Slik hindrer du at stillesitting blir livsfarlig

- Dersom du av en eller annen grunn, for eksempel på jobben, blir tvunget til å sitte stille en stor del av dagen, blir det enda mer viktig å være fysisk aktiv resten av dagen. Gjerne en time hver dag.

Astrid Haugen
Publisert 28.07.2016
Sist oppdatert 25.10.2016

​Dette sier professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole til forskning.no i dag.

Mellom 60 og 75 minutter daglig fysisk aktivitet tilsvarende rask gange er alt som skal til for å eliminere risikoen for de som sitter stille i minst åtte–ti timer hver dag.

- Studien viser at å øke mengden fysisk aktivitet har betydelig større helsegevinst enn å fokusere utelukkende på å redusere stillesittingen, sier Ekelund.

Studie

Over en million kvinner og menn har vært med i studien som er publisert i tidsskriftet The Lancet. Studien sammenfatter resultatene av 16 ulike studier som involverer 1 005 791 deltakere, hvorav 84 609 døde under oppfølgingstiden på 2 til 18 år.

Målet har vært å finne ut om fysisk aktivitet kan bøte på helserisikoen ved stillesitting, og hvor mye aktivitet som er nødvendig for å fjerne risikoen.

– Våre resultater som baserer seg på den mest omfattende studien til nå, viser tydelig at en høy grad av fysisk aktivitet kan eliminere koblingen mellom stillesitting og for tidlig død, sier Ekelund.

Illustrasjonsbilde stillesitting

Illustrasjon: Colourbox

Mer enn helsemyndighetene

60–75 minutter er mer enn dagens anbefalinger fra Helsedirektoratet. Disse sier at voksne bør være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat fysisk aktivitet eller 75 minutter med høy intensitet hver uke.

Les hele saken på forskning.no