Koronasmittet ansatt skulle vært i karantene

Sykehuset beklager sterkt at den ansatte som har testet positivt for korona, ikke ble satt i karantene da vedkommende returnerte fra en reise til et land utenfor EU/EØS/Schengen.

Christina Yvonne Kalland
Publisert 29.07.2020
Sist oppdatert 10.08.2020
– Vi har nå gått gjennom saken i sin helhet, og det viser seg at den ansatte skulle gått i ti dagers karantene ved hjemkomst. Vi beklager at dette ikke ble gjort, og vi forsikrer oss nå om at informasjon om hva som gjelder er godt kjent både for ledere og ansatte, sier fungerende fagdirektør, Hilde Pleym.

Ikke ferie 

Den ansatte hadde vært på en reise begrunnet i familiære forhold, og reisen var klarert med arbeidsgiver. På St. Olav må alle ansatte som har vært utenfor Norges grenser avlegge negativ test før de kan begynne på jobb igjen. Dette skjedde også i henhold til rutiner ved hjemkomst i dette tilfellet. 
–  Den ansatte skulle vært i karantene, da vedkommende hadde vært i et «grått» land utenfor EU/EØS/Schengen. For reisende fra disse landene gjelder den generelle karanteneregelen om 10 dager, sier Pleym.

Viktig påminner

Den ansatte testet negativt på første test ved hjemkomst, og fikk dermed returnere til jobb. Andre test var positiv, og vedkommende ble dermed satt i karantene. Smitteoppsporingen ble igangsatt umiddelbart, og totalt ble 18 ansatte og fire pasienter satt i karantene. Smitteoppsporingen er nå avsluttet, og alle ansatte og pasienter som har vært i kontakt med den aktuelle ansatte har fått beskjed. St. Olav-ansatte i karantene skal testes to ganger for korona, på dag 3 og 7 etter nærkontakt med smittet. Dersom begge tester er negative, kan de returnere til jobb på dag 7.

– Her har det vært en informasjonssvikt, da vedkommende skulle vært i karantene. Det viktige nå er at smittesporingen har avdekket alle vedkommende har vært i kontakt med på sykehuset, og at disse er satt i karantene. Sykehusdriften går som planlagt, og det er trygt å komme til St. Olavs hospital, sier Hilde Pleym.

Ansatt jobber på Østmarka

Den aktuelle ansatte jobber på Østmarka.
– Vi vil ikke bidra til å skape mer usikkerhet, og går derfor ut med at den aktuelle ansatte med smitte jobber på Østmarka. Det er i den sammenheng viktig å understreke at det per nå ikke er smitte på Østmarka, kun karantener, opplyser Hilde Pleym.