Verdens blodgiverdag 14. juni

14. juni 2024 markeres verdens blodgiverdag. Ved St. Olavs hospital vanker det en liten overraskelse til giverne som kommer innom på verdensdagen.

Trine Nordgård Stensaas
Publisert 13.06.2024
En persons hånd som holder en sprøyte

Tusen takk

Blodbanken ønsker å takke alle sine blodgivere for den livreddende innsatsen de gjør ved å donere blod.

– At Blodbanken har blod tilgjengelig, er helt livsnødvendig og uunnværlig for pasientbehandlingen i sykehuset. Bidraget fra våre blodgivere redder tusenvis av liv hvert eneste år, sier Kjell Rune Logan-Halvorsrud, seksjonsleder ved Blodbanken, St. Olavs hospital, og fortsetter:

– Verdens blodgiverdag er en viktig merkedag for oss. Da skal vi takke alle våre givere for innsatsen. For de som kommer og gir blod denne dagen, vil også vanke en ekstra overraskelse.

 

Trenger flere givere

I følge FN sine nettsider gir frivillige blodgivere til sammen 118 millioner enheter blod hvert år. Allikevel er ikke dette nok. Særlig i fattige land er det store mangler i blodforsyningen, noe som resulterer i at altfor mange mennesker ikke har tilgang på trygge blodoverføringer.

To bioingeniører fra Blodbanken kommer til å ha stand på plassen utenfor Kunnskapssenteret på Øya og ved hovedinngangen på Orkdal Sjukehus. Ved regn og dårlig vær trekker arrangementet innendørs på Kunnskap.

– Vi håper at vi kan rekruttere enda flere av våre egne ansatte til å bli blodgivere med å ha stands på sykehusområdet. Men også pasienter, pårørende og andre er hjertelig velkommen innom standen vår, sier Logan-Halvorsrud. 

Les mer om hvordan du kan bli blodgiver her.