Verdens antibiotikadag 18. november
Verden står overfor en stor utfordring idet stadig flere bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika. I de kommende ukene vil flere tiltak implementeres også i klinikkene ved St. Olavs Hospital.
En rekke medisinske forbund og organisasjoner, deriblant FN, WHO og G20, har i de siste månedene drøftet utfordringer for antibiotika. Alle er enige om at antibiotika som behandlingsmulighet er truet. Dette skyldes i stadig økende omfang resistens i bakterier.
– Utsiktene i et globalt perspektiv er dystre. Antibiotika trenger nødhjelp, sier Bjørn Waagsbø, som leder antibiotika-teamet ved St. Olavs Hospital.
St Olavs Hospital HF har de siste månedene drøftet utfordringene som gjelder for vårt sykehus. Antibiotika-teamet, som foruten Waagsbø består av Andreas Radtke, Hege Enger, Sylvia Granlund, Morten Tranung og Olav Spigset, er gitt mandat til å forme tiltak i en antibiotikastyringsplan.
– I de kommende ukene vil en rekke tiltak implementeres i klinikkene. Disse vil berøre den kliniske hverdagen for alle leger i foretaket, forteller Waagsbø.
Nasjonal strategi
Fire departementer i Norge lanserte i 2015 en strategiplan for mer rasjonell bruk av antibiotika og mot resistensutvikling. Planen peker ut en rekke tiltak i både helsetjenesten, dyrehelsetjenesten, landbruksnæringen og fiskerinæringen.
Helse- og Omsorgsdepartementet fulgte opp ikke lenge etter med å lansere en handlingsplan. I dette dokumentet (pdf) kan en lese om en rekke planlagte tiltak:
- Tiltak overfor organiseringen av arbeidet
- Tiltak overfor den generelle befolkningen
- Tiltak rettet mot fastleger og legevaktsleger
- Tiltak rettet mot spesialisthelsetjenesten
- Tiltak rettet mot kommunale helsetjenester
- Tiltak rettet mot tannhelsetjenesten
Presenterer tiltak
Den europeiske antibiotikadagen markeres hvert år den 18. november. Formålet er å skape oppmerksomhet rundt folkehelseproblemet antibiotikaresistens og betydningen av riktig antibiotikabruk.
En kortere presentasjon av tiltakene ved St. Olavs Hospital vil finne sted på fredagsforelesningen i Kunnskapssenterets auditorium KA12 den 9. desember klokken 08:00.