St. Olav er sertifisert for CAR-T-behandling

– Det er helt fantastisk at St. Olav kan tilby CAR-T-behandling

Alvorlig syke lymfekreftpasienter i Midt-Norge kan nå få neste generasjons immunterapibehandling på St. Olav.

Christina Yvonne O. Kalland
Publisert 12.09.2024

Trine Bjørkvoll fra Trondheim har hatt lymfekreft med flere tilbakefall gjennom mange år, og har fått CAR-T-behandling i Oslo. Nå er hun lykkelig for at det tilbys på St. Olav fremover.

– Jeg var kjempeglad da jeg fikk tilbud om behandlingen, jeg ville ikke vært her om jeg ikke hadde fått den. Det er helt fantastisk at St. Olav kan tilby CAR-T og den nødvendige oppfølgingen etter behandlingen til sine pasienter. Det å få være på hjemmesykehuset, det betyr mye. Uvurderlig, sier Bjørkvoll.

To kvinner som smiler. Pasient Trine Bjørkvoll til venstre, lege Unn Merete Fagerli til høyre

Foto: Christina Yvonne O. Kalland

Stort: Trine Bjørkvoll (t.v.) mener det er uvurderlig at St. Olav nå kan tilby CART-T-behandling for alvorlig syke lymfekreftpasienter. Ikke minst er hun lykkelig for at oppfølgingen etter behandlingen kan skje på hjemmesykehuset. Overlege Unn-Merete Fagerli (t.h.) kaller behandlingen et paradigmeskifte. 

Jan Kai Nymoen fra Surnadal har også fått CAR-T-behandling på Radiumhospitalet i Oslo, noe som har gitt ham nytt håp for fremtiden. Samtidig er det en påkjenning med reising, nytt sykehus og nye folk.

– Det er svært tøft å være lenge borte når man er syk. Det er noe med å være på det sykehuset der man har blitt fulgt opp hele tiden, sier Nymoen, som nå er veldig glad for at St. Olav som første sykehus utenfor Oslo kan tilby denne behandlingen.

En gruppe mennesker som snakker sammen på pasientrom. Pasient Jan Kai Nymoen sitter på senga, omgitt av leger og sykehusdirektøren.
Trygt: Jan Kai Nymoen (t.h.) syns det er veldig bra at behandling og nødvendig oppfølging kan skje på St. Olav. CAR-T har gitt ham håp. Fra venstre: Overlege i onkologi Unn-Merete Fagerli, klinikksjef ved Kreftklinikken Turid Lund, avdelingssjef i Blodbanken Ellen Berg og sykehusdirektør Tom Christian Martinsen. 

Kreftforeningen har vært en viktig pådriver for å få i gang behandlingen på St. Olav, og oppstart er planlagt i oktober.

Paradigmeskifte

Overlege Unn Merete Fagerli kaller behandlingen et paradigmeskifte.

– Dette er en behandling som gir pasienter med alvorlig kreftsykdom en mulighet til å bli frisk. Dette har stor betydning for lymfekreftpasienter, men det har også et betydelig potensial for andre krefttyper og pasientgrupper. Det er spennende og givende å være med på ting som har en så stor effekt for pasientene. Det er derfor vi går på jobb hver dag, sier Unn Merete Fagerli, overlege i onkologi på St. Olav.

Direktør Tom Christian Martinsen er stolt og glad for at St. Olav utmerker seg med å tilby CAR-T-behandling.

– Det er et stort arbeid med dedikerte ansatte som ligger bak dette, og jeg vil gi en stor honnør til dem. Dette vil bety veldig mye for pasientene våre, som nå kan få denne behandlingen ved sitt eget sykehus. Etter hvert kan også behandlingen bli aktuell for flere pasientgrupper. Denne sertifiseringen er en stor og viktig milepæl for oss, sier Martinsen.

Pasientens egne celler dreper kreftcellene

CART-T-celleterapi er immunterapibehandling der immunceller høstes fra pasienten i Blodbanken på St. Olav. Disse sendes til Amsterdam for omprogrammering. Ved hjelp av genteknologi blir de til topptrente snikskyttere, som effektivt dreper kreftceller og skåner andre celler. Når pasientens immunceller har fått installert den nye «programvaren» sendes de tilbake til St. Olav, og tilbakeføres til pasienten.

Behandlingen kan gi pasienter med alvorlig kreftsykdom muligheten til å bli frisk. St. Olav starter med lymfekreftpasienter, og behandlingen kan på sikt være aktuell for både flere krefttyper og andre sykdommer. Kilde: Kreftforeningen