. Det kan bli gitt individuelle anbefalinger dersom blodprøvene dine avdekker ekstra behov.  
 
Dette er livslang behandling!

 

Det er viktig at du ikke blir gravid i løpet av det første året etter operasjonen. Kroppen er i denne perioden i en slags «nedbrytningsfase», og graviditet i denne perioden kan i verste fall påvirke fosteret på en uheldig måte. Du må bruke sikre prevensjonsmetoder (Hormonspiral, p-stav eller p-ring) ettersom vektnedgangen kan medføre at noen kvinner blir lettere gravid enn tidligere. På grunn av usikkert opptak gir ikke p-piller tilstrekkelig beskyttelse mot graviditet det første året.

 
Før du planlegger å blir gravid er det er viktig at vektnedgangen har stoppet og vekten har vært stabil noen måneder. I tillegg må alle blodverdier være gode. Hvis du blir gravid skal du bli fulgt opp i spesialisthelsetjenesten. Ytterligere informasjon om forholdsregler og ekstra vitamintilskudd i graviditet etter gastrisk sleeve kan du få ved Fedmepoliklinikken.

 

Vær oppmerksom

Mange komplikasjoner kan oppstå etter fedmeoperasjon, både på kort og på lang sikt. Tidlig etter operasjonen er blødninger, blodpropp, lekkasje fra gjenstående magesekk og infeksjoner det mest aktuelle. Faren for komplikasjoner blir redusert etter som tiden går, men ved akutte magesmerter kan det ha oppstått internt brokk. Kontakt lege dersom du får sterke magesmerter, føler deg syk eller mistenker at ikke alt er som det skal være etter operasjonen.