– Lær av Hitra!

På Hitra i Sør-Trøndelag henvises pasienter fra fastlegen sin til en medisinsk treningsklinikk. Både i Adresseavisen og i en egenprodusert video oppfordrer Trening som medisin andre kommuner til å hente inspirasjon fra Hitramodellen.

Publisert 03.08.2017
Sist oppdatert 21.08.2019
En gruppe mennesker i et rom

– Dette viser at også små kommuner kan gi et førsteklasses tilbud med trening som medisin til innbyggerne sine. Det er imponerende å se hva de har fått til på Hitra, sier vår leder Inger-Lise Aamot.

Ved treningsklinikken på Hitra får hjerte-, kar- , lungesyke og andre pasienter som henvises fra fastlegen sin et personlig tilpasset treningsprogram. De følges opp tre dager i uka av erfarne treningsfysiologer som baserer seg på treningsprinsipper med godt dokumentert effekt. Pasientene roste tilbudet opp i skyene da vi i Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin besøkte treningsklinikken tidligere i år.

Vi lot oss imponere såpass av Hitramodellen at vi laget denne videoen, som forhåpentligvis kan inspirere andre kommuner til å tenke i samme baner som Hitra.

Noen uker etter at vi hadde vært på Hitra, reklamerte Inger-Lise Aamot for treningsklinikken i Adresseavisen, som spanderte førstesida si på saken. Gjennom Hitramodellen tilbys også kommunalt ansatte innen pleie, omsorg og renhold gratis trening, og avisa fokuserte på at sykefraværet i disse yrkesgruppene har stupt etter at prosjektetet startet. Dagen etter fulgte de opp på lederplass med en oppfordring til andre kommuner: Lær av Hitra kommune! 

Det er en anbefaling det er enkelt å slutte seg til.