Booking skjer via Kreftforeningen – telefon 800 57 338

Hudsjekkdagen 23. mai

Har du en mistenkelig føflekk? På hudsjekkdagen 23. mai kan du få sjekket den på sykehuset uten henvisning fra lege. Booking starter 2. mai.

Christina Yvonne Olsen
Publisert 28.04.2017
Sist oppdatert 02.05.2017

Telefon Kreftlinjen: 800 57 338
Egenandel: 345 kr
Oppstart booking: 2. mai

Euromelanoma er en kampanje som går ut på å oppdage føflekkreft tidlig og spre kunnskap om hvordan man kan forebygge hudkreft. Hudpoliklinikken ved St. Olav setter av hele dagen 23. mai til å bidra med hudsjekk, og på denne dagen trenger du ikke henvisning fra lege. De som har en mistenkelig føflekk kan booke seg time via Kreftforeningen. Erfaringen er at dette tilbudet er svært populært, og det er førstemann til mølla som gjelder.

Dersom du har en mistenkelig føflekk og ikke får time på hudsjekkdagen 23. mai, må du bestille deg time hos fastlegen din på vanlig vis.

Lurer du på noe? Under finner du det du trenger å vite.

Hvem kan få sjekket føflekkene på Hudsjekkdagen?

Først og fremst den som har en føflekk som har forandret seg mistenkelig. Det er et begrenset antall timer som tilbys, og «førstemann til mølla»-prinsippet gjelder.

Hva hvis det ikke er noe tilbud i nærheten, eller det er fullbooket der du bor?

Hvis du har en mistenkelig føflekk, bør du da kontakte fastlegen.

Hvordan sjekke om du er i risikogruppen?

Se 1 minutts film her om hvilke endringer du skal se etter.
Du finner også informasjon på www.euromelanoma.org/norway og i informasjonsbrosjyre i mange apotek.

Hvordan får jeg bestilt time?

Fra 2. mai og så lenge det er ledige timer, vil Kreftforeningen ta imot timebestilling. Ring Kreftlinjen 800 57 338 i åpningstiden mandag-torsdag kl 09-20, fredag 09-15, eller se på https://kreftforeningen.no/hudsjekk hvordan du kan bestille på nett. Bestilling kan også gjøres på www.euromelanoma.org.

Hva koster tilbudet?

Du betaler en egenandel på kr 345. Hvis det er mistanke om føflekkreft og operasjon skjer samme dag, koster dette ikke ekstra. Hvis du får henvisning til nærmere sjekk og eventuell senere operasjon, betales vanlig egenandel.

Hva er Hudsjekkdagen Euromelanoma?

Det er en aksjon som hudleger i over 30 land i Europa er med på. Norge er i år med for 4. gang, som et samarbeid med hudleger og Kreftforeningen. Hudleger mange steder i landet deltar 23. mai med å sjekke føflekker. Pasientene betaler egenandel, men behøver ikke rekvisisjon fra fastlege.

Hvorfor er denne aksjonen nødvendig?

Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, og på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. Aksjonen skjer for å få oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges, og oppdages tidlig. De fleste tilfeller kan unngås ved mindre eksponering for stråling fra sol og solarium, bruk av dekkende klær og tilstrekkelig solkrem.

Kan jeg ta opp andre hudproblemer?

Tilbudet på Hudsjekkdagen gjelder kun undersøkelse av føflekker.

Hvorfor er det en nedre aldersgrense på 25 år?

Føflekkreft er veldig sjelden hos dem som er under 25 år. De fleste som får sykdommen er 50 år og eldre. Er du under 25 år og har en mistenkelig føflekk som har endret seg, kontakt fastlegen din eller ring Kreftlinjen 800 57 338.

Hvor finner jeg informasjon om pasientforeningen Føflekkreftforeningen? 

Du finner dem på nettsiden foflekkreft.no, og de har også en egen facebookside.

Euromelanoma- er en kampanje som går ut på  å oppdage føflekkreft tidlig og spre kunnskap om hvordan man kan forebygge hudkreft.