#sjekkdeg 2019

Er det lenge siden sist du var til gynekologen og tok livmorhalsprøve? I så fall oppfordrer vi deg til å bestille time. Det er en billig investering. Ta livmorhalsprøve, unngå livmorhalskreft!

Trine Nordgård Stensaas
Publisert 03.09.2019
Sist oppdatert 06.07.2020

I følge Kreftforeningen tar hele syv av ti kvinner livmorhalsprøver jevnlig. Mange har av den grunn unngått å få kreftformen. #sjekkdeg ble startet av journalisten Thea Steen i 2015, etter at hun selv fikk livmorhalskreft. Flere kjente profiler har hevet seg på og oppfordrer andre kvinner til å ta livmorhalsprøve. Legekontorer og sykehus landet over har også ulike kampanjer for å få folk til å ta livmorhalskreft på alvor.

Ring og bestill gratis celleprøve – først til mølla

–Dette er tredje året vi har #sjekkdeg-kampanje her på St. Olavs hospital, og det er et populært tilbud. I korte trekk er dette en kampanje der vi ønsker å sette fokus på viktigheten av å ta celleprøve. Livmorhalskreft er en sykdom vi kan utrydde. Vi er på riktig vei i Norge, men har et lite stykke igjen, sier Anne Kristine Juul Engebretsen, overlege ved gynekologisk kreftavdeling ved St. Olavs hospital.

Mandag 16. september holder Engebretsen og hennes kolleger åpen poliklinikk mellom kl. 16.00 - 20.00 for at kvinner i Trondheim og omegn kan komme å ta en celleprøve. Aktuelle kvinner for denne prøven er de over 25 år som ikke har tatt celleprøve tidligere, eller at det er mer enn tre år siden sist celleprøve.

For å bestille time ringer du 72 57 49 90. Dette er et callbacknummer til gynekologisk poliklinikk, så om du ikke kommer igjennom, blir du oppringt. Vi tar imot bestillinger fra og med mandag 2. september til fredag 13. september. Prøven er gratis. Det eneste du må betale for er forbruksmaterialet, rundt 150kr.

– Alle må ha bestilt time på forhånd. Vi har kapasitet til å teste 90 kvinner, så her blir det først til mølla-prinsippet som gjelder. I fjor tok det to dager så hadde vi fylt opp listene våre, så det er et populært tilbud, forteller Engebretsen.