St. Olav-lærling vant yrkes-NM i helsearbeiderfag

Helsefagarbeiderlærling Emma Straub (18) er klar for EM etter å ha gått av med seieren i norgesmesterskapet i Kristiansand torsdag. Fredag ble hun hedret på geriatrisk avdeling av stolte kollegaer.

Elling Finnanger Snøfugl
Publisert 30.09.2022
– Førsteplassen kom ganske overraskende på meg. Jeg hadde kanskje minst erfaring av de som var med, men jeg fikk det til! Jeg ble veldig glad, sier den nybakte norgesmesteren. 

Emma Straub ble hedret av kollegaer på geriatrisk avdeling.

Lærling Emma Straub (midten) fikk blomster og gode ord fra kollegaer etter NM-seieren. Her sammen med seksjonsleder Gry Kristoffersen (t.v.) og veileder Ingrid Risstad (t.h.). Foto: Elling Finnanger Snøfugl/St. Olavs hospital

Førsteårslærlingen på Avdeling for geriatri ved St. Olavs hospital ble fredag møtt med både blomster og godsaker av seksjonsleder for sykepleie, Gry Kristoffersen, veileder Ingrid Risstad og flere andre kollegaer på avdelingen i sjette etasje på Nevrosenteret. ​

– Fikk frysninger

18-årige Emma Straub har ennå ikke rukket å jobbe der en full måned, men har allerede gjort et sterkt inntrykk. 

– Det er jo en grunn til at hun fikk tilbud om å være lærling her. Emma er både reflektert, voksen og selvdreven. Hun har allerede fått vist seg fram, sier Gry Kristoffersen.

– Jeg fikk faktisk litt frysninger da jeg fikk beskjeden om at hun hadde vunnet i morges. Det er veldig stas.

Også avdelingssjef Ingvild Saltvedt er begeistret over bragden.

– Jeg er veldig stolt over å ha en slik lærling i avdelingen, sier hun.

Stolt av egen prestasjon

Emma Straub kvalifiserte seg til yrkes-NM​ gjennom en fylkeskonkurranse, og under den tre dager lange finalen i Sørlandshallen i Kristiansand 26.- 29. september fikk hun og de andre deltakerne vise fram sine ferdigheter ved å løse varierte oppgaver med ulike scenarioer fra sykehushverdagen.

– Det var en stor hall med 6000 mennesker, så det var litt stressende, sier hun og ler.

– Det er jo vanlige oppgaver vi gjennomfører, slikt man møter på jobb til vanlig, men å gjøre det foran så mange publikummere var veldig uvant. Men for meg var det absolutt både artig og lærerikt. Jeg dro jo ned dit alene, og i en slik situasjon lærer man mye om seg selv og det å være selvstendig. Jeg er ganske stolt av å ha fått det til på egen hånd.

Håper på fast jobb

Etter seieren i NM venter europamesterskapet i Polen til neste høst. Før den tid blir det mye trening, blant annet med landslaget og en egen coach, men hovedmålet framover er å likevel å fullføre læretida, ta fagbrev og få fast jobb på sykehus.

– Jeg stortrives jo her på St. Olav. Det er en veldig fin avdeling med fine pasienter og kollegaer. De tar godt vare på meg, så jeg ser jo absolutt for meg å jobbe her videre, sier hun håpefullt. 

Seksjonsleder Kristoffersen er ikke fremmed for den tanken.

– Etter hun har fullført utdanningen har vi absolutt lyst til å ha henne med oss her videre, sier hun. 

Satser på helsefagarbeidere​

Kristoffersen mener det er svært viktig at helsefagarbeiderne løftes fram og får oppmerksomhet for den viktige jobben de gjør. 

For oss er de helt uunnværlige. Det er jo ofte helsefagarbeiderne som er tettest på pasientene. De gjør en svært viktig jobb og har opparbeidet seg en unik faglig og erfaringsbasert kompetanse​​. Med det får de også ofte større oppgaver og økt ansvar, påpeker hun.

For St. Olavs hospital er det også et viktig satsningsområde å få på plass flere helsefagarbeidere i tiden som kommer. Særlig gjennom Opplæringskontoret, som jobber for å øke antallet lærlingplasser.

Stort mesterskap

​Yrkes-NM arrangeres vanligvis annenhvert år, men på grunn av pandemien ble det ikke noe mesterskap i 2020. Dermed var det fire år siden sist gang det ble arrangert. I tillegg til helsearbeiderfag er det også konkurranse i 18 andre yrkesfag, blant annet barne- og ungdomsarbeiderfag. 

Konkurransen i helsearbeiderfag er et samarbeid mellom organisasjonen Worldskills og Fagforbundet, Delta, Spekter og KS. Emma Straub er medlem av Fagforbundet St. Olavs hospital, og det var også de som bidro til at hun kunne delta i NM.