Vil ha Norge ned fra krefttoppen

For første gang er tallet på nordmenn som årlig får føflekkreft passert 2000. Norske hudleger og Kreftforeningen arrangerer en landsomfattende hudsjekkdag for å få gjøre noe med den alvorlige utviklingen.

Kreftforeningen
Publisert 20.07.2016

--- F U L L T ---​
Årets hudsjekkdag er 11. mai. Det er mange vil få sjekket føflekker, og alle tilgjengelige timer på både St. Olav og Levanger ble revet bort i løpet av morgenen mandag 18. april. Dersom du ikke fikk bestilt deg ​time, bør du bestille hos fastlegen din.

Både når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft er Norge blant de land i verden som ligger dårligst an. De siste årene har antall tilfeller økt kraftig.  I fjor fikk for første gang over 2000 personer føflekkreft her til lands. 
– Dette er unødvendig fordi vi vet hvordan vi kan forebygge føflekkreft. Nå er det viktigere enn noen gang å skape oppmerksomhet om solbeskyttelse og hvor viktig det er å komme tidlig til lege med hudforandringer, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. 

Den 11. mai arrangerer derfor Kreftforeningen og norske hudleger en nasjonal hudsjekkdag. Da rydder hudleger mange steder i landet timeplanen for å sjekke føflekker uten rekvisisjon fra lege. 
I Trøndelag er det mye føflekkreft, til tross for mindre sol enn i sør. Dette kan ha sammenheng med solariumsbruk og sydenreiser. 
– Trøndere elsker å reise til syden vinterstid. Da er huden på det blekeste og utsatt for solforbrenning. Antall tilfeller av hudkreft øker for hvert år. Samtidig vet vi at dette er en kreftform som vi kan gjøre noe med. Bruk solkrem og følg med på føflekkene dine. Ser du endring ta kontakt med fastlegen din, sier hudlege Ellen Bjørge, hudlege ved St. Olavs Hospital.

I Trondheim er hudleger ved St. Olavs Hospital, Trondheim hudlegesenter og hudlege Moser med på denne dugnaden. I tillegg er det hudleger i Ålesund, Kristiansund og Levanger også med på årets markering. Totalt er det 232 timer tilgjengelig i Midt-Norge på den nasjonale hudsjekkdagen 11. mai. 

Fra 18. april vil det være mulig å reservere tid på telefon eller på internett.

Avgjørende å kjenne faresignaler

Hvert år dør over 300 personer av føflekkreft i Norge. Hudlege Jon Langeland er særlig bekymret for at mange kommer for sent til lege med hudforandringer. 
– Få land i verden har høyere dødelighet av føflekkreft enn oss. Det er avgjørende å vite hvilke faresignaler man skal se etter selv, slik at man kommer seg til lege før kreften har spredt seg. Særlig menn over 50 år kommer ofte for sent til legen, og det kan få fatale konsekvenser, forteller Langeland, som er nasjonal koordinator for hudlegene i denne aksjonen. Hans tips er å oppsøke lege dersom du har en føflekk som skrifter form, farge, klør eller blør. 

Under Hudsjekkdagen i fjor ble det oppdaget 68 hudkrefttilfeller. 11 av dem var føflekkreft. 
– Det er veldig bra at hudlegene stiller opp på denne dugnaden, som høyst sannsynlig har reddet liv. Hudsjekkdagen handler likevel først og fremst om at folk flest skal bli kjent med hvordan hudkreft kan forebygges og hvilke hudforandringer de skal gå til lege med. Undersøkelser viser at nordmenn vet minst om føflekk-risiko, sammenlignet med folk i Sverige og Danmark, sier Ryel.  

Hudsjekkdagen skjer i forbindelse med den europeiske kampanjen Euromelanoma, hvor over 30 land deltar.
Disse gruppene er særlig utsatt:

vokser eller endrer form
endrer farge, spesielt til svart
klør eller blør 
danner sår som ikke vil gro
har lys hud og blir lett solbrent
har vært solbrent gjentatte ganger
går eller har gått mye i solarium
har mange føflekker (over 50 flekker)
tilbringer mye tid i solen
noen i familien har hatt føflekkreft

Har du en mistenkelig føflekk? 


Slik reserverer du tid til føflekksjekk 11. mai: 

Sjekk kreftforeningen.no/hudsjekk​ for hudforandringer du skal se etter​ og hvordan bestille time. Det er timebestilling fra 18. april og til det er fullbooket. 

Bestill på internett eller ring Kreftlinjen på 800 57 338, mandag–torsdag 0900–2000 og fredag 0900–1500. Egenandel er kr 320. 


Om du ikke får bestilt deg time til ​Hudsjekkdagen, bør du kontakte fastlegen.