Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Håper flere barn kan ta MR uten narkose

Tilbud om filmvisning inne i MR-maskinen kan bidra til at færre barn trenger narkose under MR-undersøkelse.

Christina Yvonne Kalland
Publisert 03.03.2023

–  Man skal inn i en svær trommel som lager høye ukjente lyder, det er klart det kan oppleves skummelt. Det er vanlig å være engstelig. Dessuten er det ganske lenge for eksempelvis en 5-åring å skulle ligge helt i ro i mer enn en halvtime, det krever mye av barna. Med filmvisning inne i maskinen, tror og håper vi at vi kan unngå narkose og beroligende medisin til noen av barna. Med dette tilbudet tenker vi også at MR-undersøkelsen oppleves bedre for mange, ​sier barnekreftlege ved St. Olav, Bendik Lund. 

bilde av helsepersonell foran MR maskin inne på MR lab

MR AV BARN: Barnekreftlege Bendik Lund, barneradiolog Trond Bondevik og fagutviklingssykepleier Solveig D. Solbraa foran MR-maskinen der det er mulig å se på film under undersøkelsen. Foto: Christina Yvonne Kalland​

Det nye er en spesialtilpasset flatskjerm på MR-laben, som styres fra et panel på kontrollrommet. Bildet på skjermen vises til pasienten ved hjelp av speil inne i maskinen. Barneradiolog Trond Bondevik er også veldig fornøyd med det nye tilbudet på MR-laben i Kvinne-barn-senteret.

– Vi håper at færre barn trenger narkose med denne muligheten. Vi har også tilfeller med voksne pasienter som engster seg for MR. Da kan dette være en mulighet for dem også, sier Bondevik.

– Vi har allerede fått tilbakemeldinger på at det er gjennomført MR-undersøkelser av barn uten bruk av beroligende medisin, og det er helt topp. Jeg er veldig glad vi fikk dette på plass nå, sier Lund.

bilde av mr-maskin med tv-skjerm med peppa gris på bak

SPEILING: Bak MR-maskinen ses den tilpassede flatskjermen som er godkjent for bruk i MR-rommet, som har et veldig kraftig magnetfelt. Skjermbildet speiles til pasienten inne i maskinen, og lyden kommer via hodetelefoner som er koblet til MR-maskinen. Foto: Christina Yvonne Kalland

Film i maskinen
En MR-undersøkelse krever at barnet ligger helt stille under bildeopptaket. Det kan derfor ofte være nødvendig med narkose. Behovet for narkose vurderes utfra barnets alder, type undersøkelse og varighet. Under selve undersøkelsen ligger barnet i en opplyst, rørformet magnet som er åpen i begge ender. Når bildene tas, høres kraftige bankelyder. Rundt selve maskinen er det et veldig kraftig magnetfelt, derfor må utstyr som tas inn i MR-rommet være tilpasset og godkjent for bruk inne i slike rom. 


bilde av fagradiograf barn Erlend

BILDER OG FILM: Kanskje vil færre barn trenge beroligende medisin eller narkose når det er muligheter for å se på film under undersøkelsen. - Samtidig vil det fortsatt settes opp undersøkelser på andre MR-maskiner, for eksempel når det er undersøkelser på kveldstid, sier fagradiograf på MR for barn, Erlend Klakken. Foto: Christina Yvonne Kalland

– Det går fiberoptiske ledninger inn til en koblingsboks som sender signalene inn til en 40-tommers flatskjerm som er tilpasset for bruk inne i rommet der MR-maskinen står. Inne i kontrollrommet har vi en skjerm som har programvare for overføring av bilder til denne flatskjermen. Her kan man laste inn apper som NRK Super, Netflix og YouTube. Så plasserer vi speil inne i maskinen, slik at man ser skjermbildet fra tv-en når man ligger inne i maskinen. Lyd får vi gjennom hodetelefoner som er koblet til MR-maskinen. Det er ledninger av plast, der lyden kommer av luftrykk fra en høyttaler inne i MR-bordet, forklarer fagradiograf på MR barn, Erlend Klakken.