Juletregartneren

Han har vært med og båret tusenvis av juletrær inn og ut av sykehuset. – Vi tenker jo at de kan lyse litt opp i ei mørk førjulstid, for både pasienter, pårørende og ansatte, sier Terje Haukås, som har jobbet som gartner ved St. Olav i 27 år.

Christina Yvonne Kalland
Publisert 19.12.2018
Sist oppdatert 06.07.2020

Frem til 2003 var det levende juletre på hver avdeling, og i den gamle høyblokka var det i tillegg mange trær i hver fløy oppover i etasjene. På det meste var det flere hundre juletrær inne på St. Olav, og alle trær ble tilpasset en Trolla juletrefot med øks og sag - for deretter å bli satt på plass. I dag er det på langt nær så mange trær, men de som lyser opp nå er til gjengjeld ganske mye større.

Første år uten levende trær inne

– 2018 er det første året uten levende juletrær inne på St. Olav. Kunstige trær i dag er naturtro, har lang levetid og er skånsomme mot innemiljø, spesielt med tanke på renhold og allergier. Nå er det kommet opp fine trær i inngangspartiene på alle sentrene, sier gartner Haukås, som kanskje er det nærmeste man kommer en juletresjef på St. Olav. 

Terje Haukås. Foto: CYOK

Terje Haukås er juletreets mann på St. Olav. Her bak treet på Kvinne-barn-senteret jula 2018. Foto: Christina Yvonne O. Kalland

Han og kollegene passer på at de kunstige trærne er oppe og ferdigpyntede til første søndag i advent, og det samme gjelder for det eneste levende treet som fortsatt står sterkt på St. Olav - treet på St. Olavs plass utenfor Kunnskapssenteret. Treet som står ute er forankret 140 cm nede på den granittbelagte plassen, og er robust for å kunne stå imot vær og vind.

Tradisjon

– Juletreet ute på St. Olavs plass er en gammel tradisjon som vi viderefører, et levende og viktig symbol og en visuell vitamin for de som besøker oss. Et signal om at julen nærmer seg, i tillegg til at det lyser opp mørke desemberdager. Det som i alle år har gledet meg, er å kunne gi pasienter, pårørende og ansatte en god opplevelse og kanskje litt glede de kan ta med seg inn mot julehøytiden, avslutter den erfarne gartneren, som selv passerte to jubileum i 2018 - 50 år og 25 år på St. Olav. Og ikke et av dem har vært uten juletre.

God jul, du grønne, glitrende.

Bilde av juletreet i KB-senteret.

Juletreet i vestibylen på Kvinne-barn-senteret jula 2018. Det er også juletre å se i Bevegelsessenteret, Gastrosenteret, Nevrosenteret, Laboratoriesenteret - i tillegg til det store ute på St. Olavs plass. Foto: Christina Yvonne O. Kalland