– Dropp solarium

I anledning hudkreftdagen 22. mai gir vår hudlege Ellen Bjørge deg sine tre beste tips for å minske risikoen for hudkreft. Se video!

Elling Finnanger Snøfugl
Publisert 22.05.2019
Sist oppdatert 03.07.2020

Over 2200 nordmenn får føflekkreft hvert år, men svært mange av tilfellene kan unngås. At Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft skyldes først og fremst to ting – bråsoling i sterk sol og bruk av solarium.

Klar oppfordring

En vesentlig andel av føflekkrefttilfellene skyldes nemlig solariumsbruk, spesielt blant de under 30 år.

– Min oppfordring er å droppe solarium helt, sier hudlege ved St. Olavs hospital, Ellen Bjørge.

– Det øker hudkreftfaren. Sommersola er mer enn nok. Å ha gode solvaner er det viktigste, men det enkleste du kan gjøre er å ikke bruke solarium. Som hudlege kan jeg også si at bruk av solarium ikke gir deg pen hud på sikt, du er garantert mye rynker.

SE HUDLEGENS TRE TIPS FOR Å MINSKE RISIKOEN FOR HUDKREFT:

 

Ellen Bjørge understreker også viktigheten av å følge med på føflekkene dine.

– Hvis føflekkene dine endrer form og farge, eller at de klør eller blør, gå til legen, oppfordrer Bjørge.

Bruk to minutter på denne testen for å lære hva du skal se etter (Kreftforeningen)

Øker mest

Hudkreftdagen 20. mai er en nasjonal markering, og er et samarbeid mellom Kreftforeningen, Hudlegeforeningen og Melanomforeningen.

– Det er ikke alle kreftformer som kan forebygges, men det kan hudkreft i aller høyeste grad. Det handler rett og slett om å begrense tiden man er i sterk sol og å styre unna solarier. Det er paradoksalt at dette er den kreftformen som øker aller mest her til lands, når vi vet hva som må til for å redusere kreftrisikoen, sier Kari Anne Fevang, leder i Melanomforeningen.