Rekvirering av gentester

Gentesting kan være aktuelt for den som:

  • Har symptomer på sykdom der man mistenker at årsaken kan være genetisk (diagnostisk gentest).
  • Er i en risikosituasjon for å utvikle genetisk sykdom (presymptomatisk og prediktiv gentest).
  • Er mulig bærer av genetisk sykdom som kan slå ut i senere generasjoner (bærertilstand).

Gentest på barn

Vi gjør vanligvis ikke gentest på barn under 16 år. Unntaket er der svaret på slik undersøkelse er viktig i forhold til diagnose av pågående sykdom eller behandling for å forhindre eller redusere framtidig helseskade.

Undersøkelser som kan gi svar på framtidig risiko for genetisk sykdom hos en selv eller ens barn, kan bare brukes til medisinske formål.

Hvem kan rekvirere gentester?

Genetiske undersøkelser for å stille diagnose for eksisterende sykdom kan rekvireres av alle leger.

Genetiske undersøkelser som er prediktive eller presymptomatiske for framtidig sykdom, eller som kan avdekke bærertilstander som kan gi sykdom i kommende slektsledd, kan bare rekvireres av leger tilknyttet institusjoner godkjent av Sosial- og helsedirektoratet. For denne typen gentester er det også krav om tilpasset genetisk veiledning og skriftlig samtykke før gentest. Det er bioteknologiloven som regulerer bruk av gentester i Norge, se mer om dette her:Bioteknologiloven og regulering av bruk av gentester i Norge - St. Olavs hospital HF (stolav.no)

Genetisk veiledning gis vanligvis ved en medisinsk genetisk avdeling (se Henvisning til genetisk veiledning/utredning).

Slik rekvirerer du gentester

Om du har tilgang til HP Link kan gentester rekvireres elektronisk her.

Har du ikke HP Link, eller skal bestille en test som du ikke finner i HP Link, må du gå inn på siden Genetikkportalen. På Genetikkportalen kan du bruke søkefunksjonen til å finne riktig gentest og tilhørende rekvisisjonsskjema. Om du vet hvilken test du skal rekvirere og hvilken lab du skal sende prøven til, kan du kan gå direkte til “Hent rekvisisjonsskjema” eller “Laboratorier” for å finne rekvisisjonsskjema. Vårt laboratorium heter “St.Olavs-AMG.  

Sist oppdatert 13.09.2024