Skoliose hos ungdom – korsettbehandling

Målet med korsettbehandling er å hindre forverring av ryggskjevheten. Korsettbehandling kan være aktuelt så lenge du er i vekst, og dette vurderes av spesialist.

Ved moderat ryggskjevhet kan det være aktuelt med korsettbehandling av ryggen. Hos noen kan korsettbehandling hindre forverring av ryggskjevheten, mens hos andre er målet med korsett å gi støtte og stabilitet til ryggen.

Henvising og vurdering

Ved mistanke om skjevhet i ryggen kan egen lege kontaktes. Legen skal henvise ungdommen til ortopedisk vurdering ved nærmeste sykehus.

Ved behov for videre oppfølging eller behandling henvises ungdommen videre til spesialistsykehus. Enkelte ungdommer kan følges opp ved eget sykehus, i samråd med spesialistsykehus.

Før

Dersom skoliosen utvikler seg til mellom 20 og 25 grader skjevhet (progredierer til >20–25 grader), betyr det at korsettbehandling er aktuelt. Forutsetningen er at ungdommen fortsatt er i vekst. Gjenværende vekst vurderer vi ved å ta røntgen av skjelettet i hånda.

Vi oppfordrer til å leve familie- og hverdagslivet så normalt som mulig i ventetiden frem til henvisningen er behandlet og pasienten har fått time til vurdering og behandling på sykehuset.

Under

Ungdommen møter opp til avtalt time på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Avhengig av størrelse på skjevheten og gjenværende vekst vurderer vi hvilken type korsett som skal brukes. Oslo universitetssykehus samarbeider med Sophies Minde Ortopedi. Tilpasning og justering av korsettet foregår hos Sophies Minde på Bryn.

Det settes av tre-fire dager for tilpassing av korsettet. Underveis i oppholdet får ungdommen møte lege, ortopediingeniør og fysioterapeut. Målet er at ungdommen skal få informasjon om hvorfor man må bruke korsett, og hvordan en skal bruke det, hvordan ungdommen skal holde seg i fysisk aktivitet og generelle tips og råd. Ungdommen lærer seg å ta det av og på og å sove med korsett.

Kommer dere langveis fra får ungdommen overnatte sammen med forelder eller verge på pasienthotellet.

Etter

Heltidskorsett skal brukes 23–24 timer i døgnet. Nattkorsett brukes bare om natten, 8–10 timer hver natt. Det kan være lurt å informere noen venner som kan hjelpe til med å ta korsettet av/på. Mange opplever det også som nyttig å informere klassen sin om korsettbruk.

Ortopediingeniør instruerer i hvordan man gradvis skal klare å stramme korsettet mer og mer. Det er vanlig at korsettet er litt ubehagelig i starten til man er vant med å bruke det, og noen opplever ubehag etter måltider. Ubehag er vanligst i den første perioden etter oppstart med korsett.

Mange bruker korsett opp til 16–18-årsalderen, og for jenter er det vanlig å bruke korsett 1,5 til 2 år etter første menstruasjon.

Ungdommen må vanligvis til regelmessige røntgenundersøkelser og kontroll. Det er vanlig med kontroll hos lege med røntgenundersøkelse hver 6. måned. I forkant av kontrollene er det viktig at ungdommen tar korsettet sitt av kvelden før og sover uten slik at ryggskjevheten kan måles riktig uten korsett.

Fysioterapeuten oppfordrer til å fortsette med fysisk aktivitet. Holder ungdommen på med en organisert idrett, kan en gjerne fortsette med dette. Ungdommen oppfordres til å delta i gymnastikk på skolen. Om korsettet er til hinder for aktiviteten, kan det tas av under aktiviteten. Fysioterapeuten kan tilpasse egentreningsøvelser. Ved behov kan lokal fysioterapeut kontaktes for oppfølgning.  

Skole

Noen blir på sykehuset i så lang tid at det går ut over skolegangen. For ungdom i skolealder er det viktig å sjekke ut tilbudet om lokal sykehusskole for å unngå unødig fravær.

Vær oppmerksom

Det er ingen fare forbundet med å bruke korsett, men det kan medføre noe ubehag eller sårhet, som beskrevet over.

Kontakt

Kvinne-barn-senteret Barn ortopedi og plastikk kirurgi

Kontakt Barn ortopedi og plastikk kirurgi

Oppmøtested

4. etasje i Kvinne-barn-senteret. Bruk hovedinngangen og følg skilt til riktig heis eller trapp.

Besøkstider

Døgnåpen, det skal være stille på avdelingen etter kl. 22.

Kvinne-barn-senteret

Olav Kyrres gate 11

7006 Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Praktisk informasjon

Kiosker:

 

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
  • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Bunnpris, located in Elgesetergate 18 Coop Prix in Klostergata 46

Vi har flere spisesteder på sykehuset:

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

  • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

 

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Pasienthotellet ligger på Øya i Trondheim. Det er innendørs forbindelse med Nevrosenteret og resten av sykehuset på Øya. Til sentrum er det ca ti minutters spasertur, og det er gode bussforbindelser til og fra de fleste deler i og nær Trondheim. Barselenheten (barselhotell) til Kvinneklinikken ligger også her.

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket her:

Elgesetergate 16
7030 Trondheim
Inngangen til apoteket er i Vangslunds gate 10, like ved Bunnpris.
tlf: 73 86 42 00

Åpningstider og mer informasjon finner du på nettsidene til Sykehusapotekene i Midt-Norge

 

 

Pharmacy:

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy

​​ 

Skolen i Barne- og ungdomsklinikken drives av Trondheim kommune.
Skolen er plassert i Kvinne-barn-senterets 1. etasje, i østfløya.
Hvis du kommer utenfra, kan du benytte hovedinngangen og følge skiltene.

For å finne ut mer om skolen er det lurt å se på nettsiden www.trondheim.kommune.no/stolavskolen


Hvis du vil kontakte lærere og elever, kan du sende e-post til:
skolen-st-olav.postmottak@trondheim.kommune.no

Skolen har telefon 72 57 47 47

Skolens lærere underviser også elever i videregående skole som er innlagt i hele sykehuset.
Lærerne som underviser videregående elever, har telefonnummer 72 57 50 31.

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)