Kvikklunsj ute og inne

Blogg - Nils Kvernmo: Vi som arbeider i helsevesenet har et litt ambivalent forhold til høytider og ferie.

Nils Kvernmo, administrerende direktør
Publisert 20.07.2016

​På den ene siden ser vi fram til noen hyggelige fridager med familie og venner - i påsken skal det helst også være utevær med topp betingelser for appelsiner og kvikklunsj.

En mann i dress og slips
På den andre siden er det svært krevende å drive et høyspesialisert sykehus når deler av arbeidsstyrken skal ha helt fri. Det står ikke kvalifiserte vikarer og venter på å ta over. Derfor stenger vi planlagt virksomhet og en del senger. Samtidig har vi nå over lengre tid hatt for høy beleggsprosent i sykehuset. Årsaken til det høye belegget er først og fremst at pågangen på øyeblikkelig hjelp-innleggelser fortsetter å øke også i 2016. Sammenlignet med januar-februar 2015 har vi hatt 10 prosent økning i antall øyeblikkelig hjelp-innleggelser i år. Men belegget ved St. Olavs Hospital preges også av at Trondheim kommune har falt tilbake til gamle synder med 20-30 utskrivningsklare pasienter liggende på sykehuset. Kommunen har dessverre ingen kortsiktig løsning på dette, selv om det går utover sykehustilbudet til befolkningen i vårt nedslagsfelt.

Jeg har derfor bedt klinikksjefer, fagdirektør og samhandlingsdirektør sørge for at vi er i stand til å åpne flere senger i sykehuset på kort varsel hvis nødvendig i påsken.

Hvis situasjonen med utskrivningsklare trøndere fortsetter etter påske, vil jeg også åpne egen sykehjemsavdeling. Jeg har bedt mine medarbeidere vurdere om dette kan gjøres på Orkdal Sjukehus, men vi kan også se på andre løsninger.

Avslutningsvis vil jeg si god vakt til de som skal jobbe i høytiden. Jeg setter stor pris på den lagånden og vi - følelsen jeg ser i sykehuset. Det skal også dere være stolte av. Nyt de fridagene som kommer - de er svært velfortjente.

God påske!