St. Olav følger situasjonen rundt coronaviruset nøye

Det nye coronaviruset i Kina skaper nyheter over hele verden, men utbruddet er enn så lenge kun et stort lokalt utbrudd i Kina.  - St. Olavs hospital har beredskapsplaner og prosedyrer for å ta imot pasienter med luftveissymptomer fra området,  sier Andreas Radtke, smittevernoverlege ved Seksjon for smittevern på St. Olavs hospital

Publisert 24.01.2020
Sist oppdatert 06.07.2020
Illustrasjonsfoto
Foto: Colourbox

I Wuhan by i Hubei-provinsen i Kina ble det rett før årsskiftet registrert en rekke tilfeller av luftveisinfeksjoner knytte til et lokalt market. Disse skulle vise seg å være forårsaket av et nytt virus i coronavirusfamilien. Det utviklet seg til en lokal epidemi.

Følger situasjonen nøye

I løpet av denne uken ble det bekreftet at det forekommer smitte mellom mennesker. Smitte mellom mennesker har foreløpig ikke forekommet utenfor Kina. Tilfeller som er rapportert fra andre land, er personer som har reist fra Hubei til disse landene. Folkehelseinstitusjonene følger spent med på situasjonen, som fortsatt er uoversiktlig.

Er godt forberedt

Smittemåten for coronavirus er dråpesmitte. Dersom en pasient som har vært i Hubei og har akutte luftveissymptomer skulle komme til St. Olavs hospital, vil vedkommende likevel bli luftsmitteisolert (istedenfor dråpesmitteisolering) på infeksjonsavdeling i Medisinsk klinikk eller i Barne- og ungdomsklinikken. For diagnostikk jobbes det med å lage spesifikke diagnostiske tester for utbruddsviruset. Generelle tester for coronavirusslekten er tilgjengelig på huset.  

 

Kilder for mer informasjon:

Folkehelseinstituttet:

https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/

WHO:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019