Behandling
Hofteproteseoperasjon
En hofteproteseoperasjon kan være aktuelt ved artrose i hoften, hoftebrudd, medfødte skader eller andre forandringer i hofta. Det ødelagte og ofte smertefulle leddet skiftes ut med en protese. En velger å sette inn en hofteprotese etter at annen ikke-operativ behandling er forsøkt og ikke har hatt tilstrekkelig effekt.
Symptomer
Når brusken i hoften slites, mister hoften sin naturlige glideflate. Det kan medføre stivhet, redusert bevegelighet og svikttendens. Man får smerter både ved belastning og etterhvert også i hvile og om natten. Noen ganger oppnår man ikke god nok smertelindring med trening og bruk av smertestillende tabletter. Da kan det være aktuelt å bytte ut hofteskålen og hoftekulen med et kunstig hofteledd, altså en protese.
Samvalg
Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte flere ulike muligheter for både undersøkelser og behandling. Her finner du verktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.
Du kan også finne generell informasjon om artrose på helsenorge.no.
Henvisning og vurdering
Hvis du har hoftesmerter blir dette i første omgang vurdert av fastlegen. Fastlegen undersøker den smertefulle hoften. Ved mistanke om artrose blir det bestilt røntgen av leddet. Ved mild til moderat artrose er det konservativ behandling med trening, eventuelt veiledet av fysioterapeut, vektreduksjon hvis overvektig og smertestillende medikamenter som er riktig behandling. Informasjon og aktuelle fysioterapeuter kan du finne på aktivmedartrose.no (AktivA®). Dersom røntgenbildet viser tydelige forandringer i leddet og den konservative behandlingen ikke gir tilstrekkelig effekt kan du bli henvist til ortopedisk poliklinikk og vurdert for proteseoperasjon.
Før
Når det er klart at du skal opereres, vil du bli innkalt til preoperativ poliklinikk. Denne varer som regel et par timer. Her får du snakke med anestesilege som forklarer deg alt rundt bedøvelsen og smertestillende som vi bruker under operasjonen. Praktiske ting som hjelpemidler, fasting og forberedelser til operasjon avklarer du med sykepleier, og du blir også undersøkt og får råd av en fysioterapeut. Vi har laget en Pasientskole som inneholder viktig informasjon til deg som skal opereres.
St. Olavs hospital
Operasjonsdagen
Du møter fastende på morgenen på operasjonsdagen. Du blir tatt imot av sykepleier som viser deg rommet ditt. Du får beskjed om å ta på rent sykehustøy og legge deg i sengen. Du får utdelt smertestillende medisiner samt faste medisiner du skal ta denne dagen. Operasjonsstedet vil bli inspisert av sykepleier, du skal selv sette et kryss med tusj for å godkjenne operasjonsstedet. Deretter blir du kjørt ned til operasjonsavdelingen. Dette skjer som regel til fastsatte tidspunkt.
Under
På operasjonsavdelingen blir du tatt imot av en operasjonssykepleier og en anestesisykepleier, og du blir flyttet over til operasjonsbenken. Anestesilegen kommer og gir deg bedøvelse. Den vanligste bedøvelsen ved hofteproteser er ryggbedøvelse (spinalbedøvelse). Du er våken under operasjonen, men ved behov får du medisiner som gjør at du slapper godt av.
I noen tilfeller kan vi ikke bruke ryggbedøvelse. Da gir vi narkose.
Etter
Etter operasjonen blir du kjørt til overvåkningsavdelingen hvor du blir i ca. 2-4 timer. Her fjerner vi blærekateteret hvis det ble innlagt før operasjonen, og du får hjelp til å stå ved sengen med prekestol. Når dette er gjort kjører vi deg tilbake til sengeposten hvor vi hjelper deg videre.
Etter operasjonen tilpasser vi blodfortynnende medisin ut fra hva du eventuelt bruker fra før av. Dette er for å redusere risikoen for å utvikle blodpropp i foten. Medisinen gir vi som en sprøyte i mageskinnet så lenge du er innlagt. Det kan være aktuelt å fortsette med dette også etter at du reiser hjem hvis du har økt risiko for blodpropp. I så fall lærer vi deg å sette den selv. Den viktigste forebyggingen gjør du selv gjennom å bevege deg etter operasjonen og når du kommer hjem. Vi tar også blodprøver dagen etter operasjonen for å følge med på blodprosenten din. Videre vil du få hjelp til å gå med krykker.
Vær oppmerksom
De vanligste komplikasjonene er infeksjon i protesen, at hofteprotesen kan gå ut av ledd, eller at det oppstår blodpropp. Det kan også oppstå ulik benlengde, muskelsvinn og halting, brudd i knokkel og nerveskade. Hvis det tilkommer tegn til infeksjon skal du ta kontakt med oss på ortopedisk avdeling!
Kontakt
Bevegelsessenteret
Ortopedisk avdeling
Oppmøtested
Pasienter som skal opereres ved ortopedisk avdeling på Øya, skal henvende seg i resepsjonene i 1. etasje i Bevegelsessenteret. Se mer info om avdelingen i lenken over.
Pasienter som skal opereres ved Orkdal Sjukehus, skal til 5.døgnsposten A3.5. døgnsposten A3 ligger i 3. etasje.Telefonnummer: 72 82 90 33.
Bevegelsessenteret
Olav Kyrres gate 13
7030 Trondheim