Behandling
Pustestyrt strålebehandling
Pustestyrt strålebehandling blir ofte brukt i forbindelse med strålebehandling i brystregionen. Grunnen til dette er at vi ønsker å redusere stråledosen til hjertet i størst mulig grad. Teknikken er særlig aktuell ved strålebehandling av venstre bryst, men kan også noen ganger være nyttig ved strålebehandling av høyre bryst eller ved andre diagnoser.
Pustestyrt strålebehandling forutsetter at du trekker inn pusten på samme måte ved hver behandling. Du skal derfor få opplæring og pustetrening før strålebehandlingen starter.
Ikke alle skal ha pustestyrt strålebehandling
For noen viser det seg at det ikke er nødvendig å benytte pustestyrt behandling. De dette gjelder kan puste som normalt under strålebehandlingen.
Før
Under
Strålebehandlingen starter når du holder pusten på et nivå som ligger innenfor den grønne markeringen. Når du slipper pusten ut eller puster på en annen måte enn planlagt, stopper strålingen. Du kan derfor ikke gjøre noe feil, og behandlingen blir ikke dårligere, om du ikke klarer å holde pusten som planlagt.
Strålebehandlingen starter opp igjen når du holder pusten i riktig nivå.
Det vil alltid være personale tilstede som kan rettlede deg slik at pusteteknikken blir best mulig.
Etter
Dersom du ikke er innlagt på sykehuset i behandlingsperioden, får du jevnlig oppfølging og kontroll hos lege og sykepleier på poliklinikken.
Vær oppmerksom
Strålebehandling kan gi ulike bivirkninger. Hvilke bivirkninger og graden av disse avhenger av stråledose, hvilket område på kroppen som blir behandlet og størrelsen på strålefeltet. Helsepersonell vil gi deg grundig informasjon om behandlingen og hvilke bivirkninger som kan oppstå, samt tiltak mot disse.
Kontakt
Gastrosenteret
Kreftklinikken - Avdeling stråleterapi
Oppmøtested
Underetasjen (U1) på Gastrosenteret.Gastrosenteret
Prinsesse Kristinas gate 1
Øya, Trondheim