Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tester robot for gulvvask

AGV-ene er blitt godt kjent på St. Olavs hospital gjennom mange år. Nå tester renholdsavdelingen ut en selvgående robot for gulvvask, som forhåpentligvis vil sørge for god vaskekvalitet og godt vedlikehold på de aktuelle flatene.

Frode Nikolaisen
Publisert 29.06.2020

– Vi skal kjøpe inn ny gulvvaskemaskin og vurderer derfor en slik robot i denne prosessen, sier avdelingssjef Kirsti Bekken ved St. Olavs driftsservice renhold.

– Vi vil nå teste ut denne i sommer slik at vi finner ut av om den vil kunne tilfredsstille våre behov.

Vaskerobot i aksjon. To damer bak.

Roboten som er under uttesting, kan dekke store områder og jobbe uavbrutt i fire timer. Her testes roboten på gangbrua mellom Akutten og Hjerte-lunge-senteret og Bevegelsessenteret. Foto: Frode Nikolaisen




Snakker ikke

Roboten kan både fungere selvgående og manuelt. For at den skal kunne vaske et område, må dette legges inn i robotens «hjerne». Den vil selv måle opp området, finne avstander og hindre og deretter vaske gulvet.

Hvert enkelt kart lagres deretter i roboten, noe som gjør det enklere neste gang akkurat det området skal rengjøres.
– Roboten trenger deretter et start- og et stoppested, resten kan den gjøre selv. Skulle det dukke opp nye hindre underveis, vil den naturligvis stoppe. Men den vil ikke snakke til folk slik som AGV-ene gjør, forklarer Bekken, som legger til at maskinen som de har til uttesting foreløpig er den eneste av sitt slag på markedet.

– Det er flere sykehus for eksempel i USA som har brukt denne over lengre tid, og erfaringene derfra er positive. De erfaringene vi nå gjør i sommer vil være avgjørende for å se om dette er noe vi skal satse på. Våre behov er annerledes enn ved et kontorbygg, men så langt er vi positivt overrasket, sier avdelingssjefen.

Vaskerobot_02_555.jpg

Avdelingssjef Kirsti Bekken (t.h.) og renholdskoordinator ​Berit Johansen Nordø, mener det er naturlig at høyteknologisk utstyr for vask tas i bruk ved det høyteknologiske universitetssykehuset. Foto: Frode Nikolaisen

Vannet kan brukes flere ganger

Batterikapasiteten er på fire timer og roboten har også systemer for resirkulering av vaskevannet. Flere filter gjør at man ikke har behov for å skifte vannet like ofte som ved tradisjonell gulvvask.

– Dette er også et moment vi er spesielt interessert i, dersom vannkvaliteten holder seg god vil dette forenkle jobben kraftig, sier Bekken.

– Stoler dere så mye på maskinen at ansatte kan forlate den i områder der det ferdes andre personer?

– Leverandøren forsikrer oss om at det er trygt å forlate roboten mens den vasker, men også på det punktet er vi avhengig av å lære nå i testperioden. Som nevnt er det forskjell på å rengjøre kontorbygg og sykehus.

St. Olavs Hospital har fra før av gulvvaskmaskiner som ansatte sitter på og styrer. Slike maskiner er også med i vurderingen når det nå skal kjøpes nytt, det samme med manuelt håndstyrte maskiner.
– Denne maskinen kan også styres manuelt, noe som selvfølgelig gir den et ekstra fortrinn, avslutter Bekken. 

Se videoer​ av roboten: