St. Olav får pris for Europas beste psykiatribygg

Det nye sikkerhetsbygget til St. Olav i Trondheim har fått en internasjonal pris for å være Europas beste psykiatribygg.

Publisert 15.06.2022
Sist oppdatert 16.06.2022
Prisen tildeles i regi av European Healthcare Design, og vinnerne ble avslørt på EHD Awards som gikk av stabelen i London denne uken. 

– Jeg er utrolig stolt over at vi får denne prisen, og all honnør til fagfolk, byggherre og arkitekter som sammen har skapt et psykiatribygg for fremtiden. Dette er innovasjon i praksis, sier administrerende direktør ved St. Olav, Grethe Aasved.

– Det er fantastisk å få en slik pris, og vi er utrolig stolte av sikkerhetsbygget vårt her på St. Olav. Det viktigste er at vi har fått et bygg som er planlagt for de som skal være der, der lokalene og våre dyktige fagfolk skal sikre våre innlagte en verdig behandling samtidig som samfunnet skal være trygt. Det ligger mye engasjement og innovasjonskraft bak dette bygget, og vi er glade for at det blir lagt merke til, sier klinikksjef i psykisk helsevern - rehabilitering, allmenn og sikkerhet, Elin Ulleberg, som fulgte prisutdelingen direkte via nettet sammen med avdelingssjef Antje Daniela Gross-Benberg.
bilde av sikkerhetsbygget på østmarka

VANT PRIS: Sikkerhetsbygget på Østmarka er kåret til Europas beste psykiatribygg. Foto: Geir Otto Johansen


Se flere bilder fra det nye sikkerhetsbygget her​

Anerkjennelse
Det nye sikkerhetsbygget ligger på Østmarka og ble tatt i bruk i fjor høst. Åpningen i oktober ble behørig markert, og kalt et paradigmeskifte i behandlingen av en spesiell pasientgruppe. 

– Denne prisen er også en viktig anerkjennelse av den jobben som er lagt ned. Sikkerhetsbygget er et resultat av godt samarbeid mellom fagfolk på sykehuset, Sykehusbygg HF, arkitekter og leverandører, sier avdelingssjef Antje Daniela Gross-Benberg.

– Sykehusbygg HF er utrolig glad og takknemlig for den europeiske arkitekturprisen som prosjektet mottok i London denne uken. Fra dag én har hensynet til det gamle kulturlandskapet på Lade, og det verneverdige området på Østmarka, vært viktig i planprosessen. Byggets plassering i omgivelsene, med høyde og utforming av fasader, har vært viktig for å tilpasse seg omgivelsene på Østmarka. Arkitektene har på en utmerket måte klart dette, samtidig som de har evnet å lage gode arealer innendørs tilpasset pasientgruppen og de som skal jobbe der, sier Bjørn Remen, som var prosjektsjef fra Sykehusbygg HF for sikkerhetsbygget.

Les sak og se bilder fra åpningen av Sikkerhetsbygget:  – Historisk og nasjonal betydning

bilde av selve prisen fra EHD

EUROPEAN HEALTHCARE DESIGN: St. Olav vant prisen for Europas beste psykiatribygg. Foto: Sykehusbygg HF

Bakgrunn

Byggingen av sikkerhetsbygget startet i 2019. Historien startet tilbake i 1895, da det første kriminalasylet i Norge ble etablert. Siden ble det åpnet asyl for farlige og vanskelige pasienter på Reitgjerdet, som ble lagt ned i 1987 og sikkerhetsavdelingen på Brøset startet sin historie. I 2021, 136 år etter at det første tilbudet ble etablert, åpnet altså St. Olavs hospital et nytt sikkerhetsbygg som nå har fått pris for å være Europas beste psykiatribygg. Det er første gang i norgeshistorien at denne pasientgruppen har fått et behandlingstilbud i fasiliteter som er bygget for formålet. 

Sikkerhetsbygget St. Olav

Totalentreprenør: NCC
Arkitekter: Ratio arkitekter og Karlsson arkitekter og Schønherr som landskapsarkitekt (lark)
Rådgivende funksjoner: COWI