Vær åpen om symptomer eller karantene

St. Olavs hospital ber pasienter og pårørende om å være ærlig om symptomer på covid-19 eller karantene. – Dersom du kan smitte andre, må vi få beskjed. Da kan vi ta forholdsregler med smitteverntiltak, og beskytte andre pasienter og ansatte mot smitte, sier sykehusdirektør Grethe Aasved.

Publisert 13.11.2020
Sist oppdatert 18.11.2020
Sykehuset har den siste tiden opplevd flere tilfeller hvor pasienter eller pårørende holder tilbake informasjon om symptomer på luftveisinfeksjon, nylige utenlandsreiser eller er i karantene av andre grunner.  Dette kan gi svært alvorlige konsekvenser, både for andre pasienter og ansatte.

– Vi må føle oss helt trygge på at alle forteller sannheten om egen helsetilstand. Det er våre ansatte som sikrer befolkningen at vi har en god beredskap, og de tar et stort ansvar for å holde seg friske, sier Grethe Aasved.

Å holde tilbake informasjon om smitte, kan også medføre at andre pasienter smittes. Mange av våre pasienter har en helsetilstand som gjør at de tåler koronasmitte ekstra dårlig.

Ingen må være redde for at de ikke får hjelp

Sykehuset ber derfor alle om å fortelle åpent og ærlig om de har symptomer på koronasmitte eller er i karantene.

– Jeg forstår at man kan være bekymret for kanskje å miste en viktig undersøkelse, men vi vil alltid vurdere situasjonen og sørge for at pasienter får time i rett tid. Dersom timen kan vente, får pasientene ny avtale når vi vet at de ikke lenger er smittefarlig. Og dersom det haster, får de selvsagt hjelp umiddelbart, men da kan vi ta forholdsregler i form av smitteverntiltak, sier Grethe Aasved.

SMS-varsling og spørsmål ved adgangskontrollen skal sikre at pasienter ikke møter dersom de kan være smittet. 

Kontrollspørsmål er:


 • Er det påvist covid-19?
 • Er det tatt koronatest og venter på svar?
 • Er det mistanke om covid-19 eller er pasienten i karantene?
 • Er det symptomer på luftveisinfeksjon siste uka?
  • Føler du deg forkjølet?
  • Har du/har du hatt feber?
  • Har du/har du hatt hoste?
  • Har du/har du hatt tungpust?