Lege i spesialisering (LIS) i spesialiteten radiologi
Klinikk for bildediagnostikk (KBD) er lokalisert i alle de kliniske sentrene på Øya i Trondheim. I tillegg har vi en avdeling på Orkanger. Utdanningsvirksomheten foregår i all hovedsak på Øya.

St. Olavs hospital - Universitetssykehuset i Trondheim - er ett av tre sykehusforetak i Helse Midt-Norge. Hovedtyngden av virksomheten er lokalisert i Trondheim der vi har et av Europas mest moderne sykehusanlegg. Sykehuset er bygd integrert med Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU, og her arbeider klinikere, forskere og studenter side om side. St. Olavs hospital har ca. 11 000 ansatte.
Klinikk for bildediagnostikk ved St. Olavs hospital er organisert etter følgende organisasjonskart pr. 01.05.2024:

Radiologene er organisert i to avdelinger under klinikksjefen.
Avdeling for radiologi er delt i organseksjoner med egne seksjonsoverleger. Overlegene er ansatt i organseksjonene.
I Avdeling for spesialistutdanning er alle leger i spesialisering i radiologi ansatt. Avdelingssjef har personal- og økonomiansvar og er klinikkens utdanningsansvarlige overlege.
Avdelingssjefene for legene sitter i klinikkens ledergruppe med de øvrige avdelingssjefene, ledet av klinikksjefen.
Det er 65 overlegestillinger og 20 LIS-stillinger.
Avdeling for radiografi organiserer radiografer og merkantilt personell med egen avdelingssjef.
Avdeling for nukleærmedisin og medisinsk fysikk organiserer konvensjonell nukleærmedisin og PET-CT/-MR i tillegg til cyclotron med alle ansatte inkludert spesialister og leger i spesialisering i nukleærmedisin. De har egen avdelingssjef.
Avdeling for forskning og undervisning, egen avdelingssjef.
Hovedvirksomheten er på Øya i Trondheim, hvor det er multiple MR, CT, ultralyd, konvensjonell røntgen og gjennomlysning. Nukleærmedisin ligger også på Øya. Det er en avdeling på Orkanger som har en CT, en ultralydlab og to skjelettlab’er. Det er en lege tilstede på dagtid på hverdager og vaktene dekkes av teamet på Øya. Orkanger er et akuttsykehus. Det er i tillegg rtg-laber på Røros, Oppdal og Fosen. Bildene beskrives på Øya, også på vakttid.
St. Olavs hospital har lokalsykehusfunksjon for store deler av tidligere Sør-Trøndelag og er regionsykehus for Trøndelag og Møre- og Romsdal. Sykehuset har hele spektret av kliniske avdelinger. Klinikk for bildediagnostikk (KBD) har alle modaliteter innen radiologi og dekker hele bredden i spesialiteten radiologi.
Nukleærmedisinske avdeling er organisert i samme klinikk men de har sitt eget utdanningsløp. Avdelingen er organisert i organseksjoner: gastro, kar/thorax, uro, kreft, ortopedi, nevro, kvinne/barn og mammografi. Foretakets kliniske avdelinger er fordelt mellom disse. Overlegene har fast tilhørighet på organseksjonene. I radiologi er det ikke formaliserte subspesialiteter, men i denne organiseringsmodellen får overlegene spesialkompetanse innen sitt felt. Hver organseksjon beskriver alle undersøkelsene tatt av pasienter på sine kliniske avdelinger, uansett modalitet. Det samme gjelder praktiske/intervensjonsprosedyrer tilknyttet de ulike organsystemene. Ved behov får en supervisjon fra en annen organseksjon.
Det gjøres i overkant av 200 000 undersøkelser pr år ved avdelingen.
Det er 65 overlegestillinger og 20 LIS-stillinger.
Avdelingen har stor produksjon og høyt faglig nivå. Mye av dette foregår på vakttid, og en har derfor et stort vaktteam. For beskrivelse av vaktordningene, se eget vedlegg i avsnittet Om utdanningsløpet.
Klinikk for bildediagnostikk (KBD) dekker hele utdannelsen innen radiologi.
LIS som ikke har erfaring i radiologi fra tidligere får en startopplæring som varer inntil 3 måneder. Fokus er da ultralydopplæring, skjelettrøntgen, rtg. thorax og ct caput, i tillegg til PACS/RIS-opplæring og avdelingens logistikk. De starter så i vakt, men da med forsterket bakvakt (en ekstra bakvakt på kveldstid.) Videre er utdanningsløpet organisert med rotasjon på organseksjonene i 3-mnd perioder med tre perioder pr år. (Ingen seksjonering om sommeren.) I seksjonstiden deltar de i arbeidet på organseksjonene, hvor nivået tilpasses den enkelte LIS. De har samtidig driftsansvar med dagvaktsfunksjon, vanlige vakter og tjeneste på ultralydlabene.
LIS som har erfaring innen radiologi fra tidligere får en rask opplæring om lokale forhold før de etter ca. to uker går inn i vanlig driftsfunksjon og organseksjonering. Opplæringen på organseksjonene blir tilpasset det faglige nivået de har.
LIS vil i løpet av utdannelsen oppnå kompetanse i de læringsmålene som hører til på hver organseksjon og på fem år ha oppnådd spesialistkompetanse.
For detaljert beskrivelse av utdanningsløpet, se vedlagte generelle utdanningsplan.
Nye LIS får fadder første dag som vanligvis er en erfaren LIS. De blir også tildelt veileder som de møter snarest mulig etter oppstart, helst i løpet av første dag. De første dagene brukes til omvisning, bli kjent med kollegaer, opplæring i datasystemer og logistikk.
LIS som er ferske i radiologi vil også være med på CT-lab og vanlig rtg-lab.
De starter så med grunnopplæring som er beskrevet i avsnittet Om utdanningsløpet.
Internundervisning hver mandag kl 14.45-15.30 og hver torsdag 11.30-12.15.
På mandager er det LIS som holder undervisningen med følge av en overlege fra aktuelle organseksjon. På torsdager har organseksjonene ansvar for internundervisningen. Det er en plan over sentrale emner i hvert fagområde og disse foreleses i en rotasjon på to år. I tillegg holder eksterne forelesere forelesninger om f.eks. strålevern og nukleærmedisinske emner.
Når det starter flere LIS uten erfaring i radiologi har vi en fast forelesningsrekke vi kaller røntgenskolen med sentrale basale emner som foreleses av organspesialister. Dette får alle LIS som har anledning delta på.
Oversikt over emnene i røntgenskolen: rtg. thorax, rtg. skjelett, ultralyd, intervensjon/drensinnleggelse, traume (rtg, ul.lyd,) akutt abdomen, ct caput, hjerneatnatomi, CT abd/bekken, stein-CT, CT lungearterier/thorax, CT aorta, barn (rtg. thorax, ul abd, ct caput,) praktisk strålevern, CT og rtg columna.
I tillegg er det felles fredagsundervisning kl 08.00-08.30 for hele sykehuset.
En har som mål at flest mulig skal på kurs så tidlig som mulig.
LIS deltar i faste tverrfaglige øvelser med simulering innen både traumer og slag.
Klinikken har FoU-leder og avdelingens personell har en betydelig forskningsaktivitet.
Det er 15 leger som har ph.d. og to som er i ph.d.- løp. De to er snart ferdige spesialister og går i 50-50 forskningsstillinger som lønnes av klinikken.
I 2023 var det 50 publiserte artikler fra Klinikk for bildediagnostikk. LIS oppfordres til å delta i forskning, og med aktive forskningsmiljøer i klinikken er det gode muligheter for de som har interesse.
De vitenskapelig ansatte bidrar i opplæringen av LIS i læringsmålene som er knyttet til forskning, både gjennom internundervisning men også ved behov som veiledere.
Felles kompetansemål er viktig for å skape spesialister som er gode på blant annet etikk, kommunikasjon og samhandling med pasienter og kollegaer. Du som LIS oppnår først og fremst dette ved å delta i det daglige arbeid på vår avdeling, og ved å delta på gruppeveiledninger på tvers av spesialiteter samt øvrige anbefalte læringsaktiviteter som er lagt inn i Kompetanseportalen for FKM. Gruppeveiledninger på tvers av spesialiteter arrangeres for alle LIS på St. Olavs hospital i samarbeid med Klinisk etisk komite og Preste- og samtaletjenesten med påmelding i Læringsportalen. I tillegg arrangeres interne gruppeveiledninger.
Det er anbefalt at LIS deltar på det nasjonale kurs i administrasjon og ledelse samt RegUt sitt veilederkurs.
Nødvendige forutsetninger for supervisjon er faglig kompetanse og erfaring, egnede fysiske arbeidsforhold som granskningsplasser og ikt-utstyr, organisering av drift med tydelige ansvarsforhold og tid til å drive supervisjon.
Alle spesialister driver supervisjon av LIS. På dagtid gis det supervisjon på organseksjonene og på dagtid og på vakt fra bakvakter til LIS med vaktfunksjon. Dette gjelder både for diagnostikk og bildeveiledet intervensjon. LIS får også supervisjon av andre LIS og av radiografer med relevant kompetanse.
Alle organseksjoner har granskningsplasser for LIS hvor de skal sitte sammen med overlegene. På vaktbasen og ultralydgranskninger er det også plasser både for LIS og overleger. Det er chat- og tilbakemeldingsfunksjoner i Helseplattformen (RIS) og i PACS i tillegg til at teams-meldinger og mail kan brukes til tilbakemeldinger.
LIS får begrenset signeringsrett på ultralyd og røntgen skjelett når de har tilstrekkelig erfaring. Ellers kontrasigneres alle undersøkelser av spesialist. Det gis da direkte tilbakemelding direkte ev digitalt ved behov.
LIS får veileder før de starter eller like etter oppstart. Vanlige retningslinjer for veiledning følges og dokumenteres i Kompetanseportalen. Mange av veilederne har gjennomført kurs i veiledning, supervisjon og gruppeveiledning.
Ved avslutning av hver seksjonering holdes det en veilederkonferanse hvor alle veiledere, representanter for alle seksjoner, avdelingssjef LIS og tillitsvalgte deltar. Det er gjennomført veiledningssamtale med alle kandidater før møtet og veilederne går gjennom sin kandidat. Det gis tilbakemelding angående faglig utvikling og egnethet og en blir enig om tilbakemelding til kandidaten. Denne skal kun gis av veileder. Dersom det er større utfordringer følges dette opp videre av veileder, avd.sjef LIS og tillitsvalgt.
På hver seksjon er det to overleger som godkjenner læringsmål. Ved avslutning av hver seksjonering går en gjennom aktuelle læringsmål med kandidat, veileder og ansvarlig fra organseksjonen (evalueringskollegium) og de læringsmål som er oppnådd signeres ut. Generelle læringsmål signeres av avd.sjef LIS på slutten av utdanningen. Tilbakemeldinger fra veiledningskonferansene tas med i denne vurderingen.
For å sikre at du som LIS kan oppnå faglig progresjon og tilegne deg kompetansekrav i spesialistutdanningen, vil det gjennomføres regelmessig kompetansevurdering med veileder og supervisører.
Ved avslutning av hver seksjonering holdes det en veilederkonferanse hvor alle veiledere, representanter for alle seksjoner, avdelingssjef LIS og tillitsvalgte deltar. Det er gjennomført veiledningssamtale med alle kandidater før møtet og veilederne går gjennom sin kandidat. Det gis tilbakemelding angående faglig utvikling og egnethet og en blir enig om tilbakemelding til kandidaten. Denne skal kun gis av veileder. Dersom det er større utfordringer følges dette opp videre av veileder, avd.sjef LIS og tillitsvalgt.
På hver seksjon er det to overleger som godkjenner læringsmål. Ved avslutning av hver seksjonering går en gjennom aktuelle læringsmål med kandidat, veileder og ansvarlig fra organseksjonen (evalueringskollegium) og de læringsmål som er oppnådd signeres ut. Generelle læringsmål signeres av avd.sjef LIS på slutten av utdanningen. Tilbakemeldinger fra veiledningskonferansene tas med i denne vurderingen.
Leder har overordnet ansvar for at læringsmål vurderes og godkjennes.
LIS tildeles ved ansettelse læringsmålsplaner i Kompetanseportalen. Disse spesifiserer hvilke læringsmål LIS skal oppnå for å bli spesialist, hvilke læringsaktiviteter som må gjennomføres for å oppnå kompetansen, og ved hvilken læringsarena læringsmålene kan godkjennes. Kompetanseportalen gir til LIS, veileder og nærmeste leder en oversikt over utdanningsløpet, og er også den sentrale dokumentasjonsløsningen som danner grunnlag for endelig søknad om godkjenning som spesialist. Planen er tilgjengelig fra PC og mobiltelefon.
Innen to uker etter ansettelse utarbeides det i samråd med LIS en individuell utdanningssplan som er et vedlegg til ansettelsesavtalen.
Senere endringer i den individuelle utdanningsplan avtales i samråd mellom LIS, veileder og nærmeste leder, og tilgjengeliggjøres i Kompetanseportalen.
Det har vært utdanningsansvarlig overlege i avdelingen i mange år. UAO er formell seksjonsleder og har personal- og økonomiansvar, i tillegg til å ha det formelle ansvaret for at spesialistutdanningen gjennomføres etter regelverket.
Utdanningsutvalget er sammen med avdelingssjef for spesialistutdanning ansvarlig for utdanningen av radiologer. Utdanningsutvalget har ansvar for overordnet planlegging av utdanningen mens avdelingssjefen har ansvar for drift med personal- og økonomisk ansvar for LIS-gruppen.
Utvalget ledes av spesialist i radiologi. Avd.sjef LIS/UAO skal sitte i utvalget men bør ikke lede det.
For øvrig er det to LIS (hvorav en er TV ev. vara) og to spesialister. Minst en må ha ph.d. Den ene av overlegemedlemmene har ansvar for å planlegge internundervisningen og en har ansvar for gjennomføring av FKM.
Det er et tett og godt samarbeid mellom UAO, tillitsvalgte og utdanningsutvalget.
Tillitsvalgt og varatillitsvalgt for Ylf i KBD involveres etter vanlige ordninger, inkludert forhold som påvirker utdanningen. En av dem sitter i Utdanningsutvalget.
For spørsmål om spesialistutdanningen kontakt
Marit Morken
Seksjonsleder for LIS
Klinikk for bildediagnostikk