På tide å stikke

Influensavaksinene har kommet til St. Olav. For å beskytte sårbare pasienter mot alvorlig sykdom, anbefales alt helsepersonell å ta vaksinen.

Christina Yvonne Olsen Kalland
Publisert 21.10.2024
Sist oppdatert 22.10.2024

Formålet med influensavaksinering er å hindre alvorlig sykdom og død ved å beskytte enkeltpersoner mot sykdom (risikogrupper), hindre smitte fra omgivelsene til sårbare personer (nærkontakter, helsepersonell) og opprettholdelse av beredskap. 

Helsepersonell har høyere risiko for å bli smittet av influensavirus sammenlignet med voksne som ikke jobber i helsetjenesten. Høy vaksinasjonsdekning kan derfor redusere antall med influensasykdom og utbrudd i helseinstitusjoner, og er viktig for å opprettholde beredskap under større utbrudd av smittsomme sykdommer.

Les også: Myter og fakta om influensavaksinen

FHI anbefaler influensavaksine til helsepersonell

Hvorfor er det viktig for sykehusansatte å ta influensavaksine? Bli med når administrerende direktør ved St. Olav, Tom Christian Martinsen, får årets vaksine.

Myter om influensavaksinen

Stemmer det at du får sterkere immunforsvar av å gjennomgå en influensa? Eller at influensa ikke er en alvorlig sykdom?

Smittevernoverlege ved St. Olav, Andreas Radtke, gir deg svarene.

Les mer
En kvinne som smiler med hendene på haken

Bør du kjenne etter når det gjør vondt?

Ikke alltid, ifølge ekspertene. Med kroniske smerter gjelder andre spilleregler. Bli med på innsida av sykhuset i Diagnose, St. Olavs egen podkast.

Lær mer om dagens smertebehandling, og møt Brynjulf Ystgard, som forteller om hva han gjør for å få en bedre hverdag, til tross for at han lever med kroniske smerter.

Lytt til Diagnose
En gammel mann med armene ut