Grevlingen har fått navn

Hils på vår minste og mykeste ansatte: GUSSE!

Christina Yvonne O. Kalland
Publisert 04.03.2022

Kjært barn har mange navn gjelder visst også for grevlinger. Over 400 ulike navn ble foreslått som navn på St. Olavs nye maskot, og enkelte sendte inn opptil 10 ulike forslag. Juryen hadde dermed en tøff oppgave foran seg med å velge ut navnet som grevlingen vår skal bære i møte med våre minste pasienter. 

– Vi falt mest for Gusse, og vi er veldig fornøyde med at grevlingen vår skal hete det. Jeg er helt overveldet av responsen på dette, helt utrolig at så mange har engasjert seg, smiler prosjektleder og barnepsykiater Else Stålen.

bilde av grevling m skilt

GUSSE GREVLING: Gusse ble navnet på St. Olavs nye maskot, og nå har han fått eget ID-kort. Gusse er superklar til å ta fatt på oppgavene sine når han kommer ut av hiet. Foto: Christina Yvonne O. Kalland


Gustav og Olav populært
I tillegg til grevlingens egen postkasse, boblet også kommentarfeltet på Facebook over av mange gode navneforslag. To navn gikk dog ofte igjen begge steder; Gustav og Olav. 
– Olav ble foreslått av mange, og det hadde vi kanskje forventet også. Vi landet til slutt på at vi ønsket et eget og unikt navn på maskoten vår. Gustav ble av mange foreslått for å hedre den andre halvparten av Knutsen og Ludvigsen, Gustav Lorentzen, og dette likte vi kjempegodt. Samtidig er navnet veldig forbundet med en person, derfor tenkte vi at Gusse på en måte hedrer navnet Gustav også. Det er lett å si, også er det jo et skikkelig koselig navn. Velkommen til oss, Gusse, sier Stålen fornøyd.

Juryen er på St. Olav for å bestemme navnet på revlingen. Drikker brus og jubler

DET BLE GUSSE: Feiring med Mozell og Twist må til når Gusse Grevling offisielt har blitt en del av St. Olav-crewet. På bildet fra venstre: Øystein Dolmen, Sigrid Mellingsæter (brukerrepresentant), Else Stålen (prosjektleder og barnepsykiater), Solrun Pettersen (spesialpedagog og leder for sykehusbarnehagen), Tore Hassel (seksjonsleder og kontaktsykepleier for hjertesyke barn) og Sissel Klein-Paste (intensivsykepleier på barn intensiv). Brukerrepresentant Regine Sophie Westgaard og barnelege Charlotte Olsen har også vært med i juryen, men var ikke til stede i rommet. Foto: Christina Yvonne O. Kalland

Grevling i taket og grevling på hospitalet
Øystein Dolmen har hele veien vært veldig positiv til at St. Olav har valgt grevling som maskot, noe som har vært viktig da Gusse Grevling er i svært nær slekt med grevlingen i taket. Faktisk hadde det neppe vært noen Gusse Grevling uten en grevling i taket, greveling, grevelang, ellediller og krokofanter. Dolmen har også vært et viktig medlem i juryen som nå har valgt navn. Juryen besto ellers av helsepersonell og personell ved St. Olav som har jobbet med grevlingprosjektet, og to unge brukerrepresentanter. 

Navneutvelgelsen foregikk ved at hvert jurymedlem tok med seg tre favoritter fra den omfattende navnelisten inn i det avgjørende jurymøtet. Der drøftet de seg frem til et finaleheat på fem navn, som det så ble stemt over. I løpet av noen få nervepirrende minutter med avstemming, ble det altså klart at St. Olavs nye maskot skal hete Gusse.

juryen diskuterer navnevalget i et møterom på St. Olav.

STOR AVGJØRELSE: I dette rommet på St. Olav ble den viktige beslutningen om grevlingens navn tatt denne uken. Gusse (da navnløs) var selvfølgelig med. Finaleheatet besto av Gustav, Gusse, Greveling, Gulli og Noffe. Foto: Christina Yvonne O. Kalland

 Gusse blir i hiet sitt litt lenger
Navneforslaget ble sendt inn av Vigdis Schnell Husby, som er forsknings- og fagutviklingssykepleier ved St. Olav. Hun er dermed den heldige vinner av to kinobilletter og en grevling. 
– Er det sant? Så artig! Jeg tenkte på Gustav Lorentzen da jeg sendte inn forslaget, og da at Gusse kunne være et slags kallenavn. Det er så godt og koselig, og kjempegøy at det ble det navnet! Jeg kjenner godt til Rasmus på Riksen, og syns det er så flott at ungene nå også kan få et slikt tilbud her, sier navnets opphavskvinne - som ler godt av at juryen trodde det var et barn som hadde sendt inn navneforslaget. 
– Neida, bare en litt barnslig sykepleier!

Vi takker for forslaget og gratulerer med god grevlingteft.

– Jeg er superglad for at jeg har fått et navn som er så lett å si! Jeg kjenner ikke noen andre som heter det heller, det syns jeg er superkult. Også har jeg fått eget ansattkort, selv om jeg ikke starter å jobbe her riktig ennå. Woho! Nå må jeg hvile litt i hiet mitt fremover, sånn at jeg er skikkelig klar for å komme til dere og starte på jobben min. ​Tenker nok at jeg skal ha en navnefest eller noe etter hvert, da skal jeg si fra, sier Gusse Grevling lurt. 

bilde av Gusse grevling

PÅ GJENSYN: - Vi ses, jeg gleder meg maaassseeeee, sier Gusse Grevling - St. Olavs nye maskot. Foto: Christina Yvonne O. Kalland