-Ja, du trenger solkrem!

Nordmenn er på verdenstoppen i føflekkkreft. Dette er legene ved St. Olavs hospital sine tips for å unngå melanom.

Kirsten McDonagh
Publisert 23.05.2018

​Sola begynner endelig å krype frem, og det er snart sommer i Norge. Vinterbleke kropper ligger langflate i solsteken, men mange glemmer at sola kan være en like stor fiende som venn.
 
-Vi skal selvfølgelig nyte sola, men vi må samtidig ha respekt for den, sier Ellen Marie Bjørge, overlege ved hudavdelingen på St. Olavs hospital.
 
Hun og andre leger ved sykehuset oppfordrer befolkningen til å følge med på huden sin.  

Verdens hudkreftdag

 
Kreftforeningen arrangerer verdens hudkreftdag i dag, 23. mai. Det er særlig føflekkreft, eller melanom, som er viktig å være på vakt mot, sier Bjørge:
 
-Melanom er en av de sinteste krefttypene som finnes. Den presenteres oftest på huden, men kan spre seg til andre organer hvis den ikke fjernes kirurgisk. I Norge er vi med vår lyse hud på verdenstoppen i både forekomster og dødelighet.

Ifølge Kreftforeningen har over 90 prosent av melanomtilfellene sammenheng med UV-stråler.
 
-Vi soler oss mer enn før. Vi har mere fritid og ferie, og det er moderne med solbrun hud. Men selv korte, intense solperioder er nok til å skade huden. Blir du solbrent, betyr det at huden er solkskadet. Man tror at gjentatte solforbrenninger, og spesielt solforbrenning i ung alder, er ugunstig med tanke på melanomutvikling, sier Bjørge.

Slik oppdager du melanom

 
Selv om melanom er en livsfarlig kreftvariant, så er det lett å forebygge og lett å oppdage.
 
-Det viktigste du gjør er å bruke solkrem. Vi anbefaler faktor 30 i norske solforhold. Det andre er å ta pauser fra sola. Når sola er sterkest midt på dagen, kan du sette deg i skyggen, sier Bjørge.
 
Melanom oppstår enten i eksisterende føflekker eller spontant på normal hud. Hvis du kommer tidlig nok til legen og får fjernet den raskt, er det meget god prognose for å bli frisk.
 
-Dersom du oppdager forandringer i en føflekk, så må du gå til fastlegen din. De kan med et øyekast se om du må henvises til oss på sykehuset for en grundigere sjekk. Aldri la en føflekk få lov til å forandre fasong eller farge, sier Bjørge.
 
På Kreftforeningens sider kan du ta denne quizen for å sjekke om du bør gå til legen med føflekkene dine.

Sjekkliste for å forebygge melanom:


God solbeskyttelse
• Solkrem SPF 30+
• Pause fra sterkeste sola midt på dagen
• Bruk av klær, solhatt og solbriller slik at du unngår solforbrenning.

Dropp solaruim
Det er studier som viser at jevnlig solarium øker risikoen for melanomutvikling. Bruk heller selvbruningskrem som er helt ufarlig.
 
Følg med på føflekkene dine jevnlig
Oppsøk lege raskt for vurdering hvis du oppdager:
• endring i føflekkens farge eller form
• den klør eller blør

Behandlingsprogram føflekkreft

Her kan du lese hvordan vi behandler melanom på St. Olavs hospital.
Føflekkreft St. Olavs hospital
Lege sjekker hud