Velkommen til oss, Gusse!

Gusse  grevling er offisielt kronet som St. Olavs maskot, og han er på plass i taket i Kvinne-barn-senteret. Velkommen til oss!

Christina Yvonne Kalland
Publisert 11.01.2023
Små og store var samlet i vestibylen på Kvinne-barn-senteret 10. januar for å feire at Gusse endelig er på plass på St. Olav. Administrerende direktør ved St. Olav, Grethe Aasved, ønsket offisielt velkommen, spesielt til de barna som hadde mulighet til å være til stede.

– Det er jo først og fremst for dere at Gusse er her, en som kan gi litt ekstra trøst og kos og vise litt vei, sa Aasved. 


Gusse som maskot er sammen med Maria og danser på velkomstfesten

Foto: St. Olavs hospital

DANS OG SMIL: Gusse i flere størrelser har danset og koset seg inn i flere armkroker og hjerter allerede. På velkomstfesten delte han mer enn gjerne scenen med dansestjerna Maria. Foto: Geir Otto Johansen

Gusse til barna på sykehuset
Barnepsykiater og prosjektleder Else B. Stålen er en av de som har jobbet iherdig for en egen maskot på St. Olav, og var strålende fornøyd på velkomstfesten.

– Det har vært en lang reise for å få Gusse hit, men nå er vi så glade for at han er her. Barn som er mye på sykehuset får nå sin egen Gusse, i tillegg til at han er synlig på alle avdelinger hvor det er barn. Og Gusse er allerede godt i gang med jobben sin, han har vært med på flere undersøkelser og behandlinger sammen med helsepersonell og barn. Det er en stor dag for oss i dag, og vi gleder oss til fortsettelsen, sa en smilende Stålen.

Bilde av Grethe Aasved, Øystein Dolmen og Else B. Stålen som holder Gusse

LANG REISE FOR GUSSE: Gusse er en del av prosjektet «Forebygging av tvang. Tryggende tiltak for barn/ungdom 0-18 år for å forebygge tvang ved prøver, undersøkelser og behandling i sykehus» på Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olav. En maskot som kunne fungere som et kommunikasjonsverktøy og som demonstrasjonsfigur når prosedyrer skal forklares til barn, sto på blokka for flere år siden. Inspirasjon er hentet fra kosedyret Rasmus på Riksen og flodhesten Hippo på Nordlandssykehuset. St. Olav måtte ha sin helt egen maskot, og fra tegnebordet til velkomstfest har det tatt litt tid. Men nå er Gusse her! Fra venstre: Grethe Aasved, Øystein Dolmen og Else B. Stålen. Foto: Geir Otto Johansen

Brev til klinikksjefen

Flere barn har allerede rukket å møte Gusse før velkomstfesten, og en av dem tenkte at det hadde vært fint om Gusse faktisk kunne være i taket på Kvinne-barn-senteret. Gusse er jo tross al​t nært beslektet med grevlingen i taket til Knutsen og Ludvigsen. Dermed gikk det brev til klinikksjefen ved Barne- og ungdomsklinikken på St. Olav med spørsmål om kanskje grevlingen burde være i taket - og slik ble det. I vestibylen i Kvinne-barn-senteret pryder nå grevlingspor den ene veggen, og helt øverst oppunder taket sitter Gusse og smiler ned til alle som går forbi. 

Øystein Dolmen sang og spilte Grevling i taket på Gusse-festen, til stor glede for både små og store. Før kakene ble servert, fikk han også offisielt stadfestet navnevalget.

Bilde av Øystein Dolmen med ukulele som synger Grevling i taket på St. Olav

IKKE ELLEDILLER ELLER KROKOFANTER:… men vi har en grevling i taket. Og det har vi nå på Kvinne-barn-senteret. Øystein Dolmen sang den kjente og kjære låten på velkomstfesten til Gusse. Foto: Geir Otto Johansen

– Hvis alle sier navnet hans høyt tre ganger, så heter han offisielt Gusse. En, to, tre - Gusse, Gusse, GUSSE!

Hjertelig velkommen til oss , Gusse.

Bilde av Gusses velkomstkake, en marsipankake med bilde av Gusse, blomsterpynt og en liten fugl.

MAT FOR GREVLINGER OG FLERE: Grevlingkake må til når en grevling skal ønskes velkommen til bords på hospitalet. Foto: Geir Otto Johansen

Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olav har tidligere hatt et godt samarbeid med artist, komiker, kunster og trønder Øystein Dolmen, kjent som Knutsen i duoen Knutsen & Ludvigsen. Et større veggmaleri i vestibylen i Kvinne-barn-senteret er et av  kunstverkene Dolmen har bidratt med i utsmykkingen av sykehuset. Dette maleriet tar utgangspunkt i duoens historier og karakterer fra tida da Knutsen & Ludvigsen underholdt en hel nasjon, små som store. Sangen «Grevling i taket» er en velkjent slager som fortsatt gleder sitt publikum. 

Barne- og ungdomsklinikken har også hatt en utstoppet grevling i resepsjonen, donert av Dolmen. Slik oppsto også idéen om at en maskot for barna på St. Olav, selvsagt må være en grevling. ​