Behandling

Gastrisk sleeve reseksjon

Gastrisk sleeve reseksjon er den vanligste fedmeoperasjonsmetoden. Operasjonsmetoden har vist seg å gi tilfredsstillende vekttap og god effekt på eventuelle tilleggssykdommer, som ofte følger med overvekt. Risikoen for bivirkninger og komplikasjoner er også noe mindre enn ved andre fedmeoperasjoner.

Ved gastrisk sleeve reseksjon fjerner vi ca. 80 prosent av magesekken din. Magesekken blir som et rør mellom spiserøret og tolvfingertarmen (se bilde under). Dette medfører at du spiser mindre ved hvert måltid og bli fortere mett. Maten tømmes raskere over til tynntarmen, noe som påvirker hormoner i tarmen og gjør at du får nedsatt appetitt. Operasjonen er ikke reversibel (kan ikke gjøres om). 

Illustrasjon av tarmen.


 

Før

FORBEREDELSER FØR OPERASJON

Vi forventer at du gjør ditt beste for å endre kosthold og komme i gang med en form for fysisk aktivitet før operasjonen. Vi forventer også at du fullfører det obligatoriske gruppebaserte forberedelsesprogrammet og møter til avtalte timer ved sykehuset i forbindelse med utredningen før operasjonen. 

Hvis du røyker eller snuser stiller vi krav om at du slutter med det i god tid før operasjon (minst 1 mnd). Grunnen til det er at nikotinbruk øker risikoen for komplikasjoner under og etter fedmeoperasjon.

Dersom du bruker blodfortynnende medisiner er det viktig at du opplyser legen om dette ved de innledende konsultasjonene. Unngå acetylsalisylsyre (f.eks Albyl- E) og alle medisiner som inneholder dette i minst 10 dager før operasjonen. Urtemedisiner som Johannesurt, Ginkgo biloba, hvitløk etc., bør du stoppe med, da disse tynner ut blodet ditt. 

To uker før operasjonen må du starte med pulverkur. Pulverkuren gjør operasjonen enklere og tryggere. Hvis du ikke får i deg alt innholdet i pulverkuren (pga smak, konsistens, får brekninger eller forstoppelse) er det viktig at du kontakter poliklinikken. 

Du må også drikke rikelig med vann i denne perioden, helst to liter per dag.

Allevo eller Nutrilett shake/suppe kjøpes på apotek. Følg denne veiledningen i stedet for det som står på boksen:

NUTRILETT:

En pose med pulver blandes i 2 dl ekstra lettmelk 5 ganger pr. dag. Hvis du blander det med vann må du ha 8 poser pr dag.

ALLEVO:

En pose med pulver blandes i 2,5 dl ekstra lettmelk 4 ganger pr. dag. Hvis du blander det med vann må du ha 6-7 poser pr dag.

Det er vanlig med forstoppelse, så drikk minst 2-2,5 liter vann daglig. Du kan i tillegg drikke kaffe eller te uten melk og sukker.

Hvis du har utfordringer med å følge pulverkuren, kontakt Fedmepoliklinikken.

Kvelden før operasjonen skal du ta den første sprøyten med Klexane 40 mgDet er viktig at huden på operasjonsstedet er hel og intakt, og at du opprettholder god hygiene ved å holde huden ren og tørr. Særlig i dagene før operasjonen.

Under

På operasjonsdagen blir du lagt inn på sykehuset. Denne dagen får du kun intravenøs væske. 

OPERASJONEN 

Operasjonen blir gjort i narkose og utført med kikkhullskirurgi. Den delen av magesekken som vi fjerner, trekker vi ut gjennom det øverste såret på høyre side. Dette såret er derfor litt større enn de andre. For å beskytte mot brokk er bukveggen lukket med vanligvis to sting i dette området.

 
De små snittene vi har gjort på huden din blir lukket med stifter.  

Etter

Med tanke på den betydelige overvekten er en operasjon i øvre del av bukhulen alltid anstrengende. Det er viktig at du så tidlig som mulig etter operasjonen kommer deg opp på beina og at du følger fysioterapeutens instruksjoner om pusteøvelser. Dette for å unngå lungekomplikasjoner og blodpropp. Vi forventer derfor at du er oppe og står/går om kvelden operasjonsdagen. 

Er du operert ved Orkdal Sykehus blir du utskrevet direkte fra avdelingen dag to etter operasjonen. Du får med deg resepter og sykemelding.

ETTER HJEMKOMST

Det er normalt å føle at det river og sliter litt i stingene når du beveger deg de første to til tre ukene. Dette er helt ufarlig, og plagene gir seg gradvis. Stiftene som vi lukket operasjonssårene med blir fjernet av fastlegen din 12-14 dager etter inngrepet.

 

Etter operasjonen må du gjøre endringer i ditt spisemønster. Dietten etter operasjonen går fra flytende kost, til moset mat, til myk mat og etter hvert til normal kost. 

 • De første to ukene må du kun innta flytende føde.
 • De neste to ukene skal maten være moset.
 • Etter fire uker kan du gå over til myk mat, og etter hvert normal kost.

 Husk at magesekken din nå kun rommer 1,5 dl. Så følg disse enkle rådene:                                                                            
 • Spis små måltider.
 • Tygg godt (15-20 ganger) før du svelger.
 • Spis minst seks måltider i døgnet.
 • Bruk lang tid på måltidet.

Drikke tar du mellom måltidene, ikke samtidig som du spiser. Vi anbefaler et væskeinntak på minst 1,5 - 2 liter væske per dag.

Det er viktig at du følger disse retningslinjene, hvis ikke kan det føre til uheldig strekk på magesekken din og i verste fall at stingene som magesekken er sydd sammen med løsner.

Det er utarbeidet en egen pasientinformasjon om kosthold etter operasjonen. Viktig at du leser denne (PDF)

Du må være i aktivitet etter operasjonen, så mye som du klarer, minst 30 minutter daglig. Unngå tunge løft de første to ukene. 

 

Du skal fortsette med Klexane 40 mg, en sprøyte daglig, i 10 dager etter operasjon

 

En fedmeoperasjon kan medføre mangeltilstander som kan gi ny sykelighet i årene etter operasjonen. Du vil derfor trenge livslang oppfølging fra helsevesenet. De første årene foregår denne oppfølgingen ved Fedmepoliklinikken, etter hvert overtar fastlegen. Det er viktig at du møter til disse oppfølgingstimene også når du synes det er vanskelig å gjøre de rette valgene etter operasjonen.

 
Vi anbefaler at du bestiller deg time hos fastlegen i forbindelse med fjerning av sting etter 12-14 dager. Det er viktig at du allerede tidlig etablerer kontakt med din fastlege for jevnlig oppfølging. Fastlegen er en viktig samarbeidspartner i den livslange oppfølging du trenger etter denne type operasjon. 

 
Oppfølgingen dreie seg om å følge med blodverdiene dine for å unngå mangelsykdommer. I tillegg får du under oppfølgingen hjelp til å opprettholde de endringene av levevaner som må gjennomføres for at vekttapet skal vedvare. 

 
De første fem årene får du tilbud om oppfølging i forhold til operasjonen ved fedmepoliklinikken. Denne oppfølgingen består av gruppesamlinger og individuelle konsultasjoner. Det er flere kontakter i løpet av det første året. Etter dette er det kontroll etter 2 år, 3 år og 5 år. Dersom du har følgesykdommer/ andre sykdommer, vil oppfølgingen av disse skje hos fastlege/ annen poliklinikk. Hensikten med kontrollene er å hjelpe de som ikke har forventet vekttap eller som har utviklet plager/ komplikasjoner til operasjonen. 

 

 

Gastrisk sleeve reseksjon fører til endringer i kroppens evne til å ta opp vitaminer og mineraler. Du må derfor ta:

 
 • Multivitamin-mineraltilskudd: 2 tabletter daglig
 • B12- tilskudd: Dette tar du enten som injeksjoner hver 2. til 3. måned, eller Behepan-tabletter: 1 tablett daglig.
 • Kalsiumtabletter med D-vitamin (Calcigran Forte): 1 tablett daglig
 • Omega-3-kapseler eller tran: 2 kapseler daglig (i form av tran eller trankapsler). 
 • Noen må i perioder ta jerntilskudd. Det kan bli gitt individuelle anbefalinger dersom blodprøvene dine avdekker ekstra behov.  
 • Dette er livslang behandling!

 

Det er viktig at du ikke blir gravid i løpet av det første året etter operasjonen. Kroppen er i denne perioden i en slags «nedbrytningsfase», og graviditet i denne perioden kan i verste fall påvirke fosteret på en uheldig måte. Du må bruke sikre prevensjonsmetoder (Hormonspiral, p-stav eller p-ring) ettersom vektnedgangen kan medføre at noen kvinner blir lettere gravid enn tidligere. På grunn av usikkert opptak gir ikke p-piller tilstrekkelig beskyttelse mot graviditet det første året.

 
Før du planlegger å blir gravid er det er viktig at vektnedgangen har stoppet og vekten har vært stabil noen måneder. I tillegg må alle blodverdier være gode. Hvis du blir gravid skal du bli fulgt opp i spesialisthelsetjenesten. Ytterligere informasjon om forholdsregler og ekstra vitamintilskudd i graviditet etter gastrisk sleeve kan du få ved Fedmepoliklinikken.

 

Vær oppmerksom

Mange komplikasjoner kan oppstå etter fedmeoperasjon, både på kort og på lang sikt. Tidlig etter operasjonen er blødninger, blodpropp, lekkasje fra gjenstående magesekk og infeksjoner det mest aktuelle. Etter som tiden går er faren for komplikasjoner avtagende, men særlig refluksplager (sure oppstøt) kan oppstå etter denne type operasjon. Kontakt lege dersom dette oppstår, du føler deg syk eller mistenker at ikke alt er som det skal være etter operasjonen.