Episode 9: Voldtekt

Voldtekt er en av de mest traumatiske opplevelsene et menneske kan gjennomgå, og konsekvensene er ofte omfattende og langvarige.

Unni Skoglund
Publisert 27.03.2025
Illustrasjon: Sittende kvinne med bøyde hode skjult bak knyttede hender

Foto: Colourbox.com

Flere undersøkelser viser at voldtekt gir høyest prosentvis risiko for posttraumatisk stresslidelse (PTSD), sammenlignet med andre traumeerfaringer. Voldtekt er et samfunnsproblem og i episoden berører vi blant annet disse spørsmålene:

Hvor utbredt er voldtekt og hva kan vi si om utsatte? Hvilke oppfølgingsbehov har voldtektsutsatte? Hvilke forhold i samfunnet, eller i mennesket, kan hjelpe oss å forstå hvorfor voldtekt er så utbredt? Hva går forskningsstudien Early Intervention after Rape (EIR) ut på? Og hva bør helsepersonell tenke på, når de møter noen som har blir voldtatt?

I studio har vi med oss Helen Naalsund og Tina Haugen. Naalsund er psykiatrisk sykepleier v/overgrepsmottaket til St. Olavs hospital i Trondheim og holder på med en mastergrad i klinisk rettsmedisinsk sykepleie. Haugen er psykologspesialist ved RVTS Midt og stipendiat ved NTNU hvor hun holder på med en doktorgrad om voldtekt.

Kommunikasjonsrådgiver ved RVTS Midt, Unni Skoglund, leder samtalen.

 

Her finner du episoden: