Akutten er avhengig av optimal lege- og sykepleiefaglig kompetanse i front. Ved ankomst til Akutten må adekvat og målrettet utredning iverksettes så raskt som mulig. Dersom dette tar for lang tid kan det få alvorlige konsekvenser ved at tilstanden forverres. Det er stor variasjon i antall pasienter som ankommer Akutten gjennom døgnet (70-110 pasienter), noe som i sin tur gjør det utfordrende å ha optimal aktivitetsstyrt bemanning. Akutten ønsker derfor å bedre pasientsikkerheten gjennom å bidra til utvikling av teknologi som gir mulighet for rask reaksjon ved forverring i pasientens helsetilstand og som samtidig bidrar til mer effektiv ressursutnyttelse i avdelingen. Teknologien skal være trådløs og benyttes til klinisk overvåkning av pasienter, og gi beslutningsstøtte ved hastegradsvurdering og prioritering av pasientene. Dette er helt avgjørende i perioder med stor pasientpågang.
Det er behov for en ny teknologisk løsning som dekker behovet for umiddelbar, kontinuerlig og kontaktløs overvåkning av pasientene uavhengig av tilgjengelig personell. Løsningen bør være en kombinasjon av IT-systemer som analyserer innhentet klinisk informasjon fra pasienten ut fra algoritmer som er lagt inn, og sensorer som trådløst og automatisk sender data fra overvåkning av utvalgte vitale parametere (eksempelvis blodtrykk, puls, pustefrekvens, oksygenmetning i blod, kroppstemperatur, tegn på hjerterytmeforstyrrelser, endret hjerneaktivitet, motorisk uro/endret bevegelsesmønster).
Den nye teknologiske løsningen må kunne gi varsel dersom det skulle tilkomme potensiell alvorlig forverring hos pasienten under oppholdet i Akutten. En samling målinger og tegn man kunne ta utgangspunkt i er det internasjonalt validerte og etablerte skåringsverktøy NEWS (National Early Warning Score). NEWS baserer seg på vitale parametere, og brukes både i primær- og spesialisthelsetjenesten. Dette skåringsverktøyet indikerer hvor hyppig helsepersonellet skal tilse og vurdere pasientene, og vil hjelpe helsepersonell med å se trender i utviklingen hos pasienten som respons på igangsatt behandling. Dersom det fremskaffes en valid og stabil teknologisk løsning som kan gjennomføre disse målingene med riktige intervaller, inkludert varsling dersom det tilkommer relevante endringer i vitale målinger, vil det kunne ha stor betydning for pasientsikkerheten og utgjøre et betydelig fremskritt innen det medisinske fagfelt.
Dagens løsning er ressurskrevende fordi den baseres på at helsepersonell med adekvat kompetanse må kople til overvåkningsutstyr manuelt, følge opp målingene, analysere data, og deretter treffe en samlet klinisk beslutning. Dette medfører ofte at de tidkrevende målingene ikke gjennomføres med tilstrekkelig hyppighet ved samtidskonflikter. Dette utfordrer pasientsikkerheten.
En ny løsning ville kunne sikre pasientene bedre overvåking også i situasjoner med høyt pasientbelegg og press på ressursene. I tillegg vil løsningen kunne frigjøre helsepersonell til andre oppgaver som teknologien ikke kan avhjelpe. Ved bruk av sensorteknologi vil informasjon om vitale parametere umiddelbart kunne overføres elektronisk til håndholdte enheter som helsepersonellet har med seg, og som gjør at de raskt kan iverksette stabiliserende tiltak ved forverringer av tilstanden hos pasienten. På den måten vil Autoskår kunne gjøre det mulig for helsepersonellet å monitorere og ha kontinuerlig oversikt over alle pasientene både i Akutten. En slik løsning vil også kunne brukes i andre deler av helsevesenet og bransjer som har behov for monitorering av vitale målinger.
Her finner du behovskartleggingen vår (PDF)