Lege i spesialisering (LIS) i spesialiteten fysikalsk medisin og rehabilitering

Ønsker du å jobbe med utredning og behandling av langvarige muskel-/skjelettsmerter? Eller å jobbe med rehabilitering av pasienter som har stort funksjonstap etter alvorlig og / eller langvarig sykdom? Ser du for deg en spesialitet med tett samarbeid med andre yrkesgrupper, slik som fysioterapeut, ergoterapeut, psykolog, logoped, psykolog og sykepleier? Da bør du vurdere spesialiteten Fysikalsk medisin og rehabilitering.

Fysikalsk medisin og rehabilitering er en spesialitet med utredning, behandling og rehabilitering av muskel- og skjelettplager og tilstander etter sykdommer og skader. Det er fokus på å fremme funksjon, aktivitet og deltagelse. Arbeid i tverrfaglige team er en sentral og grunnleggende del av arbeidet. Legen leder dette teamet, og har det medisinske ansvaret.

Arbeidsmulighetene er gode. Som spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering kan du jobbe både i spesialiserte rehabiliteringsavdelinger på sykehus, i private rehabiliteringsinstitusjoner, offentlige etater (for eksempel NAV) og i kommunal sektor.  

St. Olavs hospital - Universitetssykehuset i Trondheim - er ett av tre sykehusforetak i Helse Midt-Norge. Hovedtyngden av virksomheten er lokalisert i Trondheim der vi har et av Europas mest moderne sykehusanlegg. Sykehuset er bygd integrert med Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU, og her arbeider klinikere, forskere og studenter side om side. St. Olavs hospital har ca. 10 500 ansatte.

St. Olavs hospital, Universitetssykehuset i Trondheim, tilbyr hele spesialiseringsløpet i fysikalsk medisin og rehabilitering. Sykehuset er integrert med Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU.

Rehabiliteringsklinikken har tre avdelinger hvor LIS-leger jobber. Legene er organisert i Avdeling for lege, psykolog og klinisk ernæring. 

  

Avdeling for ryggmargsskader 

Avdelingen er en av tre spinalenheter i Norge, og har landsdelsansvar for rehabilitering og livslang oppfølging av pasienter med ryggmargsskade i Helse Nord og Helse Midt-Norge. Sengeposten har 10 senger. I tillegg er det poliklinisk virksomhet. Avdeling for ryggmargsskader har et bredt sammensatt tverrfaglig team med leger, sykepleiere, helsefagarbeidere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, sosionom, pedagog, psykiatrisk sykepleier og mestringsveileder. Det er samarbeid med andre spesialiteter ved St. Olavs hospital.  

St Olavs hospital er dataansvarlig for både Norsk og Nordisk ryggmargsskaderegister (NorSCIR og NordicSCIR). NorSCIR og NordicSCIR skal sikre kvalitet på behandling, rehabilitering og oppfølging av personer med skader i ryggmargen. Gjennom registrering av kvalitetsvariabler vil registeret legge grunnlag for forskning og evaluering av ryggmargsskadeomsorgen i Norge og andre nordiske land. 

 

Avdeling for ervervet hjerneskade, Lian 

Avdelingen gir tilbud om rehabilitering for pasienter med ervervet hjerneskade.  

Sengeposten har 14 senger for primærrehabilitering. I tillegg er det en 5-døgnspost for vurderings- og treningsopphold. Det er poliklinisk virksomhet, inkludert for spastisitetsbehandling og følgetilstander etter lette hodeskader. Tverrfaglig team består av lege, nevropsykolog, sykepleier, helsefagarbeider, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped, sosionom og miljøterapeut.  

Fysikalsk medisinsk poliklinikk (Avdeling muskel og skjelett)  

Fysikalsk medisinsk poliklinikk utreder pasienter med langvarige smerter i rygg, nakke og skulder og hypermobilitet. Det er tilbud om tverrfaglig gruppebasert rehabilitering for pasientene som blir utredet ved poliklinikken. Ved behov tilbys individuell oppfølging. Det tverrfaglige teamet består av leger, fysioterapeuter og sosionomer. Det er samarbeid med radiologer, ortopeder og nevrokirurger.  

LIS-leger i fysikalsk medisin og rehabilitering ved St. Olavs hospital skal sikres et helhetlig utdanningstilbud på minimum 5 år gjennom arbeid ved de tre avdelingene. I tillegg er det kortere hospitering på Ortopedisk og Revmatologisk avdeling samt hospitering på Selli rehabiliteringssenter, Kastvollen rehabiliteringssenter og Unicare Røros.  

Oversikt over læringsmål og hvor disse oppnås:

Tid for utdanning Avdeling/læringssted Læringsmål
  Klinikkoverbyggende 1-9, 11-26, 39*, 60, 63-65, 67-72, 78, 90, 100-108*
0-1 år Avd for ryggmargskade 10, 30, 32-37, 61-62, 73-77, 79, 82, 89, 91-99
1-3år Avd for ervervet hjerneskade 10, 27-38, 61-62, 66, 73-77, 79, 82-89, 91
2-5 år Fysikalsk medisinsk poliklinikk 40-59, 110-112
5-6 år Annen relevant spesialitet 81, 109​

*Hospitering privat rehabiliteringsinstitusjon: 

Læringsmål 39: Kastvollen rehabiliteringssenter

Læringsmål 100-101​: Selli rehabiliteringssenter

Læringsmål 102-103: Unicare Røros

 

Oversikt tema LM og innhold (pdf)

LIS-lege vil ved oppstart få tildelt læringsmålsplaner i Kompetanseportalen, og fylle ut individuell utdanningsplan. LIS-lege får tildelt veileder som er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering. Første veiledningssamtale avholdes innen 4 uker etter oppstartdato. 

Det er felles undervisning for alle legene i fysikalsk medisin og rehabilitering i Helse Midt-Norge 45 minutter hver uke. LIS-legene har ansvaret for forberedelse og gjennomføring av undervisning ca. en gang per halvår.  

Etter disse fellesundervisningene er 15 minutter satt av til faglig kvarter med fokus på aktuelle problemstillinger fra vakt. Det er ukentlig legemøte hvor det blant annet drøftes problemstillinger knyttet til organisasjon, etikk og faglige utfordringer. Det er ukentlig internundervisning ved de tre avdelingene, samt nasjonal fjernundervisning en gang per måned. Tilsammen blir internundervisningen minimum 70 timer per år. 

 

Kurs: 

LIS-lege får mulighet til å delta på anbefalte kurs i spesialiteten. 

Det er gode muligheter i avdelingene for gjennomføring av prosedyrer, både selvstendig og under supervisjon. 

Det legges til rette for at LIS-leger kan delta i forskningsprosjekter i klinikken og i samarbeid med NTNU. Flere av våre leger har phd. og vi har en lege i professorat. 

Klinikken har aktiv forskning på alle avdelingene, og kliniske data brukes kontinuerlig i forskning. Det er felles forskningsprosjekter med andre avdelinger i vår region, nasjonalt og internasjonalt. 

 

Prioriterte forskningsområder: 

  • Nasjonale studier angående muskel- og skjelettsmerter
  • «Å leve med ryggmargsskade», aktuelt i internasjonal ryggmargskadeundersøkelse
  • Langtidsoppfølging etter hjerneslag (fysisk og kognitiv funksjon, selvstendighet og selvopplevd helse)

 

Felles kompetansemål er viktig for å skape spesialister som er gode på blant annet etikk, kommunikasjon og samhandling med pasienter og kollegaer. Du som LIS oppnår først og fremst dette ved å delta​ i det daglige arbeid på vår avdeling, og ved å delta på gruppeveiledninger på tvers av spesialiteter samt øvrige anbefalte læringsaktiviteter som er lagt inn i Kompetanseportalen for FKM. Gruppeveiledninger på tvers av spesialiteter arrangeres i samarbeid med Klinisk etisk komite og Preste- og samtaletjenesten med påmelding i Læringsportalen. 

Det er anbefalt at du deltar på det nasjonale kurs i administrasjon og ledelse samt RegUt sitt veilederkurs. ​​


 LIS-leger får supervisjon av overlege ved avdelingen de jobber på og på vakt.  

Det er kasuistikkpresentasjoner jevnlig.

 Alle LIS har egen veileder. Veileder oppnevnes ved oppstart og veileder tar initiativ til det første møtet. Det skal avholdes veiledningssamtaler hver måned.

Det utarbeides individuell utdanningsplan som oppdateres og revideres hver sjette måned. Individuell utdanningsplan brukes aktivt i veiledningen for å vurdere progresjon, og for å planlegge LIS-forløpet.  

 

Alle leger ved St. Olavs hospital har ifølge tjenesteplanen rett til ca. 200 timer fordypning pr.år. Det er satt av fast tid til dette i tjenesteplanen. 

Det er faglitteratur tilgjengelig på alle avdelinger. Alle ansatte har tilgang til Medisinsk bibliotek i samarbeid med NTNU, og gjennom dette tilgang til fagtidsskrifter og databaser.

St. Olavs hospital er et universitetssykehus, og overleger og LIS deltar i den kliniske undervisningen av medisinstudenter, samt internundervisning for alle faggrupper på de respektive avdelinger (i tillegg til fag-spesifikk internundervisning).
Alle leger i spesialisering (LIS) får delta på anbefalte kurs (fri med lønn). Dersom for mange (i forhold til avdelingenes drift) ønsker å dra på samme kurs, har det hendt at de som har kommet kortest i spesialiseringen har måttet vente til neste kurs.

Ofte har også LIS fått delta i andre kurs som er tellende til spesialiteten.

Ved tjeneste i annen klinikk for å oppfylle læringsmål FMR-081 og FMR-109 beholder LIS veileder i vår klinikk for å følge progresjon av utdanningsløpet. 

For å sikre at du som LIS kan oppnå faglig progresjon og tilegne deg kompetansekrav i spesialistutdanningen, vil det gjennomføres regelmessig kompetansevurdering med veileder og supervisører. 

Det avholdes vurderingskollegium minimum hver sjette måned hvor LIS-lege får evaluering av sin kompetanse. 

Leder har overordnet ansvar for at læringsmål vurderes og godkjennes.  
De enkelte læringsaktiviteter vurderes og loggføres i Kompetanseportalen og sendes til godkjenning til angitte veileder eller supervisør.

LIS tildeles ved ansettelse læringsmålsplaner i Kompetanseportalen. Disse spesifiserer hvilke læringsmål LIS skal oppnå for å bli spesialist, hvilke læringsaktiviteter som må gjennomføres for å oppnå kompetansen, og ved hvilken læringsarena læringsmålene kan godkjennes. Kompetanseportalen gir til LIS, veileder og nærmeste leder en oversikt over utdanningsløpet, og er også den sentrale dokumentasjonsløsningen som danner grunnlag for endelig søknad om godkjenning som spesialist. Planen er tilgjengelig fra PC og mobiltelefon.

Innen to uker etter ansettelse utarbeides det i samråd med LIS en individuell utdanningssplan som er et vedlegg til ansettelsesavtalen. ​
Senere endringer i den individuelle utdanningsplan avtales i samråd mellom LIS, veileder og nærmeste leder, og tilgjengeliggjøres i Kompetanseportalen.


Utdanningsutvalgets sammensetning er to overleger, en LIS og klinikksjef. Tillitsvalgt for LIS er med ved behov. 

LIS interesser med tanke på utdanningsløpet ivaretas av tillitsvalgt.

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med utdanningsansvarlig overlege Margrethe Almås Sørhøy:​

margrethe.almas.sorhoy@stolav.no 

Sist oppdatert 03.09.2024