Brukerstyrt røykesluttgruppe for personer med psykiske lidelser

I denne studien undersøker vi hvordan du best kan få hjelp til røykeslutt eller røykereduksjon. Røykesluttkurs blir tilbudt fortløpende i 2024/ 2025 ved St. Olavs hospital, Avdeling for psykose og rehabilitering, i våre lokaler på Østmarkneset. Kurset blir ledet av helsepersonell og erfaringskonsulent.

Om studien

Forskningsprosjektet er en del av et større prosjekt, CVD-MENT, som har som formål å framskaffe ny kunnskap om tiltak for å forebygge hjerte- og karsykdom hos personer med alvorlige psykiske lidelser. I Brukerstyrt røykesluttgruppe ønsker vi å undersøke om en åpen røykesluttgruppe for personer med psykiske lidelser gir effekt i form av røykeslutt eller røykereduksjon. Erfaringskonsulenter som selv har klart å slutte å røyke, deltar som medledere sammen med helsepersonell. Det er fokus på erfaringsutveksling mellom deltakerne i gruppen. 

Målet med prosjektet er å øke kunnskapen om virksom røykeavvenning, for å kunne bidra til et bedre behandlingstilbud i fremtiden.

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.06.2024 fram til 30.06.2026

Hvem kan delta?

Du kan delta om du:

  • er mellom 18 og 67
  • røyker, og har lyst til å slutte å røyke
  • har en psykisk lidelse, og på et tidspunkt i livet har hatt kontakt med spesialisthelsetjenesten for hjelp med din psykiske lidelse

Du kan dessverre ikke delta om du er gravid eller ammer.

Dersom du er interessert i å delta eller ønsker å høre mer om prosjektet;

Send en mail til Post.Psykose.Rehabilitering@stolav.no eller send sms med «Røykeslutt» til 47715519, så tar vi kontakt med deg.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Alle som vil delta i studien blir tilbudt en avgrenset undersøkelse av somatisk og psykisk helse (ca 1 ½ time) før og etter prosjektet. Ved oppstart ber vi om at du fyller ut et skjema om blant annet fysisk og psykisk helse, tidligere behandling, fysisk aktivitet og arbeid/utdanning. Vi ber også om å hente ut relevante opplysninger fra din journal til hjelp for dette skjemaet, der vi innhenter informasjon om diagnose(r) og gitt behandling (inkludert medikamenter).

Som del av undersøkelsen vil vi ta en blodprøve for å måle blodsukker og fettstoffer i blodet.

Kurset går tirsdager kl. 13.15 – 14.30, over 7 ganger. Du vil bli spurt om å ta en pusteprøve og fylle ut et skjema om røykeavhengighet ved disse oppmøtene.

Deltakelse blir honorert med et gavekort på kr 500,- etter endt deltakelse.

Etter at programmet er gjennomført blir du forespurt oppfølgingssamtale- og målinger etter 3 måneder. Vi ønsker også å ha mulighet til å kontakte deg for noen spørsmål etter 12 måneder.

Kontaktinformasjon

Interessert i å delta?

Dersom du er interessert i å delta eller ønsker å høre mer om prosjektet, send en mail til Post.Psykose.Rehabilitering@stolav.no eller send sms med «Røykeslutt» til 477 15 519, så tar vi kontakt med deg!

 

Spørsmål om prosjektet

Dersom du har spørsmål til prosjektet, kan du kontakte følgende personer på det enkelte sykehus:

Universitetet Nord-Norge (UNN): 

St. Olavs hospital:

 

Dersom du har spørsmål om personvernet i prosjektet, kan du kontakte personvernombudet ved institusjonen:

Ved UNN kan du kontakte personvernombudet via sentralbordet på tlf 77 62 60 00 eller per e-post til personvernombudet@unn.no

Ved St. Olavs hospital kan du kontakte personvernombudet via sentralbordet til på tlf 72 57 30 00 eller per e-post til personvernombudet@stolav.no

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Akershus universitetssykehus
  • Helse Bergen
  • Universitetssykehuset Nord-Norge