Pasientens helsetjeneste
Avansert hjemmesykehus og barnepalliasjon samlet
Avansert hjemmesykehus for barn og barnepalliativt team er nå offisielt samlet i én ny seksjon ved Barne- og ungdomsklinikken. – Vi gjør hverandre enda bedre sammen, sier klinikksjef Paul Georg Skogen.
Christina Yvonne Kalland
Publisert 06.02.2023
Sist oppdatert 09.02.2023
Avansert hjemmesykehus for barn (AHS) bidrar til økt livskvalitet for syke barn og deres familier. Som navnet vitner om, de tar med seg sykehuset hjem til den som er syk. Målet er at barnet skal slippe å være på sykehus mer enn nødvendig, for å bidra til en bedre og mer normal hverdag for barnet og familien. Det er et diagnoseuavhengig tilbud, og teamet består av seks spesialsykepleiere og en barnelege.
Barnepalliasjon
Palliativt team for barn og unge (PALBU) utgjør den andre delen av den nye seksjonen. De har både en regional og en lokal funksjon. Regionalt har de ansvar for kompetanseutvikling i regionen, nettverksarbeid og veiledning og rådgivning i konkrete pasientforløp. Lokalt på St. Olav handler det om direkte pasientarbeid og kompetansespredning.
– Det handler om å leve livet best mulig, også med alvorlig sykdom. Barnepalliasjon er aktiv og helhetlig støtte til barnets og familiens fysiske, psykiske, sosiale og eksistensielle behov, forteller overlege i teamet, Margrethe Tande.
– Det starter ved diagnosetidspunktet og varer livet ut, med oppfølging av familien hvis barnet dør. Tilbudet omfatter alle barn mellom 0 og 18 år, med livstruende eller livbegrensende sykdom, sier Tande.
Les også: - Et liv skal leves, om det blir langt eller kort. Med et sykt barn, blir hver dag ekstra viktig.
Det er estimert at det lever rundt 8000 barn i Norge med livstruende eller livsbegrensende sykdom, rundt 1000 innenfor Helse Midt-Norge.
Pasientens helsetjeneste
Felles for AHS og PALBU er at de er diagnose- og seksjonsuavhengig. I den nye seksjonen vil de operere som en enhet på aktuelle pasienter, og samtidig ha spesialiserte oppgaver.
– Vi vil ha tett dialog og utfyller hverandre, sier Tande og Eidem.
Fra 1.1.2023 er de samlet i én seksjon. De mener det er viktig at samarbeidet nå er offisielt etablert på Barne- og ungdomsklinikken, slik at de sammen kan være mer synlig både i klinikken og på sykehuset - og enda flere pasienter kan få tilbud om sykehus i hjemmet.
– Vi vil også øke bevisstheten rundt palliasjon, og jobber for at fagfeltet i større grad blir en del av den integrerte oppfølgingen. Sammen med avansert hjemmesykehus ønsker vi å styrke samarbeidet på tvers av seksjonene, jobbe sammen om pasientforløp og å være en ressurs for våre kolleger. Vi skal være pasientens helsetjeneste, sier Margrethe Tande.